Policy Briefs

«Nein» από το Βερολίνο στον προϋπολογισμό της ΕΕ

«Nein» από το Βερολίνο στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//«Nein» από το Βερολίνο στον προϋπολογισμό της ΕΕ

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την προτεινόμενη αύξηση των δαπανών για την περίοδο 2028-2034, η γερμανική κυβέρνηση, ενώ διαφώνησε και με τα σχέδια για τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών. «Ναι» στις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα

Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε τις βασικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο του επόμενου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την αύξηση των δαπανών. Αντιρρήσεις εκφράζονται και για τα σχέδια φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών, όπως μετέδωσε από το Βερολίνο η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φαίη Καραβίτη. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής.

Μια συνολική αύξηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι απαράδεκτη σε μια εποχή που όλα τα κράτη-μέλη καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για σταθεροποίηση των εθνικών τους προϋπολογισμών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφαν Κορνέλιους, αναφερόμενος στον προτεινόμενο προϋπολογισμό της περιόδου 2028-2034. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα και την ανταγωνιστικότητα. Ως μία από τις νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει φόρο στις μεγάλες εταιρείες με ετήσιο τζίρο άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση του βάρους στους προϋπολογισμό των κρατών-μελών.

Το Βερολίνο απορρίπτει την εισήγηση, ενώ χαιρετίζει, αντιθέτως, την προσέγγιση θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, με κεντρικά σημεία την ανταγωνιστικότητα και την αμυντική ετοιμότητα. Αντιρρήσεις για την φορολόγηση των μεγάλων εταιριών εξέφρασε ήδη και ο επιχειρηματικός κόσμος στην Γερμανία, με πρώτη την Γερμανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA): «Οποιαδήποτε αύξηση φόρων ή η εισαγωγή πρόσθετων εισφορών απαγορεύεται -τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε η πρόεδρος Χίλντεγκαρντ Μύλερ, υποστηρίζοντας ότι «ένας φόρος που επιβάλλεται ανεξάρτητα από τα κέρδη, πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα επιζήμιος για την ανάπτυξη, καθώς θα αποδυνάμωνε την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών στην ΕΕ».

Το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) δήλωσε επίσης, ήδη πριν από την παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής, ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έστελνε «εντελώς λάθος μήνυμα». Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ούριος άνεμος για τις επιχειρήσεις, όχι πρόσθετες εισφορές, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Χέλενα Μέλνικοφ. Κριτική όμως έρχεται και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γερμανίας, οι οποίες θεωρούν ότι δεν αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες τους. Η Γερμανική Ομοσπονδία για το Περιβάλλον και τη Διατήρηση της Φύσης (BUND) ανέφερε ότι η πρόταση της Επιτροπής παίρνει «μηδενική βαθμολογία για τη διατήρηση της φύσης». Στις προτάσεις «δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις, όπως η εφαρμογή του Νόμου Αναδιάταξης της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης», δήλωσε ο πρόεδρος της BUND Όλαφ Μπαντ, ενώ το WWF επέκρινε τις προτεινόμενες περικοπές στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης παρά την επιδείνωση των κρίσεων -«και αυτό σε ένα ακόμη καλοκαίρι με καύσωνες, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες», σημείωσε. 

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments