Wall Street: Τι ξέρει ο Γουόρεν Μπάφετ και πουλάει;

Πηγή Φωτογραφίας: John Millen, Warren Buffett’s Communication Secrets
Την ώρα που οι αμερικανικές τράπεζες ανακοινώνουν κέρδη ρεκόρ, ο Γουόρεν Μπάφετ αποχωρεί διακριτικά από το πάρτι. Κι αν δεν υπήρχε η ιστορία που κουβαλά αυτός ο επενδυτικός θρύλος, 94 ετών σήμερα, ίσως να μην το προσέχαμε. Αλλά όταν ο πιο επιτυχημένος επενδυτής του 20ού αιώνα πουλάει μαζικά τραπεζικές μετοχές, κάτι σημαίνει.
Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει η βρετανική Telegraph και μαζί της ένα μεγάλο κομμάτι της Wall Street. Η Berkshire Hathaway, η επενδυτική εταιρεία του Μπάφετ, ξεφορτώθηκε από την αρχή του χρόνου πάνω από 3 δισ. δολάρια σε τραπεζικές μετοχές.
Μόνο από την Citigroup αποχώρησε μετοχικά κατά 1 δισ. δολάρια, πούλησε πάνω από 2 δισ. σε μετοχές της Bank of America ενώ μείωσε κι άλλο την έκθεσή του στην Capital One. Δεν είναι πρωτόγνωρες αυτές οι κινήσεις για τη Berkshire σύμφωνα με την Telegraph. Αλλά είναι ανησυχητικές όταν συνοδεύονται από τον κατεξοχήν ψυχρό ρεαλισμό ενός ανθρώπου που έχει τη φήμη ότι προβλέπει τις κρίσεις πριν αυτές έρθουν. Η αντίθεση ανάμεσα στο κλίμα που μεταδίδουν οι κινήσεις του Μπάφετ και σε αυτό που μεταφέρουν οι τράπεζες είναι εντυπωσιακή. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε άλμα 22% στα κέρδη της χάρη στη μεταβλητότητα που προκάλεσαν οι δασμοί του Τραμπ. Η Citigroup ξεπέρασε τις προσδοκίες με αύξηση 25%. Ο τραπεζικός δείκτης KBW Nasdaq κινείται κοντά σε ιστορικά υψηλά. Κι όμως, ο Μπάφετ λέει «ευχαριστώ, φτάνει ως εδώ».
H βρετανική εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι δεν είναι o μόνος. Ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan πούλησε μετοχές αξίας 31,5 εκατ. δολαρίων τον Απρίλιο για πρώτη φορά από το 2005. Τα σημάδια είναι πολλά. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε στο 2,7% τον Ιούνιο και οι φόβοι για επιδείνωσή του εντείνονται.
Κάποιοι οικονομολόγοι παρομοιάζουν τον Μπάφετ με το «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο». Ισως να εκτιμά, λένε, ότι κάτι έρχεται. Επί του παρόντος οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αλλοπρόσαλλές κινήσεις στην οικονομική πολιτική από τον Τραμπ θα επηρεάσουν τελικά την αμερικανική οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Και η αβεβαιότητα ενισχύεται λόγω των απειλών του προέδρου των ΗΠΑ ότι θα αποπέμψει τον Τζερόμ Πάουελ από τη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (fed), γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους τραπεζικούς κύκλους.
Αν ο Πάουελ αντικατασταθεί από πρόσωπο «πιο φιλικό» προς τον Τραμπ οι αγορές φοβούνται ότι τα επιτόκια θα πέσουν τεχνητά, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και εκτινάσσοντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων. Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει τις δραστηριότητες των τραπεζών και θα αποδυναμώσει το επενδυτικό κλίμα. Στελέχη της Goldman Sachs, της Citigroup και της Bank of America έχουν ήδη εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους με την ιδέα της απομάκρυνσης του Πάουελ.
Οπως εξηγεί η Telegraph, η πραγματικότητα είναι πως οι τράπεζες δεν είναι απλώς εταιρείες, είναι μηχανισμοί του ίδιου του οικονομικού κυκλώματος. Οταν η κατανάλωση υποχωρεί λόγω πληθωρισμού ή ανεργίας, αρχίζουν τα προβλήματα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, οι νέες πιστώσεις περιορίζονται, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές μειώνονται.
Η ευφορική, αμερικανική φούσκα
Η «φούσκα» της ευφορίας στις αγορές των ΗΠΑ μπορεί να μη σκάσει με πάταγο, αλλά να ξεφουσκώσει σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει στην Telegraph ο Καμπίζ Καζέμι της Validus Risk Management, «το προειδοποιητικό κόκκινο λαμπάκι θα είναι η κατανάλωση. Οταν ο κόσμος αγοράζει λιγότερα λόγω κόστους ή ανεργίας, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».
Η βρετανική εφημερίδα διευκρινίζει πάντως ότι η Berkshire Hathaway του Μπάφετ εξακολουθεί να διατηρεί παρουσία στον τραπεζικό τομέα. Το 16,4% του χαρτοφυλακίου της αποτελείται από μετοχές της American Express, ενώ το 10,1% παραμένει στη Bank of America.
Αλλά η τάση είναι σαφής σύμφωνα με την Telegraph: μείωση της έκθεσης στις τράπεζες, ενίσχυση του χαρτοφυλακίου στην ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά. Ο Λάρι Κάνιγχαμ του Πανεπιστημίου του Delaware το λέει πιο καθαρά, μιλώντας στην εφημερίδα: «Η στροφή αυτή ίσως μαρτυρά μετατόπιση προς πιο ανθεκτικούς τομείς σε περιβάλλον αστάθειας».
Και ο Κάνιγχαμ προσθέτει: «Η Berkshire φαίνεται να στρέφεται περισσότερο προς τον τομέα της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών τον τελευταίο καιρό —για παράδειγμα, προς τις εταιρείες Occidental Petroleum και Constellation Brands».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας