ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι ενεργειακοί διάδρομοι για Αν. Μεσόγειο και Αν. Ευρώπη έχουν ανοίξει – Πόσα αγκάθια υπάρχουν εκεί;

Οι ενεργειακοί διάδρομοι για Αν. Μεσόγειο και Αν. Ευρώπη έχουν ανοίξει – Πόσα αγκάθια υπάρχουν εκεί;

Πηγή Φωτογραφίας: MDPI, Investigating the Diversity and Variability of Eastern Mediterranean Landscapes

Oι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ο Κάθετος Διάδρομος είναι ενεργειακά έργα κομμένα και ραμένα στα μέτρα των ελληνικών επενδύσεων μακροπρόθεσμα - Στο ορατό χρονικό ορίζοντα υπεισέρχονται όμως και άλλοι παράμετροι που χρήζουν αποτελεσματικής διαχείρισης

Οι ευκαιρίες της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και Ανατολική Ευρώπη είναι μεγάλες, όπως καταδείχθηκε και από την παρουσία του Επιτρόπου Dan Jorgensen αλλά και της μέλλουσας πρέσβειρας των ΗΠΑ Kimberly Gilfoyle. Tόσο η στήριξη της Ευρώπης στις διασυνδέσεις, όσο και η πρόσφατη συνέντευξη της Gilfoyle κουμπώνουν με τα μεγάλα ελληνικά projects, τις διασυνδέσεις αλλά και τον Κάθετο Διάδρομο.

Από την άλλη πλευρά όμως έχουμε μια συνεχή αποδυνάμωση της ελληνικής διπλωματίας, η οποία βρίσκεται προ δυσάρεστων διαδοχικών εκπλήξεων. Μόλις προχθές τα ελληνικά μέσα (ΣΚΑΪ.gr) αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΝ Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σχετικά με τα δύο νέα γεωτρύπανα για έρευνες υδρογονανθράκων σε μεγάλα βάθη που απέκτησε η γειτονική χώρα.«Αναπτύσσεται στόλος μας και αυξάνεται η δύναμή μας στη Γαλάζια Πατρίδα. Προσθέτουμε δύο νέας γενιάς, υψηλής τεχνολογίας, ίδιας ικανότητας, γεωτρητικά σκάφη βαθέων υδάτων στον ενεργειακό μας στόλο”.

Με αφορμή το τουρκολυβικό μηνόνιο οι απόψεις που κυκλοφορούν στα τουρικά μέσα τους είναι λίγο πολύ γνωστές: «Μήπως οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν να προκαλέσουν κάποια σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθώς μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, το σχέδιο πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων από το Ισραήλ στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης έκανε την περιοχή πιο πολύπλοκη και από στρατιωτική και από στρατηγική άποψη».

Θα καθαρίσει σε αυτό ο κολοσσός Chevron που μόλις χθες απορρόφησε την HESS;

Αλλαγή ταχύτητας, ναι αλλά πως;

Το ερώτημα είναι πως θα αλλάξουν όλα αυτά για να προχωρήσουν οι μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις. Η Ευρώπη θα στηρίξει, αλλά έχει την δύναμη να οδηγήσει την Τουρκία στην άκρη για τον Great Sea; Οι ΗΠΑ είναι σαφές ότι θέλουν να προχωρήσει η διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ, αλλά πώς θα σταθμίσουν την σχέση τους με τον Ερντογάν, ο οποίος έχει καταστεί σχεδόν σταθμάρχης της περιοχής με συμφέροντα που απλώνονται ενεργειακά μέχρι το ιρακινό Κουρδιστάν;

Οι προσδοκίες δεν είναι πολύ υψηλές και το ερώτημα είναι, τι πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά, την ώρα που τα αποτελέσματα από μόνα τους δεν έρχονται.

Ένα έργο που φαίνεται πάντως, ότι έχει τις πιο καθαρές προϋποθέσεις για να προχωρήσει είναι το GREGY , που θα πρέπει να συνοδευτεί από μια ολοκλήρωση των διασυνδέσων προς την Ευρώπη, καθώς οι σχέσεις με την Αίγυπτο παραμένουν καλές και ο Αλ Σίσι δείχνει ότι ελέγχει τα συμφέροντά του.

Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος τείνει να αποκτήσει και ένα διαμετακομιστικό ρόλο στο φυσικό άεριο με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Κύπρο, που θα ενισχύσουν τις συνδέσεις της και με τα κοιτάσματα του Ιρσαήλ.

Ο Κάθετος Διάδρομος

Από εκεί και πέρα το έργο που τόσο η αμερικανική πλευρά θέλει να προωθήσει όσο και η ευρωπαϊκή είναι ο Κάθετος Διάδρομος. Ο στόχος είναι προφανής και έχει να κάνει με την προώθηση του LNG από την Ρεβυθούσα και τα FSRU, καθώς σε λίγο καιρό αναμένεται και η αποφαση για το FSRU της Θράκης.

Κατά τον τρόπο αυτό όλοι θέλουν να υποκαταστήσουν το ρωσικό αέριο και όπως αναφέρουν παράγοντες που γνωρίζουν την αγορά, η αύξηση προσφοράς από του χρόνου από το LNG του Κατάρ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις τιμές.

Με αυτές τις παρατηρήσεις και τις υποδομές του καθέτου Διαδρόμου σε αρχικό στάδιο, ο δρόμος για ανταγωνιστικές τιμές αερίου δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένος και για τον λόγο αυτά θα απαιτηθούν πολύ λελογισμένες κινήσεις στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Εν κατακλείδι οι ευκαιρίες για την ελληνική πλευρά είναι εκεί αλλά η αξιοποίησή τους απαιτεί πολύ πιο σύνθετες διεργασίες. Ίσως οι συμφωνίες σε αμυντικό επίπεδο σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη αποτελέσουν τις κρίσιμες παραμέτρους.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα πάντως έχει να κάνει με τον πολλαπλασιασμό των χρηματοδοτήσεων στις διασυνδέσεις αλλά και η συνειδητοποίηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την ανάγκη υποστήριξης των δικτύων της Ανατολικής Ευρώπης, που δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για το ελληνικό δυναμικό.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments