Θαλάσσια ανεμώνη: Ο αθέατος κίνδυνος των ελληνικών ακτών
Οι θαλάσσιες ανεμώνες, αν και μοιάζουν με εντυπωσιακά υποθαλάσσια λουλούδια, αποτελούν ένα παρεξηγημένο αλλά δυνητικά επικίνδυνο πλάσμα των ελληνικών θαλασσών. Με τα ζωηρά τους χρώματα και το χαρακτηριστικό τους σχήμα, τραβούν την προσοχή, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Πίσω από την όμορφη εμφάνιση, όμως, κρύβεται ένας αμυντικός μηχανισμός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ενοχλήσεις.
Αύξηση περιστατικών: Τσιμπήματα και μεταφορές σε νοσοκομεία
Τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί αυξημένα περιστατικά τσιμπήματος από θαλάσσια ανεμώνη. Στο Καλαμάκι Κορινθίας, ένα 9χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με οξύ πόνο και δερματικές αντιδράσεις μετά από επαφή με ανεμώνη. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, είναι το τρίτο τέτοιο περιστατικό στην περιοχή για το φετινό καλοκαίρι.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς παρόμοιες επαφές μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες και να προκαλέσουν επιπλοκές, ειδικά σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά και τα άτομα με αλλεργίες.
Τι είναι οι θαλάσσιες ανεμώνες;
Οι θαλάσσιες ανεμώνες ανήκουν στα κνιδόζωα και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία των ανθοζώων. Είναι πολυποειδή θαλάσσια ζώα, ακίνητα και προσκολλημένα σε βυθισμένες επιφάνειες όπως βράχια, άμμος ή κοχύλια. Παρά την ακίνητη φύση τους, είναι σαρκοφάγα και αιχμαλωτίζουν μικρούς οργανισμούς με τα κολλώδη πλοκάμια τους, τα οποία φέρουν κνιδοκύστεις – δηλητηριώδεις μικροσκοπικούς μηχανισμούς που παραλύουν το θήραμα.
Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημά τους;
Η επαφή με θαλάσσια ανεμώνη προκαλεί άμεσο, καυστικό πόνο, συνοδευόμενο από δερματικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, φυσαλίδες ή ακόμα και νεκρώσεις στο δέρμα. Σε περιπτώσεις αλλεργικής ευαισθησίας μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές αντιδράσεις, ακόμη και αναφυλακτικό σοκ.
Τι να κάνετε σε περίπτωση επαφής
Αν έρθει κανείς σε επαφή με ανεμώνη, η ψυχραιμία είναι το πρώτο βήμα. Δεν συνιστάται τρίψιμο της πληγείσας περιοχής ή ξέπλυμα με γλυκό νερό, καθώς αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει περισσότερες κνιδοκύστεις. Η περιοχή πρέπει να ξεπλένεται με θαλασσινό νερό, να απομακρύνονται τα υπολείμματα πλοκαμιών με προσοχή (όχι με γυμνά χέρια) και να ζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια.
Η ενέσιμη κορτιζόνη, τα αντιισταμινικά και η παυσίπονη αγωγή είναι τα κύρια μέσα αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο είναι απαραίτητη – ιδιαίτερα για μικρά παιδιά ή ευπαθείς ενήλικες.
Προσοχή και πρόληψη
Η σωστή ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη. Οι λουόμενοι πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή με θαλάσσια πλάσματα που δεν γνωρίζουν, ενώ καλό είναι να διδάσκονται και τα παιδιά να παρατηρούν, αλλά να μην αγγίζουν. Οι θαλάσσιες ανεμώνες, όσο εντυπωσιακές κι αν φαίνονται, αποτελούν ζωντανό οργανισμό με αμυντικούς μηχανισμούς – και γι’ αυτό απαιτούν σεβασμό και προσοχή.
Πηγή: pagenews.gr