Αυτό προκύπτει από το πλέγμα της διαλειτουργικότητας των συστημάτων της φορολογικής Αρχής με τα συστήματα άλλων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, με τους οποίους ανταλλάσσει δεδομένα ακόμη και σε πραγματικό χρόνο.
Εκτός από την αναζήτηση στοιχείων για τα δικαιώματα επί ακινήτων των φορολογουμένων, από την ΑΑΔΕ στο Κτηματολόγιο, η ΑΑΔΕ τροφοδοτεί με στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να εντοπίσουν αδήλωτα τετραγωνικά.
Η ΑΑΔΕ, από το 2011, διαθέτει τα πληροφοριακά της συστήματα (TAXIS, TAXISnet) για να αναπτυχθούν διαλειτουργικότητες με άλλα συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης και των Επιχειρήσεων.
Έκτοτε έχουν υλοποιηθεί σταδιακά περισσότερες από 30 διαφορετικές διαλειτουργικότητες με Πληροφοριακά Συστήματα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και επιχειρήσεων, που επιτρέπουν την απευθείας ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συστημάτων, μέσω Internet, με τη χρήση ανοικτών προτύπων και πρωτοκόλλων.
Από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 855,9 εκ. κλήσεις για εφαρμογές διαλειτουργικότητας, εκ των οποίων οι 712,6 εκατομμύρια πραγματοποιήθηκαν από το 2016 και μετά.
Η εφορία στο Κτηματολόγιο
Φυσικά, η πιο εντυπωσιακή διαπίστωση είναι προσφυγή της ΑΑΔΕ στο Κτηματολόγιο προκειμένου να εντοπίσει περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του δημοσίου, τα οποία δεν υπάρχουν στο αρχείο του Taxisnet.
Ωστόσο αυτή η “έλλειψη εμπιστοσύνης” της ΑΑΔΕ προς τα δεδομένα του Περιουσιολογίου του Taxisnet, είναι εξηγήσιμη καθώς είναι κοινή πεποίθηση η πεποίθηση που υπάρχει στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ για πολλές περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία είτε στο σύνολό τους είτε αποκρύπτεται το πραγματικό εμβαδόν τους, προκειμένου να αποφευχθεί η πληρωμή ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων και τελών, όπως και να μειωθεί η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης.
Τα ίδια ακίνητα ή δικαιώματα επ΄ αυτών έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να κατοχυρωθούν έναντι πιθανών διεκδικήσεων από γείτονες, συγγενείς.
Όλα αυτά ενισχύουν την αναγκαιότητα της online σύνδεσης της Εφορίας με το Κτηματολόγιο, ώστε να ταυτιστούν απολύτως τα δύο αρχεία, μια διαδικασία από την οποία θα μπλέξουν με πρόστιμα όσοι είχαν υποδηλωμένη την ακίνητη περιουσία τους στην εφορία.
Η σύνδεση Κτηματολογίου είναι σε εκκρεμότητα από το 2018 όταν και εκδόθηκε η απόφαση για τη σύζευξη των δύο πλατφορμών, αλλά όταν αργότερα επιχειρήθηκε διαπιστώθηκε πως ήταν ασύμβατες και παραμένει ακόμη η εκκρεμότητα.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μητρώου ακινήτων, του ΜΙΔΑ, το οποίο θα συνδέσει Taxisnet και Κτηματολόγιο.
Ανταλλαγή στοιχείων
Στη λίστα της ΑΑΔΕ με τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με τους οποίους ανταλλάσσονται στοιχεία υπάρχει και η «Υπηρεσία για Στοιχεία Κτηματολογίου» και διευκρινίζεται πως «την υπηρεσία παρέχει το “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ” και τα στοιχεία αξιοποιούνται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (ΟΠΣΦ) Taxis στις διαδικασίες είσπραξης. Συγκεκριμένα αναζητούνται στις βάσεις του Κτηματολογίου δικαιώματα οφειλετών του Δημοσίου».
Παράλληλα, εν λειτουργία είναι και άλλοι κόμβοι ανταλλαγής δεδομένων, που αφορούν σε στοιχεία αγροτεμαχίων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον εντοπισμό ανασφάλιστων αυτοκινήτων, την καταγραφή εισοδημάτων όσων αιτούνται επιδομάτων ή ενισχύσεων κ.λπ. Ειδικότερα οι κυριότεροι κόμβοι ανταλλαγής στοιχείων είναι οι ακόλουθοι:
Χορήγηση Στοιχείων Ακινήτων. Χρησιμοποιείται από Δήμους και μεταξύ άλλων υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των αδήλωτων τετραγωνικών.
Πληροφορίες Ακινήτων προς ΟΠΕΚΕΠΕ. Χρησιμοποιείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και τον έλεγχο των αγροτεμαχίων.
Χορήγηση στοιχείων Μητρώου για Φυσικά και ΝΠ και Νομικές Οντότητες. Χρησιμοποιείται από πληθώρα φορέων της δημόσιας διοίκησης. Παρέχεται μέσω του ΚΕ.Δ. Το χρησιμοποιούν κυρίως Δήμοι για να αναζητήσουν-εντοπίσουν στοιχεία προσώπων και εταιρειών. Συχνά αναζητούμενα στοιχεία είναι η διεύθυνση κατοικίας/έδρας
Χορήγηση Στοιχείων Κατόχου Οχήματος. Χρησιμοποιείται από Δήμους και Λιμενικά Ταμεία. Παρέχεται μέσω του ΚΕ.Δ. Αναζητήσεις ιδιοκτητών οχημάτων για παραβάσεις στάθμευσης κα. Επίσης χρησιμοποιείται στον εντοπισμό ιδιοκτητών οχημάτων που έχουν εγκαταλειφθεί.
Κωδικός Πληρωμής Τελών Κυκλοφορίας. Χρησιμοποιείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την υποστήριξη και αυτοματοποίηση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Αναζήτηση και επιβεβαίωση του κωδικού πληρωμής των τελών κυκλοφορίας από τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Έχει ενταχθεί στα καταστήματα των τραπεζών και στο web banking και υποστηρίζει την εξόφληση τελών κυκλοφορίας εκ. οχημάτων τους τελευταίους μήνες του έτους ελαχιστοποιώντας τα λάθη.
Έλεγχος πληρωμής Τελών Κυκλοφορίας. Χρησιμοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία. Υποστηρίζει τον έλεγχο της ΕΛΑΣ στο πεδίο για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν.
Έλεγχος Πληρωμής ΑΑΔΕ σε Φορέα Είσπραξης. Χρησιμοποιείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα κατά την πληρωμή φορολογικών οφειλών με χρέωση λογαριασμού για να καθοριστούν σε πραγματικό χρόνο οι προμήθειες της συναλλαγής. Με τον τρόπο αυτό εξαιρούνται από προμήθειες οι άνω των 70 και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.
Ανασφάλιστα Οχήματα. Χρησιμοποιείται από το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων (και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών) Κατά την σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων οι ασφαλιστικές εταιρείες ελέγχουν αν ένα αυτοκίνητο είχε εντοπιστεί ως ανασφάλιστο ώστε να πληρώσει το παράβολο που αναλογεί.
Πληροφορίες Εισοδήματος για επιδόματα, συμμετοχή σε επιδοτούμενα Προγράμματα κ.λπ. που χρησιμοποιούνται από υπουργεία τη ΔΥΠΑ, τον ΕΦΚΑ , την ΗΔΙΚΑ κ.λπ.
Πληροφορίες Ακινήτων προς ΟΠΕΚΕΠΕ. Χρησιμοποιείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και τον έλεγχο των αγροτεμαχίων.
Εξωδικαστικός Συμβιβασμός / Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Παροχή στοιχείων εισοδημάτων και ακινήτων για την αξιολόγηση των αιτήσεων για τις πλατφόρμες της ΕΓΔΙΧ. Με τη διαλειτουργικότητα αυτή αντλείται ένα εκτεταμένο σύνολο δεδομένων του αιτούντα που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και Ε9.
Πηγή: pagenews.gr