Ελλάδα

Βάσεις εισαγωγής 2025: Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις – Εκτιμήσεις

Βάσεις εισαγωγής 2025: Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις – Εκτιμήσεις
Εκτιμήσεις με βάση τα έως τώρα δεδομένα

Ο χρόνος μετρά αντιστρόφως για την ανακοίνωση των βάσεων εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως έχει ήδη εξαγγείλει η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η ανακοίνωση θα γίνει την Παρασκευή 25 Ιουλίου.

Συνολικά 88.637 υποψήφιοι συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, διεκδικώντας 68.788 θέσεις σε πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται να βάλει τέλος στην πολύμηνη αναμονή χιλιάδων μαθητών και οικογενειών που αγωνιούν για το επόμενο βήμα στην εκπαιδευτική τους πορεία.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, δεν προβλέπονται σημαντικές μεταβολές στις βάσεις για την πλειονότητα των σχολών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Καθοδικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), με εκτιμώμενη πτώση περίπου 200 μορίων.
  • Μικρότερη πτώση της τάξεως των 50 έως 150 μορίων αναμένεται στο 3ο Πεδίο (Σπουδών Υγείας).
  • Αντίθετα, ανοδική πορεία φαίνεται να καταγράφουν τα 2ο και 4ο Πεδία (Θετικών Σπουδών και Οικονομίας-Πληροφορικής), με αυξήσεις 150 έως 200 μορίων, ιδιαίτερα σε περιζήτητες σχολές του 2ου Πεδίου, όπου ενδέχεται να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη άνοδος.

Η τελική διαμόρφωση των βάσεων θα εξαρτηθεί, όπως κάθε χρόνο, από τον αριθμό των υποψηφίων ανά πεδίο, τις επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις και τη σειρά προτίμησης στις σχολές του μηχανογραφικού δελτίου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά πεδίο

Σε χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στο 4ο επιστημονικό πεδίο, που περιλαμβάνει τα τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής. Όπως εκτίμησε ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός, Στράτος Στρατηγάκης, η ΕΒΕ θα κινηθεί στο 8,43.

Ο Στράτος Στρατηγάκης εστίασε στην ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, επισημαίνοντας τα συχνά λάθη που κάνουν τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούν μετά τις πανελλήνιες για να επιλέξουν σωστά τις σχολές προτίμησής τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο γενικότερο επίπεδο των φετινών επιδόσεων, σχολιάζοντας τη σημαντική μείωση των αριστούχων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές: «μειώθηκαν στο μισό οι αριστούχοι», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη χαμηλή φετινή απόδοση των υποψηφίων.

Ο Στράτος Στρατηγάκης, έπειτα από επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, δίνει την αναλυτική εικόνα για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ στα τέσσερα επιστημονικά πεδία των πανελληνίων εξετάσεων του 2025.

Η ΕΒΕ προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε κάθε πεδίο και παίζει καθοριστικό ρόλο στη δυνατότητα πρόσβασης των υποψηφίων σε συγκεκριμένα τμήματα των ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών), η χαμηλότερη ΕΒΕ εκτιμάται στο 11,22 (έναντι 11,37 πέρυσι) και η υψηλότερη στο 13,46 (13,64 πέρυσι).
  • Στο 2ο πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών), η χαμηλότερη βάση διαμορφώνεται στο 9,79 (9,69 πέρυσι) και η υψηλότερη στο 14,69 (14,53 πέρυσι).
  • Στο 3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής), η χαμηλότερη ΕΒΕ φτάνει το 11,98 (11,96 πέρυσι), ενώ η υψηλότερη εκτιμάται στο 14,38 (14,35 πέρυσι).
  • Τέλος, στο 4ο πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), η χαμηλότερη ΕΒΕ είναι 8,43 (8,34 πέρυσι) και η υψηλότερη 12,65 (12,52 πέρυσι).

Πηγή: Pagenews.gr