Πολιτική

Μηχανισμός αποκέντρωσης: Το κυβερνητικό σχέδιο που ενεργοποιείται το 2025

Μηχανισμός αποκέντρωσης: Το κυβερνητικό σχέδιο που ενεργοποιείται το 2025
Το στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας αποτελεί διακριτό πυλώνα της Εθνικής Στρατηγικής και θα παρουσιαστεί μέσα στο 2025 με βάση τα Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης, όπως αναφέρεται από το γραφείο του υφυπουργού Θ. Κοντογεώργη

Σχέδιο Αναγέννησης για τις Ορεινές Περιοχές: Η Κυβέρνηση Ενεργοποιεί Μηχανισμούς Στήριξης και Ανάπτυξης έως το 2025

Με ορίζοντα το 2025, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα φιλόδοξο και πολυεπίπεδο σχέδιο για την αποκέντρωση και την αναγέννηση των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, με επίκεντρο τη συνεχή διαβούλευση με τοπικούς και παραγωγικούς φορείς.

Όπως σημειώνει το γραφείο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει αναδείξει ζητήματα με τοπικό αλλά και υπερτοπικό χαρακτήρα, ενώ οι ιστορίες ανθρώπων που μετακινήθηκαν από αστικά κέντρα σε ορεινά χωριά –όπως εκείνες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Φουρνά Ευρυτανίας– αποτελούν έμπνευση και καθοδήγηση για την περαιτέρω πορεία.

Ψηφιακή Πλατφόρμα και Χάρτης για την Ορεινότητα

Ένα από τα νέα εργαλεία πολιτικής είναι η ψηφιακή πλατφόρμα για την ορεινότητα, η οποία θα λειτουργεί ως διαδραστικός κόμβος ενημέρωσης και ενεργοποίησης. Μέσω διαδραστικού χάρτη, θα παρέχει πληροφορίες για υποδομές, θέσεις εργασίας, διαθέσιμα προγράμματα στέγασης και απασχόλησης, καθώς και αφηγήσεις πολιτών που ήδη ζουν ή σκοπεύουν να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές. Στόχος είναι η κινητοποίηση πολιτών, η διευκόλυνση επιχειρηματικής δράσης και η ενίσχυση της διαφάνειας.

Στρατηγικό Σχέδιο για τις Ορεινές Κοινότητες

Το Στρατηγικό Σχέδιο Ορεινότητας, που αποτελεί διακριτό πυλώνα της Εθνικής Στρατηγικής, θα παρουσιαστεί πλήρως μέσα στο 2025. Θα βασιστεί σε τοπικά αναπτυξιακά σχέδια που εκπονούνται από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στις εθνικές πολιτικές που θα εξειδικεύονται για την κάθε γεωγραφική ιδιαιτερότητα. Σε αυτά εντάσσεται και το Εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο, προϋπολογισμού 4,78 δισ. ευρώ, που στηρίζει νοικοκυριά σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες λόγω γεωγραφικών και ενεργειακών συνθηκών.

Ειδικά Μέτρα για τον Έβρο και τον Πρωτογενή Τομέα

Πρόγραμμα δημογραφικής ανάπτυξης στον Έβρο προσφέρει οικονομικά κίνητρα σε όσους εγκατασταθούν σε δήμους όπως το Σουφλί και η Ορεστιάδα από 1/1/2025. Μετά την πιλοτική εφαρμογή, θα εξεταστεί η επέκτασή του σε άλλες περιοχές.

Παράλληλα, μέσω εργαλείων όπως οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και τα προγράμματα LEADER, ενισχύονται η τοπική επιχειρηματικότητα, ο αγροτουρισμός και οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που εγκαθίστανται σε ορεινές περιοχές δικαιούνται επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει ειδικά κίνητρα για επενδύσεις σε τέτοιες περιοχές.

Κίνητρα για Εκπαίδευση, Εργασία, Υγεία και Τουρισμό

Ενισχυμένη μοριοδότηση εντοπιότητας για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ειδικά εκπαιδευτικά κίνητρα, ψηφιακά φροντιστήρια και προγράμματα ΔΥΠΑ στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης και στην πληρέστερη στελέχωση υπηρεσιών. Στον τομέα της υγείας, ενεργοποιούνται Κινητές Ομάδες Υγείας, επεκτείνεται το δίκτυο τηλεϊατρικής και ενισχύονται οι ψηφιακές υποδομές.

Στον τουρισμό, αναβαθμίζονται τα χιονοδρομικά κέντρα και προωθείται η ψηφιακή ανάδειξη των ορεινών περιοχών, ενώ στον πολιτισμό ενισχύεται η άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο