Σχεδόν οι μισοί από τους γερμανούς ψηφοφόρους θεωρούν πως η Ρωσία αντιπροσωπεύει απειλή για τη χώρα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).
Περίπου το 13% των ερωτηθέντων βλέπει «πολύ σημαντική» στρατιωτική απειλή από τη Μόσχα, ενώ ένα 36% θεωρεί αξιοσημείωτη την απειλή αυτή. Αντιθέτως, το 30% εκτιμά πως η ρωσική απειλή είναι μικρή, ενώ το 14% δεν διακρίνει κανέναν κίνδυνο για τη Γερμανία.
Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ υποστηρικτών διαφορετικών κομμάτων. Μεταξύ 58% και 62% όσων ψηφίζουν τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ή τους Πράσινους θεωρεί πως η Ρωσία αντιπροσωπεύει αξιοσημείωτη ή πολύ σημαντική απειλή για τη Γερμανία, ενώ το 1/3 υποβαθμίζει το μέγεθος της απειλής ή θεωρεί πως δεν υπάρχει κίνδυνος από τη Μόσχα.
Υποστηρικτές της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) εξέφρασαν αντίθετη άποψη: το 65% απάντησε πως η Ρωσία αντιπροσωπεύει απειλή ήσσονος σημασίας για τη Γερμανία, ενώ το 29% τη θεωρεί απειλητική.
Οι ψηφοφόροι της νεοσύστατης Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), η οποία δεν εκπροσωπείται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος: το 33% απάντησε πως βλέπει τη Ρωσία ως απειλή, ενώ το 51% εκτιμά πως δεν αντιπροσωπεύει απειλή για τη Γερμανία.
Διχασμένοι είναι οι υποστηρικτές του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke): το 48% εκτιμά βλέπει τη Μόσχα ως απειλή για τη χώρα, εν αντιθέσει με το 47% που εξέφρασε διαφορετική άποψη.
Γερμανία: Δύο στους τρεις υποστηρίζουν τη δημιουργία ευρωπαϊκής πυρηνικής ασπίδας
Την ίδια στιγμή, σχεδόν δύο στους τρεις Γερμανούς υποστηρίζουν τη δημιουργία ανεξάρτητης από τις ΗΠΑ ευρωπαϊκής πυρηνικής ασπίδας.
Περισσότερο ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας εμφανίζονται μάλιστα οι Γερμανοί ψηφοφόροι των Πρασίνων.
Όπως αναδεικνύεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού «Διεθνής Πολιτική» (Internationale Politik), η οποία διενεργήθηκε πριν από την τελευταία κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή, το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα ήταν σωστό η Ευρώπη να έχει στο μέλλον το δικό της πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο, ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ. Αντίθετη άποψη εκφράζει μόνο το 29%.