Στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Σταύρος Παπασταύρου με τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Νταν Γιόργκενσεν θα βρεθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις GSI, που αφορά το καλώδιο Κύπρου – Κρήτης και GRECY που αφορά την διασύνδεση Ελλάδας με Αίγυπτο. Αξιοποιώντας τη βαρύτητα, που δίνει η Κομισιόν στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως αποτυπώθηκε με τον εξαπλασιασμό τελικά του προϋπολογισμού στο τρέχον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο , ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, αναμένεται να αναδείξει στη συζήτηση με τον Επίτροπο την σημασία των δύο ελληνικού ενδιαφέροντος ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, για να ενισχύσει το αίτημα της Αθήνας για ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ στην απεμπλοκή του GSI από την γεωπολιτική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η αντίδραση της Τουρκίας.
Το ζήτημα φέρεται να τέθηκε χθες και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Επίτροπο στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Ευρώπη όπως είναι ήδη γνωστό έχει εντάξει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PSI) και έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ.
Οι συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες δύο ημέρες στην Αθήνα φαίνεται να κινούνται σε ένα θετικό έδαφος, με την ΕΕ να έχει αναλάβει μετά από πολλούς μήνες ρόλο συντονιστή στις συζητήσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ) για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, που θα διασφαλίσει την συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου.
Ένα ακόμη θετικό μήνυμα εξέπεμψε με συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην εφημερίδα ”Καθημερινή” ο Επίτροπος κ. Γιόργκενσεν με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα. «Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε την υλοποίησή του. Το έργο Great Sea Interconnector, άλλωστε, είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Κομισιόν και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι ως προς αυτό. Η στήριξή μας είναι σαφής: υποστηρίξαμε το GSI με επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ – μέσω του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για την κατασκευή του τμήματος διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης. Βοηθάμε αρμόδιους φορείς, τις εμπλεκόμενες χώρες και ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, για τη διασφάλιση της υλοποίησής του.
Επαινώ τον ρόλο της Ελλάδας στο έργο, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για τον τερματισμό της ενεργειακής «απομόνωσης» της Κύπρου. Συνολικά, η ενίσχυση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης απαραίτητη για τη μείωση των τιμών, επιτρέποντας την ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ στο σύστημα» τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.
Παπασταύρου – Jorgensen σήμερα
Στην συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου θα συζητηθεί και το ζήτημα των τιμών ενέργειας και του χάσματος που παρατηρείται μεταξύ Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης– ζήτημα που τέθηκε χθες και από τον πρωθυπουργό στον Επίτροπο- με αιχμή τον ρόλο της task force που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Ελλάδας.
Η ατζέντα περιλαμβάνει και το θέμα της οριστικής παύσης των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου το 2027 που προωθεί η ΕΕ και που ανέδειξε με έμφαση χθες από την Αθήνα ο Επίτροπος Ενέργειας, επισημαίνοντας τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτό τον στόχο, αν και η χώρα μας εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλά ποσοστά εισαγωγών ρωσικού αερίου. Ο κ, Παπασταύρου αναμένεται να αναδείξει στη συζήτηση τη στρατηγική σημασία του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου για την απεξάρτηση της Ανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία, κάτι που επεσήμανε και με τις χθεσινές δηλώσεις του.