Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, διακήρυξε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ούτε αυτό της κατασκευής πυραύλων, αναγνωρίζοντας πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που δέχθηκαν πλήγματα κατά τις πρόσφατες αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις, έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες.
Το πυρηνικό πρόγραμμα «έχει σταματήσει επειδή, ναι, οι ζημιές είναι σοβαρές και σημαντικές. Αλλά προφανώς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον εμπλουτισμό, πρόκειται για επίτευγμα των επιστημόνων μας. Και τώρα, πέραν όλων των άλλων, είναι ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας», είπε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
«Οι εγκαταστάσεις μας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές», δήλωσε ο Αραγκτσί. «Η έκταση των ζημιών αυτών βρίσκεται τώρα υπό αξιολόγηση από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας». Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ «εξαφάνισαν πλήρως και ολοκληρωτικά» τις βασικές εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν.
Επιπλέον, ο Αραγκτσί δήλωσε ότι το Ιράν δεν ήταν έτοιμο για άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά ότι επιζητούσε λύση μέσω διαπραγματεύσεων που θα του επέτρεπε να συνεχίσει τον εμπλουτισμό πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που απαιτείται για να αποδείξουμε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ειρηνικό και ότι θα παραμείνει ειρηνικό για πάντα και ότι το Ιράν δεν θα καταφύγει ποτέ στην απόκτηση πυρηνικών όπλων», είπε.
«Σε αντάλλαγμα, περιμένουμε να άρουν τις κυρώσεις τους. Αυτό είναι ένα παιχνίδι win-win και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτό. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με άμεσο τρόπο. Εξακολουθούμε να προτιμούμε τις έμμεσες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε στο Fox. Ερωτηθείς γιατί το Ιράν συνέχισε να εμπλουτίζει ουράνιο προς τα υψηλότερα επίπεδα που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ο ιρανός ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη «παραμένει δεσμευμένη σε ποσοστό κάτω του 5% για την παραγωγή καυσίμου για πυρηνικούς σταθμούς. Επίσης, εμπλουτίσαμε έως και 20% επειδή έχουμε έναν ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη. Επομένως εμπλουτίζουμε ουράνιο για τις δικές μας ανάγκες. »
Κάποτε φτάσαμε στο 60% και αυτό συνέβη μετά το σαμποτάζ στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις. Ήμουν διαπραγματευτής εκείνη την εποχή. Είπα στους συνομιλητές μας ότι θα προχωρήσουμε αμέσως σε συμφωνία για τα πυρηνικά», είπε. Ο Αραγκτσί σημείωσε ότι η κύρια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν ήταν θαμμένη βαθιά στο υπέδαφος για να προστατευθεί από επίθεση. Οσο για το πυραυλικό πρόγραμμα, είναι σε «καλή κατάσταση», ισχυρίστηκε, παρά το γεγονός ότι έγινε στόχος πολυάριθμων ισραηλινών επιθέσεων τον Ιούνιο.
«Οι πύραυλοί μας είναι το πιο αξιόπιστο μέσο άμυνάς μας. Συνεχίζουμε λοιπόν το πυραυλικό μας πρόγραμμα», είπε. «Αυτή τη στιγμή, είναι ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουμε ακόμα έναν καλό αριθμό πυραύλων για να αμυνθούμε». Ο Αραγκτσί είπε ακόμα ότι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σπάνια εμφανίζεται δημόσια, ήταν «πολύ καλά στην υγεία του» και ότι «ολόκληρο το σύστημα στο Ιράν είναι αρκετά σταθερό και ισχυρό». Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν επιδίωκε τη δολοφονία του Τραμπ ή άλλων κορυφαίων αμερικανών αξιωματούχων ως εκδίκηση για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, αρχηγού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, το 2020.
«Ισως κάποια άτομα εδώ ή εκεί να έχουν πει τέτοια πράγματα, αλλά αυτή δεν ήταν ποτέ η επίσημη θέση του Ιράν», ισχυρίστηκε ο Αραγκτσί. Ερωτηθείς για τη δήλωση του Χαμενεΐ το 2019 ότι το σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική», «σημαίνει θάνατο στον Τραμπ», ο ιρανός ΥΠΕΞ είπε ότι το νόημα ήταν «θάνατο στις ηγεμονικές πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι δεν είναι πολιτική μας να σκοτώνουμε κανέναν εκτός Ιράν, πόσο μάλλον τον πρόεδρο άλλης χώρας». Οπως σημείωσαν οι Times, εισαγγελείς στο Μανχάταν είχαν ανακοινώσει το φθινόπωρο, ότι οι Φρουροί της Επανάστασης ανέθεσαν τη δολοφονία του Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο σε έναν Αφγανό που μετανάστευσε στις ΗΠΑ ως παιδί. Ο Κρίστοφερ Ρέι, τότε διευθυντής του FBI, δήλωσε ότι το Ιράν «συνωμοτεί με εγκληματίες και εκτελεστές για να δολοφονήσουν Αμερικανούς σε αμερικανικό έδαφος και αυτό απλά δεν θα γίνει ανεκτό».
Ο Αραγκτσί αναφέρθηκε επίσης στη Χαμάς, στη Χεζμπολάχ και στους Χούθι ως «μαχητές της ελευθερίας για έναν δίκαιο σκοπό». Οταν ρωτήθηκε αν αυτό περιλαμβάνει την εξάλειψη του Ισραήλ, απάντησε: «Λοιπόν, δεν το έχουμε πει ποτέ αυτό, αυτό εξαρτάται από αυτούς. Πολεμούν για την πατρίδα τους, οπότε μπορούν να πουν οτιδήποτε. Αλλά αυτή δεν ήταν ποτέ η πολιτική του Ιράν, να εξαφανίσει το Ισραήλ από τον χάρτη».
Διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή
Το Ιράν αντιμετωπίζει περαιτέρω διεθνείς κυρώσεις εάν δεν καταφέρει να καταλήξει σε πυρηνική συμφωνία μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με συνομιλίες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν με αξιωματούχους από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία την Παρασκευή. Η εκ νέου επιβολή διεθνών κυρώσεων στο Ιράν θα καταστήσει πιο περίπλοκη την «κατάσταση» με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καζέμ Γαριμπαμπαντί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Γαριμπαμπαντί μιλούσε ενόψει της συνάντησης την Παρασκευή με τρία ευρωπαϊκά κράτη, μια ομάδα γνωστή ως Ε3 –Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.