Πολιτική

Παπασταύρου για τα θαλάσσια πάρκα: Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Παπασταύρου για τα θαλάσσια πάρκα: Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot//Παπασταύρου για τα θαλάσσια πάρκα: Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Κυκλάδες και Ιόνιο – Πρωτοπορία της Ελλάδας στην προστασία των θαλασσών

Ένα νέο κεφάλαιο στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ανοίγει για την Ελλάδα, με την προώθηση της θεσμοθέτησης δύο Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, στις νότιες Κυκλάδες και στο Ιόνιο. Την πρωτοβουλία είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Όπως τόνισε ο υπουργός, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής προστασίας των ελληνικών θαλασσών, καθώς με τα δύο αυτά πάρκα καλύπτεται πλέον το 35% των χωρικών υδάτων της χώρας, υπερκαλύπτοντας τον ευρωπαϊκό στόχο του 30% έως το 2030. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, πρωτοπορεί σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς ο φιλόδοξος στόχος θα έχει επιτευχθεί ήδη από το 2026.

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν, δηλαδή οι νότιες Κυκλάδες και το Ιόνιο, παρουσιάζουν έντονο οικολογικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιοχή της Πολυαίγου, όπου φιλοξενείται η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, ενώ η Τάφρος του Ιονίου αποτελεί μοναδικό οικοσύστημα με υψηλή περιβαλλοντική αξία. Στόχος είναι η δημιουργία μιας συνεκτικής περιβαλλοντικής ενότητας που θα παρέχει αποτελεσματική προστασία.

Παράλληλα, ο υπουργός διευκρίνισε πως η θέσπιση των θαλάσσιων πάρκων δεν σημαίνει την παύση της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά τη ρύθμιση και την αρμονική συνύπαρξή της με την προστασία του περιβάλλοντος. Συνεχίζονται κανονικά δραστηριότητες όπως η μικρή παράκτια αλιεία και η κτηνοτροφία, ενώ ενισχύονται μορφές βιώσιμου τουρισμού, όπως ο καταδυτικός τουρισμός και η παρατήρηση θαλάσσιας ζωής.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην απαγόρευση της μηχανότρατας, η οποία, όπως σημείωσε ο κ. Παπασταύρου, προκαλεί σοβαρή καταστροφή στα λιβάδια της Ποσειδωνίας – ζωτικούς οικοτόπους που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η δημόσια διαβούλευση για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η θεσμοθέτηση με Προεδρικό Διάταγμα. Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων αναμένεται μέσα στους επόμενους 8-10 μήνες, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, όπως drones και επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο.

Απαντώντας σε αντιδράσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ περί «γκρίζων ζωνών», ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ενεργειακή προοπτική της χώρας, επισημαίνοντας τη σημασία της ανάδειξης της Chevron ως πιθανού αναδόχου για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, κάτι που –όπως είπε– αποτελεί έμμεση αναγνώριση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από το εξωτερικό.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments