Policy Briefs

“Βόμβα” Όρμπαν: Δεν αποκλείω έξοδο από την Ε.Ε.

“Βόμβα” Όρμπαν: Δεν αποκλείω έξοδο από την Ε.Ε.
Η ουγγρική κυβέρνηση, υπό τον Όρμπαν, έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της απέναντι σε βασικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα σε ζητήματα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετανάστευσης και κοινωνικών θεμάτων

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός παραδέχτηκε την πιθανότητα εξόδου της χώρας του από την ΕΕ. Ο Victor Orban σημείωσε: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί από οικονομική ένωση σε πολιτική. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον ίδιο, τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ υπερτερούν των ζημιών, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά. Οι σχέσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε μια διαρκή κατάσταση έντασης και αμοιβαίας δυσπιστίας.

Η ουγγρική κυβέρνηση, υπό τον Victor Orban, έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της απέναντι σε βασικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα σε ζητήματα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετανάστευσης και κοινωνικών θεμάτων. Το αποτέλεσμα είναι μια βαθιά ρήξη που πλέον δεν αφορά μόνο επιμέρους πολιτικές διαφωνίες, αλλά αγγίζει την ίδια τη φιλοσοφία και τον ρόλο της ΕΕ. Στη συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη Ultrahang, ο Orban άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας ισχυρούς κραδασμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αν φτάσουμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, τότε η διαδικασία αποχώρησης μπορεί να ξεκινήσει».

Η μεταμόρφωση της ΕΕ και οι αντιρρήσεις της Βουδαπέστης

Ο Orban υπογράμμισε ότι όταν η Ουγγαρία προσχώρησε στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, η Ένωση ήταν κατά κύριο λόγο ένας οικονομικός συνασπισμός, επικεντρωμένος στην ελεύθερη αγορά, τις εμπορικές σχέσεις και τη συνεργασία προς όφελος των κρατών-μελών. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, η ΕΕ μετεξελίχθηκε σε μια περισσότερο πολιτική ένωση, που επιχειρεί να επιβάλλει κοινές θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως:

Η μεταναστευτική πολιτική, Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, Η ατζέντα για τα δικαιώματα φύλου και τις κοινωνικές πολιτικές, Η συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως στην Ουκρανία.

Η Βουδαπέστη θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών-μελών, επιχειρώντας να επιβάλλουν ένα ενιαίο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο που δεν ανταποκρίνεται στις εθνικές ιδιαιτερότητες. Ο Όρμπαν εκφράζει σταθερά την αντίθεσή του σε αυτή την «ομογενοποίηση», δίνοντας έμφαση στην εθνική ανεξαρτησία και τις παραδοσιακές αξίες της Ουγγαρίας.

Πηγή: Pagenews.gr