Η Κίνα και η Ινδία διεκδικούν πλέον ενεργά δικαιώματα εξερεύνησης και εξόρυξης χαλκού σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.
Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει επεκτείνει ραγδαία την παρουσία της στην αναπτυσσόμενη αγορά χαλκού της Αφρικής, εξασφαλίζοντας κρίσιμα αποθέματα ορυκτών για να στηρίξει τις φιλοδοξίες της στην πράσινη ενέργεια.
Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό εκτινάσσεται λόγω της ανάπτυξης των ηλεκτρικών οχημάτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ψηφιακών υποδομών, το Πεκίνο εντείνει τις επενδύσεις του σε Ζάμπια, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Μποτσουάνα.
Ωστόσο, πλέον και η Ινδία δείχνει να στρέφεται δυναμικά προς τη Ζάμπια. Τον Μάρτιο του 2025, απέκτησε μία πράσινη περιοχή εξερεύνησης 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για χαλκό και κοβάλτιο στη βορειοδυτική επαρχία της χώρας.
Μόλις πριν λίγες ημέρες, αποστολή Ινδών γεωλόγων στάλθηκε για να αξιολογήσει την εμπορική βιωσιμότητα της περιοχής, με τη φάση της εξερεύνησης να αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια και τις αναλύσεις δειγμάτων να γίνονται στην Ινδία.
Η Ινδία ενισχύει την εγχώρια παραγωγή χαλκού
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη νέα εθνική στρατηγική της Ινδίας για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής χαλκού.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα σε ξένες εξορυκτικές εταιρείες ώστε να δημιουργήσουν χυτήρια και διυλιστήρια στην Ινδία, με αντάλλαγμα επενδύσεις κρατικών ινδικών φορέων σε μεταλλευτικά έργα στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κολοσσοί όπως η Codelco από τη Χιλή και η BHP από την Αυστραλία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ιδρύσουν υποδομές επεξεργασίας χαλκού στην Ινδία, ενώ ινδικές δημόσιες επιχειρήσεις σχεδιάζουν επενδύσεις στις μεταλλευτικές δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, διαμορφώνοντας μία αμοιβαία επωφελή αλυσίδα εφοδιασμού.
Η Ινδία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας επεξεργασμένου χαλκού παγκοσμίως, έχοντας ήδη εισαγάγει 1,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το οικονομικό έτος 2025 — αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η ζήτηση για χαλκό στη χώρα προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3 εκατομμύρια τόνους έως το 2030, με την κυβέρνηση να υιοθετεί μακροπρόθεσμη στρατηγική που περιλαμβάνει διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
Η Vedanta επιδιώκει κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια αγορά χαλκού
Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο κύμα εξορυκτικής δραστηριότητας, η Vedanta Resources, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής τον Anil Agarwal, προχώρησε σε συνεργασία με την παγκόσμια εταιρεία μηχανικών Worley για την επίβλεψη μεγάλης επενδυτικής επέκτασης στο έργο Konkola Copper Mines (KCM) στη Ζάμπια.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την ανανεωμένη στρατηγική της Vedanta σε κρίσιμα ορυκτά, όπως ο χαλκός και το κοβάλτιο, ενόψει της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης.
Η αυστραλιανή εταιρεία Worley αναλαμβάνει τη συνολική διαχείριση έργου και συνεργάζεται με διεθνείς εμπειρογνώμονες για τον εντοπισμό εταίρων εξόρυξης και κάθετης ενοποίησης.
Στόχος είναι η ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας και η εξασφάλιση βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών.
Η Vedanta σχεδιάζει να επενδύσει 1 δισ. δολάρια ΗΠΑ για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του KCM στις 300.000 τόνους χαλκού ετησίως, ενώ διερευνά και διάφορα χρηματοδοτικά σενάρια, περιλαμβανομένης της πιθανής εισαγωγής του KCM στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, με τη Νέα Υόρκη να φαντάζει ως επικρατέστερη έδρα.
Το KCM αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υψηλής ποιότητας χαλκού παγκοσμίως, τοποθετώντας τη Vedanta στον πυρήνα της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.
Αν και η Worley δεν θα συμμετάσχει κεφαλαιακά, η τεχνική της ηγεσία αναμένεται να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου και να προσελκύσει διεθνείς στρατηγικούς εταίρους.
Η Κίνα εξακολουθεί να κυριαρχεί
Ο αγώνας δρόμου για τον χαλκό και άλλους φυσικούς πόρους μεταξύ Κίνας, Ινδίας και Δύσης έρχεται ως αντίδραση στους περιορισμούς που έχουν επιβάλει χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς στην πρόσβαση του Πεκίνου σε κρίσιμα ορυκτά.
Ως απάντηση, η Κίνα ενισχύει τις στρατηγικές της συμμαχίες στην Αφρική, με το Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής να ανακοινώνει πρόσφατα νέο επενδυτικό πακέτο ύψους 51 δισ. δολαρίων.
Οι δεσμεύσεις της Κίνας στο πλαίσιο του νέου δρόμου του μεταξιού (Belt and Road Initiative) για τον εξορυκτικό τομέα άγγιξαν τα 21 δισ. δολάρια το 2024, καταγράφοντας ρεκόρ.
Πλέον, κινεζικές επιχειρήσεις ελέγχουν το 8% της συνολικής εξορυκτικής παραγωγής στην Αφρική, σημειώνοντας αύξηση 21% από το 2019.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από το 50% των κινεζικών εξορυκτικών επενδύσεων στο εξωτερικό για το 2023 αφορούσαν τον χαλκό, την ώρα που η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ξεπέρασε το Περού και αναδείχθηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού παγκοσμίως.