Ξημερώματα Παρασκευής τα γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν την έκτακτη είδηση για την αναχώρηση από τη Λειψία ενός αεροσκάφους με 31 Αφγανούς που επιστρέφονται στην πατρίδα τους, αφού δεν δικαιούνται άσυλο στη Γερμανία. Λίγο αργότερα στο ψηλότερο σημείο της Γερμανίας (Zugspitze στη Βαυαρία) ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ υποδεχόταν τους ομολόγους του από Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Δανία, Τσεχία μαζί και τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ για να συζητήσουν πως θα βάλουν μπροστά τις μηχανές για μια νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη.
«Ενότητα, σκληρότητα, ταχύτητα – αυτές είναι κατά τον υπουργό οι βασικές πτυχές της πολιτικής μετανάστευσης. Η Γερμανία επιθυμεί να αναλάβει ευθύνες και να προπορευτεί σύμφωνα με τον Ντόμπριντ», παρατηρεί ο ιστότοπος tagesschau.
Παρά την ομίχλη που σχεδόν έκρυβε τους υπουργούς στην τελική συνέντευξη Τύπου, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ «η συνάντηση στο βουνό με τους υπουργούς επιλεγμένων γειτονικών της Γερμανίας χωρών ήταν ένα «ορατό σημάδι ενότητας και αποφασιστικότητας» στην κοινή προσπάθεια για «μείωση της παράνομης μετανάστευσης», όπως δήλωσε ο Ντόμπριντ. Η ΕΕ είναι μια κοσμοπολίτικη περιοχή και θα παραμείνει έτσι, αλλά οι λαθρέμποροι και οι διακινητές «δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιος επιτρέπεται να εισέλθει, δήλωσε ο πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU».
«Οι έξι χώρες συμφώνησαν σε μια αυστηρότερη πορεία στην πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, όπως αναφέρεται στην τελική διακήρυξη. Η έμφαση δίνεται στις συνεπείς απελάσεις, μεταξύ άλλων προς τη Συρία και το Αφγανιστάν, στην καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και σε περισσότερες αποδοχές αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν από κράτη εκτός ΕΕ». Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει τη δήλωση Ντόμπριντ: «Η προστασία από την ΕΕ δεν σημαίνει απαραίτητα προστασία εντός της ΕΕ», αλλά σημειώνει και τις ενστάσεις που ακούγονται για την πολιτική του από ΜΚΟ, κύκλους της εκκλησίας, αλλά και από την επιτετραμμένη της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες, υφυπουργό Ναταλί Πάβλικ.
Επιστροφή ή φυλακή
Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τιμωρεί με φυλάκιση τριών ετών όσους μετανάστες αρνούνται να επιστρέψουν εθελοντικά αναφέρεται η Berliner Morgenspost, ενώ η αριστερή Neues Deutschland εμβαθύνει στο πρόβλημα που δημιουργεί το νέο μεταναστευτικό ρεύμα στη σχέση Ελλάδας-Λιβύης. Καταρχάς διευκρινίζει ότι ο πραγματικός αριθμός αφίξεων μεταναστών είναι με βάση την οργάνωση Refugee Support Aegean 7.336. Σημειώνει τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η διαδρομή προς την Ελλάδα είναι κλειστή – αυτό είναι το μήνυμα προς τους λαθρέμπορους».
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναλύει την κατάσταση: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τους πρόσφυγες και να τους επιστρέψει στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης το συντομότερο δυνατό. Στην πράξη, ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς οι περισσότερες χώρες προέλευσης αρνούνται να τους δεχτούν πίσω. Από τα τέλη Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση περιπολεί επίσης με πολεμικά σκάφη κοντά στις ανατολικές ακτές της Λιβύης. Δύο φρεγάτες αναπτύχθηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους εκεί μαζί με την ακτοφυλακή. Σύμφωνα με την Αθήνα, οι αποστολές αποσκοπούν στο να χρησιμεύσουν ως αποτρεπτικό μέσο και να αποτρέψουν περαιτέρω διελεύσεις. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι πρέπει να κάνει η ελληνική ακτοφυλακή με τα σκάφη που βλέπει – η αναχαίτιση ή η επιστροφή των επιβαινόντων στη Λιβύη απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές. Και σε αντίθεση με την Ιταλία, δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της ελληνικής ακτοφυλακής και των ναυτικών μονάδων από την ανατολική Λιβύη».
Επισημαίνει όμως και ένα άλλο πρόβλημα: «Οι περιπολίες του Ελληνικού Ναυτικού στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης στη δυτική Λιβύη. Η κυβέρνηση πρόσφατα διαμαρτυρήθηκε επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη κατά των ελληνικών ισχυρισμών για θαλάσσια εδάφη νότια και δυτικά της Κρήτης. Ο λόγος για αυτό είναι μια συνεχιζόμενη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα εξερεύνησης ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα έχει χορηγήσει άδειες σε εταιρείες όπως η ExxonMobil και η Total. Η Τρίπολη το θεωρεί αυτό ως παραβίαση των ναυτικών δικαιωμάτων της και επικαλείται μια ναυτιλιακή συμφωνία του 2019 με την Τουρκία, την οποία η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».
Γερμανικές παρεκτροπές στην Αγία Νάπα
Η εισαγγελία της πόλης του Γκέτινγκεν στη Γερμανία διεξάγει έρευνα για την ταυτοποίηση των νεαρών Γερμανών που εμφανίζονται σε ένα βίντεο από την Αγία Νάπα στην Κύπρο να τραγουδούν ρατσιστικά τραγούδια και να φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του περιοδικού der Spiegel. Το θέμα δημοσιεύτηκε πρώτα από μια τοπική εφημερίδα του Γκέτινγκεν και το βίντεο φαίνεται να έχει τραβηχτεί στις 12 Ιουλίου.
Η υπόθεση είναι πάντως περίπλοκη αφού το συγκεκριμένο αδίκημα δεν είναι ποινικά διώξιμο όταν συντελείται εκτός των γερμανικών συνόρων. Ωστόσο η διάδοσή του μέσα από κοινωνικά δίκτυα και στη Γερμανία θα μπορούσε να δώσει τη νομική βάση για να ασκηθούν διώξεις κατά των δραστών υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να ταυτοποιηθούν, όπως εξηγεί το ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Göttinger Tageblatt», ορισμένοι από τους έξι νεαρούς άνδρες στο βίντεο είναι πρώην μαθητές ενός λυκείου του Γκέτινγκεν. Λέγεται ότι αποφοίτησαν από το λύκειο εκεί πέρυσι. Δύο από αυτούς λέγεται ότι ήταν μέλη της αθλητικής ομάδας Bovender Sportverein (BSV), η οποία βρίσκεται μόλις επτά χιλιόμετρα βόρεια του Γκέτινγκεν. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου έχει ήδη δημοσιεύσει μια δήλωση στο Instagram, στην οποία αποστασιοποιείται σαφώς από οποιαδήποτε μορφή διάκρισης.
Η υπόθεση παρουσιάζει ομοιότητες με βίντεο από πάρτι που καταγράφηκε στο νησί Συλτ κατά τη διάρκεια της Πεντηκοστής του 2024. Εκεί, αρκετοί άνθρωποι φώναζαν μαζί με το τραγούδι του πάρτι «Γερμανία για τους Γερμανούς, έξω οι ξένοι». Η υπόθεση προκάλεσε πανεθνικό σάλο.