Πολιτική

Σε θέση “μάχης” η Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα

Σε θέση “μάχης” η Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα

Πηγή Φωτογραφίας: Defense News, Turkey wraps up 'largest-ever' version of Denizkurdu naval drill

η Άγκυρα επί της ουσίας υπενθυμίζει τις ενστάσεις της και τις αμφισβητήσεις για το καθεστώς στο Αιγαίο

Η χθεσινή ανακοίνωση δημιουργίας των δύο θαλάσσιων πάρκων που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις αρχές Ιουνίου, συνοδεύτηκε από την αντίδραση της Άγκυρας, η οποία διατυπώθηκε με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η τελική απόφαση για τα δύο θαλάσσια πάρκα στις Νότιες Κυκλάδες και στο Ιόνιο αφήνει έξω τις προφυλαγμένες ακατοίκητες νησίδες των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Θεωρητικώς, η Αθήνα διαλέγοντας αυτό τον σχεδιασμό, αφήνει, προς το παρόν τουλάχιστον, εκτός του θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίου τις νησίδες που κατά καιρούς η Τουρκία έχει συμπεριλάβει στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική πλευρά με τη χθεσινή αντίδρασή της έδειξε ότι διατηρεί στο τραπέζι όλες τις αμφισβητήσεις της και τις θεωρίες με βάση τις οποίες διαμορφώνει το πλαίσιο των αξιώσεών της.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση και σε υψηλούς τόνους, με το υπουργείο Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει ότι «Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης» και να επισημαίνει ότι «το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα».

Η Άγκυρα με τον τρόπο που απάντησε χθες προϊδεάζει για την εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να αναμένεται πολύ σύντομα, καθώς στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. αναφέρεται ότι «τις επόμενες ημέρες η Τουρκία θα γνωστοποιήσει τα σχέδιά της για την προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές της».

Όσον αφορά τις πάγιες θέσεις και θεωρήσεις της για το Αιγαίο, με τη χθεσινή ανακοίνωση η τουρκική πλευρά επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», λέγοντας ότι «τα θαλάσσια πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των αλληλένδετων προβλημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η κυριότητα δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες».

Η τουρκική πλευρά επαναφέρει, επίσης, την κατηγορία ότι η Ελλάδα προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, αναφέροντας ότι αυτές «θα πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο”.

Hürriyet για θαλάσσια πάρκα: “Προκλητικό βήμα της Αθήνας στο Αιγαίο”

Την ίδια στιγμή, η “συστημική – καθεστωτική” Hurriyet παίρνει σαφή θέση υπέρ της τουρκικής πλευράς.

Η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε μονομερώς δύο περιοχές, μία στο Ιόνιο Πέλαγος και μία στο Αιγαίο Πέλαγος, ως “θαλάσσια πάρκα” και δημοσίευσε χάρτη. Η Άγκυρα αντέδρασε λέγοντας ότι δεν έχει “καμία νομική ισχύ” και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ανακηρύξει επίσης τις δικές της θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές τις επόμενες ημέρες”, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, απηχώντας χτεσινό δημοσίευμα της Milliyet.

“Χθες, η Ελλάδα ανακήρυξε “θαλάσσιο πάρκο” στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, σε μια μονομερή κίνηση που είναι ασύμβατη με τη διαδικασία προσέγγισης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου 2,5 χρόνια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023. Η Τουρκία, η οποία αντέδρασε άμεσα στην κίνηση αυτή, θα κηρύξει επίσης θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες“, γράφει η Hürriyet.

Όπως προσθέτει η Hürriyet: “Η Αθήνα υποστήριξε ότι το “θαλάσσιο πάρκο” είχε ως μοναδικό σκοπό την προστασία των θαλασσών, την αποτροπή της υπεραλίευσης και την περιβαλλοντική υγεία. Ωστόσο, η ανακήρυξη του “Θαλάσσιου Πάρκου” έχει επίσης πολιτική και νομική διάσταση. Κοιτάζοντας τον χάρτη, το πάρκο στο Αιγαίο είναι μικρότερο και μεγαλύτερο από τους ανεπίσημους χάρτες που είχαν δημοσιευτεί προηγουμένως στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και περιλαμβάνει ορισμένους γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν αναφέρονται ονομαστικά στις διεθνείς συνθήκες (Λωζάνη 1923 και Παρίσι 1947). Ο νόμος για το “Θαλάσσιο Πάρκο” θα τεθεί σε ισχύ πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους”.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments