Ελληνοτουρκικά: Άρχισαν τα όργανα για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: Greel Reporter, Greece Vs Turkey: The Military Balance in the Aegean
Μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τα Θαλάσσια Πάρκα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει στο αφήγημα περί «γκρίζων ζωνών» ώστε να λάβει άμεση απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ πως «η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και τελεσίδικα από διεθνή συμβατικά κείμενα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στις Νότιες Κυκλάδες, μέσω βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο τίθενται από σήμερα και έως τις 22 Σεπτεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση.
Η Άγκυρα, μέσω του υπουργείο Εξωτερικών, επαναλαμβάνει ότι «τα θαλάσσια πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των αλληλένδετων προβλημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η κυριότητα δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Τα ζητήματα που έχουν καταγραφεί στην εν λόγω δήλωση εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα».
Τροχίζει τα μαχαίρια της η Άγκυρα
Το Τουρκικό ΥΠΕΞ κουνάει το δάχτυλο λέγοντας πως «θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο» και επικαλείται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας που «ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ των παράκτιων κρατών στις κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες». Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζει ότι «η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα ως ένα από τα δύο παράκτια κράτη στο Αιγαίο Πέλαγος».
Από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνει ότι «οι προσπάθειες εκμετάλλευσης παγκόσμιων αξιών, όπως η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των αλληλένδετων θεμάτων του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες, δεν θα αποφέρουν σήμερα κανένα αποτελέσματα, όπως και στο παρελθόν».
Τις προσεχείς ημέρες «η Τουρκία θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για την προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές της».
Επιμένει στις θέσεις της η ελληνική πλευρά
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών. Απαντώντας στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνει πως «η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας».
Και συνεχίζει: «Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές. Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα».
Σημειώνει δε πως «η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, με στόχο τη διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών».
«Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», καταλήγει.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα θαλάσσια πάρκα είναι δίκτυα διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών. Η δημιουργία τους προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μεμονωμένες προστατευόμενες περιοχές, κυρίως λόγω της ολιστικής οικολογικής, διοικητικής και κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης. Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικοτόπων και η προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια φύση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας