Podcasts

Γαϊτάνης: Είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε σύντομα τη ντροπή στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Γαϊτάνης: Είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε σύντομα τη ντροπή στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Συνέντευξη για τα φλέγοντα ζητήματα που συναποτελούν την πολιτική επικαιρότητα παραχώρησε ο κ. Τάσος Γαϊτάνης στο Pagenews.gr και στην δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης τοποθετείται με ενάργεια για το ακανθώδες ζήτημα του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, εξηγεί τη συνθετότητα της ακρίβειας αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της, υπερασπίζεται τις μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης και εκφέρει τη γνώμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος.

«Πρέπει να επιστραφούν τα κλεμμένα από τις αγροτικές επιδοτήσεις»

Αναφερθείς, ειδικότερα, στις καταιγιστικές εξελίξεις που σημειώνονται γύρω από το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Τάσος Γαϊτάνης σημειώνει: «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Όλο αυτό που αναδείχθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια ντροπή και αυτή η ντροπή πρέπει να καθαρίσει το συντομότερο δυνατό σε όλα τα επίπεδα. Καταρχάς, πρέπει να αναδιαμορφώσουμε το σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχυθεί ο τίμιος αγρότης. Πρέπει επίσης να επιστραφούν τα κλεμμένα, να επιστραφούν σε αυτούς που τα δικαιούνται. Και πρέπει επίσης να δούμε τι συνέβη στο σύστημα όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

«Κανένας κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ»

Στο ερώτημα της κ. Χύτου για το αν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, ο Τ. Γαϊτάνης απαντά πως «αλλάξαμε το Σύνταγμα το 2019. Δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος παραγραφής. Για την αντίστοιχη περίπτωση του Κώστα Καραμανλή, μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει εφαρμοστικός νόμος. Φέραμε και ψηφίσαμε λοιπόν εφαρμοστικό νόμο. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος, κανένας κίνδυνος παραγραφής. Η εξεταστική επιτροπή μπορεί να σου δείξει τι ακριβώς φταίει. Και αν προκύψουν ποινικές ευθύνες για κάποιους, τότε θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων έχει βαθιά ιστορία στον τόπο μας. Ήμουν μαθητής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και θυμάμαι το ζήτημα με το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι. Το θέμα της διαφθοράς στις αγροτικές επιδοτήσεις φαίνεται ότι υπάρχει εδώ και δεκαετίες στον τόπο μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Βλέπουμε ένα διαχρονικό πρόβλημα. Το τέρας της διαφθοράς έχει πλήξει την πατρίδα μας. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι πρέπει να χτυπήσουμε το τέρας της διαφθοράς αποτελεσματικά, όλοι μαζί. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο μια κυβέρνηση, ένα πολιτικό κόμμα».

«Μηδενιστική η άποψη ότι η κυβέρνηση έμεινε άπραγη στον ΟΠΕΚΕΠΕ»

Αναφερόμενος στο αν η κυβέρνηση περίμενε την Ευρωπαία εισαγγελέα για να ασχοληθεί με το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων, ο κ Γαϊτάνηςς υποστηρίζει ότι «όλοι οι υπουργοί από το 2019 και μετά πήραν εντολή να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Αλλάξαμε διοικήσεις, στείλαμε κόσμο στον εισαγγελέα, αποφασίσαμε να στείλουμε τον οργανισμό σε ανεξάρτητη αρχή. Ελέγχονται 5.000 ΑΦΜ αλλά όχι εδώ και λίγους μήνες. Είναι μηδενισμός να λέγεται ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να επιλύσει το πρόβλημα που υφίσταται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει από το ΑΦΜ που πήρε τα υψηλότερα χρηματικά ποσά. Πρέπει η Ελλάδα να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση. Το κάναμε στον ΕΦΚΑ, το κάναμε στην ηλεκτρονική σνταγογράφηση. Οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από εμάς και θέλουν να μας δουν να το κάνουμε πράξη και στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

«Ενισχύουμε διαρκώς τους μισθούς»

Σε σχέση με την έξαρση της ακρίβειας, υποστηρίζεται ότι «η ακρίβεια είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Πηγαίνουμε όλοι στο σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή αγορά. Υπάρχει μια αναταραχή στον κόσμο, που σίγουρα επιδρά αρνητικά στις τιμές. Οι δασμοί του προέδρου Τραμπ παίζουν επίσης ρόλο. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να ενισχύουμε τους μισθούς. Έχουμε ενισχύσει τους μισθούς πάνω από τα επίπεδα της ακρίβειας.

Δεν αντιλαμβάνονται, ωστόσο, όλοι την ακρίβεια με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν διαφορές στα εισοδήματα. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Επικοινωνίας τρέχουμε, για παράδειγμα, το αναπτυξιακό και επενδυτικό clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στη φαρμακοβιομηχανία έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες θέσεις εργασίας. Ο μέσος μισθός στη φαρμακοβιομηχανία είναι 2.500 ευρώ. Εστιάζουμε περισσότερο σε αυτό που δεν έχουμε επιτύχει. Όμως, δείχνουμε το δρόμο και ο πρωθυπουργός μας δείχνει το δρόμο για να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά προς την κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων».

«Δεν πιστεύουμε όπως ο Αλ. Τσίπρας ότι η πατρίδα μας δεν έχει θαλάσσια σύνορα»

Μιλώντας για το τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο «πιο αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», το στέλεχος της ΝΔ σημειώνει: «Από το 2019 και μετά, ακολουθούμε μια πιο αυστηρή, αλλά πιο δίκαιη – βασισμένη δηλαδή στη νομοθεσία – μεταναστευτική πολιτική. Δεν πιστεύουμε, όπως ο κ Τσίπρας, ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Η πατρίδα μας έχει σύνορα. Υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες και στην Αφρική και τα ανατολικά σύνορα. Και δημιουργήθηκαν η Ειδομένη κα η Μόρια. Αντίθετα, εμείς σχεδιάσαμε μεταναστευτική πολιτική για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Φτιάξαμε ανθρώπινες εγκαταστάσεις και υποδομές για αυτούς τους ανθρώπους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ιστορία και πολιτισμό. Η πατρίδα μας αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε στο μεταναστευτικό.

Η Ελλάδα ανέστειλε για τρεις μήνες τα αιτήματα ασύλου. Μόλις το 20% είχε τις προϋποθέσεις για να υποβάλει βάσιμα αίτημα ασύλου. Θέλουμε ακόμα να εξετάσουμε τις ροές προς τα πίσω. Επιταχύναμε τις διαδικασίες αίτησης ασύλου. Σήμερα, η διαδικασία διαρκεί περί τους επτά μήνες, ενώ έως πρόσφατα η διαδικασία διαρκούσε επί χρόνια. Το 2020, ο πρωθυπουργός πήγε όλη την ηγεσία της Ε.Ε. στον Έβρο. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε την Ελλάδα και τους πολίτες».

«Εκτιμώ ότι ο Τσίπρας θα κάνει κόμμα – Η Αριστερά είναι εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της»

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο ανάληψης κεντρικών πολιτικών πρωτοβουλιών από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, το εξέχον στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας απαντά: «Προφανώς, δεν μπορώ να γνωρίζω. Μια εκτίμηση μπορώ να κάνω. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει κόμμα, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο κενό σε αυτό το χώρο. Βλέπετε και όλη αυτή την προσπάθεια να ξεπλυθεί για το 2015. Όμως η Αριστερά αντιμετωπίζει και διεθνώς πρόβλημα, κινείται στις ιδεοληψίες της. Για το μεταναστευτικό, για παράδειγμα, μιλούν ακόμη για ανοιχτά σύνορα. Στην οικονομία, δεν έχει προτάσεις για το πώς μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ της Χώρας».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο