Υπό τον Γενικό Γραμματέα τον Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη συνάντηση με επίκεντρο, το κυπριακό ζήτημα.Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτησε «τη διευρυμένη συνάντηση για το κυπριακό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του γενικού Γραμματέα τον Ηνωμένων Εθνών».
Μέσω ανάρτησής του στα social media, ο Μακρόν ανέφερε, ότι: «Αυτή η νέα συνάντηση, μετά την προηγούμενη που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Γενεύη, και με την υιοθέτηση νέων πρωτοβουλιών συνεργασίας τις οποίες ανακοίνωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες μαρτυρούν μία θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».
Όπως προσθέτει, ο ίδιος ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του κυπριακού ζητήματος, επί τη βάσει μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σεβασμό των παραμέτρων που έχουν προσδιοριστεί από το Συμβούλιο ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο».
kypriako
Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει, ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Γενικού Γραμματέα και του προσωπικού του Απεσταλμένου του και ότι είναι έτοιμη να συνοδεύσει τη σχετική διαδικασία.
Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2026, εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, κατά την κατ’ιδίαν συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο κτίριο του των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, μεταδίδει η ιστοσελίδα TRHaber επικαλούμενη πληροφορίες.
Εξάλλου, η ιστοσελίδα της εφημερίδας Τουρκίγε αναφέρεται στο δείπνο κατά την πρώτη ημέρα της διευρυμένης άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό και γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, δήλωσε εκεί ότι πρέπει να τερματιστεί η «άδικη απομόνωση» που, κατά τον ισχυρισμό του, συνεχίζεται από το 1964. «Όπως μεταφέρεται, ο Τατάρ επρόκειτο να παρουσιάσει προτάσεις για τον τερματισμό των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών» συμπληρώνει η ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με την Τουρκίγε, ο Τατάρ δήλωσε ότι «εφόσον υπάρχουν δύο λαοί στο νησί και επιθυμείτε λύση, θα πρέπει να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς και πως η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Η ιστοσελίδα αναφέρει ακόμη ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες, σε δήλωση που έκανε ανέφερε ότι το status quo στο νησί δεν είναι βιώσιμο και πως βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. ‘Η ρητορική της ειρήνης δεν πρέπει να επισκιάζεται από διχαστική ρητορική’, δήλωσε ο Γκουτέρες. Από την άλλη πλευρά, ο Χριστοδουλίδης, στην αξιολόγησή του μετά τη σύνοδο, επέστησε την προσοχή στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και δήλωσε ότι προκειμένου αυτές να προχωρήσουν ‘η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της στο θέμα του Κυπριακού’».
Πηγή: pagenews.gr