Πολιτική

Πλεύρης: Η Αριστερά θέλει ανοικτά σύνορα – εμείς τα προστατεύουμε 

Πλεύρης: Η Αριστερά θέλει ανοικτά σύνορα – εμείς τα προστατεύουμε 
Δεν θα κάνουν κουμάντο στη χώρα οι ΜΚΟ, απάντησε στον βουλευτή Καζαμία του κόμματος Κωνσταντοπούλου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,. Σιγά μη βγάλουμε και μια ντουντούκα, να τους πούμε «ελάτε», παρατήρησε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας τα περί ρατσιστικής τροπολογίας για την αναστολή εξετάσεων ασύλου σε παράνομα εισερχομένους από τη Λιβύη

Την πολιτική των ανοικτών συνόρων που διακηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία για το Μεταναστευτικό τα κόμματα της Αριστεράς, αποδοκίμασε ευθέως στη Βουλή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, αμυνόμενος έναντι των χαρακτηρισμών όπως «φασίζων πολιτικός» και «ρατσιστική τροπολογία» που εκτόξευσε σε βάρος του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, με αφορμή την απόφαση αναστολής εξέτασης αιτήσεων ασύλου για τους παράνομα εισερχομένους από τη Λιβύη και την αυστηροποίηση εν γένει της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο κ. Καζαμίας αποκάλεσε τον κ. Πλεύρη «φασίζοντα πολιτικό», τον οποίο -όπως είπε- έβαλε ο Πρωθυπουργός στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως και τον προκάτοχό του, Μάκη Βορίδη, για να απευθυνθεί στο ακροδεξιό ακροατήριο. Απαντώντας, ο Θάνος Πλεύρης συνέστησε στον βουλευτή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, να σέβεται τη βούληση του ελληνικού λαού, δεδομένου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι οι ψήφοι που έλαβε μόνο ο ίδιος [ο υπουργός] στην Α’ Αθηνών, ξεπερνούν τους σταυρούς που έλαβαν όλοι μαζί οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Υλοποιούμε μια πολιτική η οποία είναι αποδεκτή στον ελληνικό λαό. Γιατί είναι ακροδεξιό, κύριε Καζαμία, όταν κάποιος έρχεται και του απορρίπτεται το άσυλο, και του πεις ποινή φυλάκισης ή επιστρέφεις;», διερωτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι πολιτική τού «όσοι πιστοί προσέλθετε» δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οπότε, συμπλήρωσε, ή θα σταματούσαμε τις βάρκες ή θα τους βλέπαμε να μπαίνουν χίλιοι-χίλιοι κάθε μέρα στην Κρήτη, Κάνοντας λόγο για «ρατσιστική τροπολογία» και «ξενοφοβικό παραλήρημα» από τον υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «ανοησίες» ότι «τα προοδευτικά κόμματα υποστηρίζουν την πολιτική των ανοικτών συνόρων».

Καζαμίας: Υπέρ της πολιτικής των ελεγχόμενων συνόρων

«Αυτά είναι απαράδεκτα και μια χυδαία προπαγάνδα, την οποία κάνετε για ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου και να δικαιολογήσετε τη ρατσιστική σας πολιτική. Η τροπολογία που πέρασε έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Εβδομήντα δύο ΜΚΟ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία την καταδικάζουν. Υπάρχουν όμως και οι διεθνείς οργανισμοί που δεν είναι ΜΚΟ, για παράδειγμα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την καταδικάζει, το Συμβούλιο της Ευρώπης επίσης την καταδικάζει. »Εμείς πιστεύουμε στην πολιτική ελεγχόμενων συνόρων, στη βάση του διεθνούς Δικαίου και των συμβάσεων διεθνούς Δικαίου, τις οποίες έχει ψηφίσει η Ελλάδα και θεωρούμε ότι οι βάρκες που φτάνουν στην Κρήτη θα πρέπει να ελέγχονται και να βλέπουμε αν υπάρχουν αιτούντες άσυλο και όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που οραματίζεστε, όχι στις κλειστές δομές που οραματίζεστε και όχι στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατέληξε ο κ. Καζαμίας

«Μα εσείς λέτε να μην περιορίσουμε κανέναν να υποβάλει άσυλο. Αρα ποια είναι η θέση σας;» ρώτησε τον βουλευτή ο υπουργός. «Τις βάρκες που έρχονται από τη Λιβύη τις σταματάμε ή δεν τις σταματάμε; “Δεν τις σταματάμε” είναι η θέση σας. Σας είπα, στις μεταναστευτικές ροές είχαμε μείωση 7% στο πρώτο εξάμηνο αλλά είχαμε αύξηση 260% από τη Λιβύη, από τη Β. Αφρική. Ήταν πολύ λογικό να αντιδράσουμε. Διαφορετικά θα έπρεπε να παρακολουθούμε να μπαίνουν κάθε μέρα στην Κρήτη 1.000 άτομα. Αυτή είναι η θέση της Αριστεράς. Γιατί από τη μια λέτε να μη σταματάμε τις βάρκες, από την άλλη να μπαίνουν να υποβάλλουν την αίτηση ασύλου, συνεπώς τα τρία εκατομμύρια που περιμένουν στις ακτές της Λιβύης και τα πέντε εκατομμύρια που βρίσκονται στην Αίγυπτο, να βγάλουμε και μια ντουντούκα, να τους πούμε “ελάτε εδώ πέρα, η χώρα που σας υποδέχεται για να σας δώσει άσυλο και να πάτε στον παράδεισο της Ευρώπης”. Αυτά εμείς δεν πρόκειται να τα κάνουμε».

Οσο για τις φερόμενες αντιδράσεις από ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα που επικαλέστηκε στην τοποθέτησή του ο κ. Καζαμίας, ο Θάνος Πλεύρης τον προκάλεσε να κατονομάσει: «Δείξτε παρακαλώ την αντίδραση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καταδικάζει. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρεται, αποκλειστικά και μόνο, στην αρχή της μη επαναπροώθησης. Αντιθέτως, αναφέρεται στη φύλαξη των συνόρων. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και αυτή ρητώς αναφέρεται στο δικαίωμα τα κράτη να διαχειρίζονται τα σύνορά τους και να αντιμετωπίζουν την παράτυπη, όπως τη λέει η Ύπατη Αρμοστεία, μετανάστευση. Η δε Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 31 παρ.1, αναφέρει ότι το δικαίωμα ασύλου το έχουν αποκλειστικά οι προερχόμενοι απευθείας από χώρα όπου απειλείται η ζωή τους ή η ελευθερία τους. Και ρητώς αναφέρεται ότι δεν έχουν δικαίωμα επιλογής στη χώρα που θα κάνουν αίτηση». Για την έκτακτη απόφαση αναστολής ασύλου, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, η κυβέρνηση έχει στηριχθεί στο προηγούμενο του Εβρου, που κρίθηκε συνταγματικό, στην απόφαση της Ισπανίας, όταν αντιμετώπισε παράνομες ροές από το Μαρόκο, που κρίθηκε συνταγματική και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιωμάτων και σε αυτό που κάνει σήμερα η Πολωνία με τη Λευκορωσία. «Είναι δικαίωμα έκτακτο και στηρίζεται και στη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στη Σύμβαση της ΕΕ όταν δέχεσαι μια απειλή», υπογράμμισε ο υπουργός και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, επανέλαβε: «Οποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα, θα φυλακίζεται, όποιος επιλέγει να εισέρχεται παράνομα, για οικονομικούς λόγους, αυτός θα φυλακίζεται και θα τους δίνεται μια δυνατότητα να επιστρέψει».

Πλεύρης: Μου είνα αδιάφορες οι θέσεις των 72 ΜΚΟ

Ο κ. Πλεύρης σχολίασε και την ανακοίνωση των 72 ΜΚΟ: «Οι θέσεις των 72 ΜΚΟ για την τροπολογία μού είναι αδιάφορες. Οι ΜΚΟ δεν βρίσκονται σε αυτήν την αίθουσα να νομοθετούν. Νομοθετούμε εμείς, με την εντολή και στο όνομα του ελληνικού λαού και στο όνομα καμίας ΜΚΟ δεν θα αφήσουμε αφύλακτα σύνορα και δεν θα αφήσουμε δυνατότητα να μπουκάρει όποιος θέλει παράνομα στην επικράτεια». Οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου όταν ο κ. Καζαμίας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με αυτά που κάνει είναι εκτός πλαισίου του διεθνούς Δικαίου. «Οραματίζεστε κλειστές δομές. Στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θέλετε να μετατρέψετε την Κρήτη σε Γάζα, γι’ αυτό αναφερθήκατε στα μειωμένα μενού. Αυτό που κάνει ο Νετανιάχου στους Παλαιστίνιους, που δεν τους δίνει φαγητό για να λιμοκτονήσουν. Αυτό οραματίζεστε εσείς προσωπικά. Γιατί είστε ένας φασίζων πολιτικός, με παρελθόν στην άκρα δεξιά που προσπαθείτε τώρα να νομιμοποιηθείτε, προσεγγίζοντας ένα κεντροδεξιό κόμμα και παραβιάζετε το Διεθνές Δίκαιο», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Συνήθως ο κ. Καζαμίας είναι ευγενής, σήμερα έκανε χαρακτηρισμούς. Δεν ενοχλούμαι κύριε Καζαμία. Θα ενοχλούμουν αν ποτέ η Πλεύση Ελευθερίας θα έλεγε κάτι θετικό για μένα. Αν έλεγε κάτι θετικό, τότε θα είχα μια ανησυχία ότι δεν κάνω κάτι σωστό», απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ταυτόχρονα επέστησε την προσοχή στον βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, επισημαίνοντάς του:

«Απευθύνεστε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος εκλέγεται από τον ελληνικό λαό, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και κύριε Καζαμία όσους σταυρούς έχετε πάρει όλοι οι βουλευτές μαζί στην Πλεύση Ελευθερίας, πλην της προέδρου σας που δεν ψηφίζεται, είναι κάτω από τους μισούς που έχω πάρει εγώ στην Α’ Αθηνών. Όλοι οι βουλευτές μετρήστε τους σταυρούς που έχετε στην Πλεύση Ελευθερίας. Συνεπώς, να υπάρχει ένας σεβασμός ότι εδώ βρισκόμαστε με την εντολή του ελληνικού λαού. Κάνατε μια σειρά χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό μου και μου ζητήσατε, αν είναι δυνατόν, σε εσάς να έρθω να κάνω δήλωση στο πρόσωπό σας. Όχι. Αυτά να πάτε στην πρόεδρό σας, που σας έχει στρατιωτάκια. Μιλάτε εξ’ ονόματος του 3% που έχετε πάρει, δεν μιλάτε εξ’ ονόματος του ελληνικού λαού». Οταν η θέση είναι πως η Ελλάδα πρέπει αποδέχεται κάθε βάρκα η οποία υπάρχει, σημαίνει πως όταν ξεκινήσουν 4.000 ή 5.000 βάρκες από τη Λιβύη, τότε η πολιτική της Πλεύσης Ελευθερίας και της Αριστεράς, συνολικά, είναι αυτοί οι 5.000 να μπουν, να καταγραφούν, να κάνουν αίτηση ασύλου, και αυτό είναι πολιτική ανοικτών συνόρων, επέμεινε ο κ. Πλεύρης και έκλεισε την απάντησή του λέγοντας:

«Αν και η τροπολογία δεν λέει τίποτα για push backs, εσείς λέτε ότι δεν πρέπει να τις σταματήσουμε, να περιμένουμε να δούμε αν είναι πρόσφυγες. Ε, αυτή η πολιτική που ήθελε να ακολουθήσει η Ευρώπη για πολλά χρόνια κατέρρευσε, και όλες οι χώρες έρχονται σε αυτά που έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019. Και μεθαύριο, στο Συμβούλιο Υπουργών Μετανάστευσης η συζήτηση είναι δύο θέματα: Πρώτον, επιστροφές, επιτάχυνση επιστροφών και δεύτερον κέντρα κράτησης ή φιλοξενίας, εκτός της Ευρώπης».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο