Γεωπολιτικά

Η Τουρκία σε ρόλο ρυθμιστή: Επανεκκίνηση συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία σε ρόλο ρυθμιστή: Επανεκκίνηση συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Η Τουρκία σε ρόλο ρυθμιστή: Επανεκκίνηση συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Τρίτος γύρος ρωσοουκρανικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη – Στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας και σκιά του Τραμπ στο παρασκήνιο

Σε τεντωμένο διπλωματικό σχοινί κινείται και πάλι η Κωνσταντινούπολη, καθώς σήμερα Τετάρτη (23/7) ξεκινά ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με φόντο την παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη. Την ώρα που το Κρεμλίνο φροντίζει να κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, η Τουρκία ενισχύει τον ρόλο της ως διαμεσολαβητικός και γεωπολιτικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται ήδη στην Τουρκία, ενώ την ουκρανική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, νυν γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομάδα συμμετέχουν επίσης στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών, της διπλωματίας και της προεδρίας.

Θεματολογία και ρεαλισμός

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων, ο επαναπατρισμός Ουκρανών από τη Ρωσία, καθώς και το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, κοινή παραδοχή και των δύο πλευρών είναι πως προς το παρόν δεν υπάρχουν ουσιαστικές συγκλίσεις. Όπως επεσήμανε και εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «δεν πρέπει να περιμένει κανείς θαύματα». Η Μόσχα αποφεύγει να δώσει χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία, διατηρώντας σκληρή στάση και στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Τουρκία: Από «γέφυρα» σε ρυθμιστή

Η επιλογή της Τουρκίας ως χώρας-οικοδεσπότη δεν είναι τυχαία. Η Άγκυρα έχει μετατραπεί σε έναν από τους πλέον κρίσιμους περιφερειακούς παίκτες, με ενισχυμένο ρόλο στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο. Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει στην αποδέσμευση των 40 Eurofighter προς την Τουρκία ενισχύει ακόμα περισσότερο την αίσθηση μιας αυξανόμενης διεθνούς εμπιστοσύνης προς την τουρκική διπλωματία.

Παράλληλα, η Άγκυρα πιέζει και για την αγορά νέων αμερικανικών F-16, ενώ επαναφέρει διαρκώς στο τραπέζι το αίτημά της για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε αποκλειστεί λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400. Η στάση της Ουάσιγκτον παραμένει επιφυλακτική, ωστόσο φήμες θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ – με το βλέμμα στις εκλογές – να προσεγγίζει θετικότερα την τουρκική αξίωση.

Η απειλή Τραμπ και η στάση του Πούτιν

Στο διπλωματικό σκηνικό επανέρχεται έντονα και το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα απείλησε με αυστηρές κυρώσεις τη Ρωσία και τις χώρες που συνεργάζονται οικονομικά μαζί της, αν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών. Ωστόσο, η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν σαφής: ο Βλαντίμιρ Πούτιν αγνοεί το τελεσίγραφο και εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτιμώντας ότι μπορεί να κερδίσει περαιτέρω εδαφικά πλεονεκτήματα πριν υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις. poutin iran israil

Ειρήνη με το σταγονόμετρο

Ο τρίτος γύρος συνομιλιών στην Τουρκία αποτελεί μεν ένα θετικό βήμα σε επίπεδο εικόνας και διπλωματίας, αλλά δύσκολα μπορεί να αποδώσει άμεσα απτά αποτελέσματα. Με τα εμπόλεμα μέτωπα ανοιχτά, τις θέσεις Μόσχας και Κιέβου αμετακίνητες και τη διεθνή κοινότητα διχασμένη, η ελπίδα για έναν διαρκή τερματισμό του πολέμου παραμένει μακρινή. Ωστόσο, η ενίσχυση του τουρκικού ρόλου και η ενεργότερη εμπλοκή παραγόντων όπως οι ΗΠΑ, ίσως δημιουργήσουν, σταδιακά, τα πρώτα ρήγματα στο παγωμένο μέτωπο της σύγκρουσης.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments