Διεθνή

Κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν Ισραήλ και Συρία

Κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν Ισραήλ και Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν Ισραήλ και Συρία

Την πληροφορία μετέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία - Με τη μεσολάβηση Τουρκίας, Ιορδανίας και των γειτονικών χωρών

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπάρακ σε ανάρτησή του στο Χ ανέφερε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι το Ισραήλ και η Συρία συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπαράκ, ο οποίος εκτελεί και χρέη ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, γράφει στην ανάρτησή του ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Σύρος πρόεδρος Αχμέντ αλ-Σαράα συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην ανάρτησή του γράφει:

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο Σύρος πρόεδρος Αχμέντ αλ-Σαράα  με την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαρκ Ρούμπιο συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός που αγκαλιάστηκε από την Τουρκία, την Ιορδανία και τους γείτονές της.

Καλούμε τους Δρούζους, τους Βεδουίνους και τους Σουνίτες να αφήσουν τα όπλα τους και μαζί με άλλες μειονότητες να οικοδομήσουν μια νέα και ενωμένη συριακή ταυτότητα σε ειρήνη και ευημερία με τους γείτονές της.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό, ενώ χτύπησε συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στο νότο, απαιτώντας την αποχώρησή τους. Το Τελ Αβίβ τονίζει ότι προστατεύει τους Δρούζους της Συρίας.

Συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και φυλών Βεδουίνων στη νοτιοσυριακή επαρχία Σουβέιντα αναζωπυρώθηκαν μετά την κατάρρευση της νέας εκεχειρίας και την απόσυρση των δυνάμεων της Συρίας από την περιοχή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα στο Λονδίνο.

Οι συγκρούσεις αυτές συμβαίνουν παράλληλα, με την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας κατά την οποία αρνείται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις επαναπροωθούνται στην επαρχία με πλειοψηφία Δρούζων. «Επιβεβαιώνουμε πως δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση και διαψεύδουμε κατηγορηματικά αυτά τα δημοσιεύματα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, Νουρεντίν αλ-Μπάμπα, μέσω κρατικών ΜΜΕ. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κανονική κατάσταση ετοιμότητας και δεν έχει γίνει καμία ανάπτυξή τους στη Σουβέιντα έως τώρα.

Ωστόσο, Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι «λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας στη νοτιοδυτική Συρία, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει περιορισμένη είσοδο ένοπλων μονάδων εσωτερικής ασφάλειας της Συρίας στη Σουβέιντα για τις επόμενες 48 ώρες». Υπενθυμίζεται ότι, έντονες αεροπορικές επιθέσεις είχαν κατευθυνθεί προς την πρωτεύουσα της Συρίας και τη Σουβέιντα την Τετάρτη από ισραηλινές δυνάμεις.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments