ESG ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Προστασία με προϋπολογισμό 1,7 δισ.: Ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης εξηγεί πώς το «Αιγίς» αλλάζει τα δεδομένα

Προστασία με προϋπολογισμό 1,7 δισ.: Ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης εξηγεί πώς το «Αιγίς» αλλάζει τα δεδομένα
Πολλές λύσεις προσφέρει η τεχνολογία που μπορούν να μετριάσουν τις καταστροφές, προσφέροντας πολύτιμη πληροφορία ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, με τίτλο «Προστατεύοντας τη ζωή – Χτίζοντας ανθεκτικότητα», ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Διευθυντής Έργων Δημόσιου Τομέα της Nova, μίλησε στο mononews.gr και κατέθεσε την εμπειρία του γύρω από τα μεγάλα έργα πολιτικής προστασίας και τον ρόλο της τεχνολογίας στην πρόληψη.

Το «Αιγίς» και τα έργα που δεν έγιναν

Ο κ. Μπρέγιαννης επισήμανε πως το πρόγραμμα «Αιγίς», με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο, καθώς δεν προχώρησαν οι μελέτες και οι διαγωνισμοί. Όπως τόνισε:

«Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δεν ωρίμασαν τα έργα, δεν βγήκαν διαγωνισμοί, ενώ σημαντικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων δεν έγιναν ποτέ».

Μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ωστόσο, παρατηρείται κινητικότητα και ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα του ότι η πίεση των γεγονότων θα λειτουργήσει ως επιταχυντής, ώστε επιτέλους τα έργα να προχωρήσουν.

Η τεχνολογία υπάρχει – το κράτος πρέπει να τη γνωρίσει

Ο Διευθυντής της Nova σημείωσε την ανάγκη για «restart» στην Πολιτική Προστασία, με τη δημιουργία μιας επιτελικής δομής που θα θέτει σαφές επιχειρησιακό σχέδιο και θα απαιτεί συγκεκριμένες λύσεις από την αγορά.

«Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να γνωρίζει τι δυνατότητες προσφέρει η τεχνολογία. Να υπάρξει διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αξιοποιηθούν υφιστάμενες λύσεις που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες».

Έξυπνες λύσεις στην πράξη: Υμηττός και Μαρούσι

Η Nova έχει ήδη αναπτύξει έργα που λειτουργούν στην πράξη. Όπως το «Smart Ymittos», ένα δίκτυο αισθητήρων πυροπροστασίας που καλύπτει 11 Δήμους γύρω από τον Υμηττό, το οποίο μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα καπνό και να αποτρέψει την εξάπλωση πυρκαγιών.

Στο Μαρούσι, αισθητήρες στο δίκτυο των ομβρίων επιτρέπουν την παρακολούθηση της στάθμης του νερού σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας την έγκαιρη επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας.

Η επόμενη μέρα

Ο κ. Μπρέγιαννης καταλήγει πως η τεχνολογία είναι εδώ και λειτουργεί ήδη. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει πολιτική βούληση, σχέδιο και επιτάχυνση.

«Χρειάζεται ένα σύστημα που να ξέρει τι θέλει και πώς να το ζητήσει. Τότε, η τεχνολογία μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές».

Πηγή: pagenews.gr