ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Κι οι BP και ENI μετά τη Chevron

Υδρογονάνθρακες: Κι οι BP και ENI μετά τη Chevron
Το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Chevron δείχνει τη de facto αναγνώριση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχέςδήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Αισιοδοξία ότι πέραν από τη Chevron και άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που διενεργεί η ΕΔΕΥΕΠ για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Νότια της Κρήτης 1 και 2, Νότια της Πελοποννήσου και Α2, εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, παρά το θόρυβο του τελευταίου διαστήματος τόσο λόγω των αντιδράσεων της Λιβύης όσο και των θέσεων της Τουρκίας.

Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κ. Παπασταύρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προχωρούμε με αυτοπεποίθηση, με ψυχραιμία και με στρατηγική για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού».

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου και έως τότε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ΕΔΕΥΕΠ δεν έχουν παρά να περιμένουν κάνοντας ταυτόχρονα επαφές με διεθνείς εταιρίες και καλώντας τες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι BP και Eni έχουν ενδιαφερθεί για τα σεισμικά δεδομένα που διαθέτει η ΕΔΕΥΕΠ

Αναγνώριση δικαιωμάτων

Ο κ. Παπασταύρου χθες υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Chevron δείχνει τη de facto αναγνώριση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές και από το εξωτερικό, ενώ εκτίμησε ότι η έρευνα και διαπίστωση πιθανόν κοιτασμάτων θα αποτελούσε την έναρξη μιας νέας περιόδου για τη χώρα. Πρόσθεσε ότι με βάση τις συζητήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα τόσο με τη Chevron όσο και με άλλες εταιρίες, πιστεύει ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Λιβύης σημείωσε ότι πράγματι το τελευταίο διάστημα η χώρα έχει ανεβάσει τους τόνους αλλά συνεχίζει να υπάρχει διαφορά μεταξύ της ρητορικής και της πράξης, αφού η Λιβύη στην προκήρυξη του δικούς της διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές, τηρεί απαρέγκλιτα τη μέση γραμμή. Στο πλαίσιο της προσπάθειας του να διατηρήσει ζωηρό το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών και ειδικά των αμερικανικών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο ο κ. Παπασταύρου μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στις αρχές του Μαΐου σε Χιούστον (συναντήσεις με ExxonMobil και Chevron) και σε Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Liz Scwarze, αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης της Chevron.

Επίσκεψη Wright στην Αθήνα

Παράλληλα με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι απόδειξη του αμερικανικού ενδιαφέροντος αποτελεί η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Chris Wright. Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα βρεθεί στην Αθήνα για τη σύνοδος της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια και το Κλίμα (P-TECC).

Στην P-TECC συμμετέχουν ως μέλη η Αλβανία, η Αυστρία, η Βοσνία και η Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, το Κόσοβο, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ουκρανία και βεβαίως οι ΗΠΑ.

Πηγή: Pagenews.gr