Ιράν – Ρωσία αρχίζουν ναυτικές ασκήσεις εν όψει των τριμερών πυρηνικών διαβουλεύσεων με την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Armada international, Iran, China, and Russia conduct combined naval drills in Gulf of Oman
Ναυτικές δυνάμεις από το Ιράν και τη Ρωσία θα ξεκινήσουν από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις στην Κασπία Θάλασσα, σε μια επίδειξη των βαθύτατων δεσμών μεταξύ των δύο κρατών. Οι ασκήσεις έρχονται λίγες εβδομάδες μετά τον 12ήμερο πόλεμο του Ιράν με το Ισραήλ και την κατάρρευση των πυρηνικών διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Βόρειος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν φιλοξενεί τις ασκήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν το Πολεμικό Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και η Διοίκηση Επιβολής του Νόμου του Ιράν, μαζί με πλοία και στρατιωτικούς του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι Press TV.
Αναμένονται επίσης παρατηρητές από άλλες παράκτιες χώρες της Κασπίας Θάλασσας, αν και τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν διευκρίνισαν ποια κράτη θα συμμετάσχουν.
Οι ασκήσεις, με την ονομασία CASAREX 2025, περιλαμβάνουν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης με θέμα «Μαζί για μια ασφαλή και προστατευμένη Κασπία Θάλασσα». Στόχος τους είναι να ενισχύσουν την ασφάλεια και την προστασία στη θάλασσα και να βελτιώσουν την ετοιμότητα και τον συντονισμό των συμμετεχόντων δυνάμεων.
Σύμφωνα με το PressTV, ένα σκάφος του ρωσικού ναυτικού εισήλθε στα ιρανικά ύδατα της Κασπίας Θάλασσας στο βόρειο Ιράν και αγκυροβόλησε στο λιμάνι Ανζάλι — γνωστό και ως Bandar-e Anzali — για να συμμετάσχει στις ασκήσεις.
Οι ναυτικές ασκήσεις αυτής της εβδομάδας έρχονται πέντε μήνες μετά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας στον Κόλπο του Ομάν τον Μάρτιο, αντανακλώντας την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα θαλάσσιο προπύργιο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι τρεις χώρες έχουν πραγματοποιήσει πέντε παρόμοιες ασκήσεις από το 2019.
Οι ασκήσεις, που θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, συμπίπτουν με την επικείμενη συνάντηση μεταξύ Ιράν, Ρωσίας και Κίνας για να συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τον επικείμενο μηχανισμό επανέναρξης των κυρώσεων του ΟΗΕ, ο οποίος επιτρέπει στα μέλη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 (επισήμως γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης ή JCPOA) να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζει τη συμφωνία. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι θα εφαρμόσουν τον μηχανισμό εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν έως τα τέλη Αυγούστου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμάιλ Μπαγκάεϊ, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση υψηλού επιπέδου στην ιρανική πρωτεύουσα, η οποία, όπως είπε, θα επικεντρωθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στην πιθανή επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ. Δεν διευκρίνισε ποιος θα εκπροσωπήσει κάθε χώρα στη συνάντηση.
Η συνάντηση έρχεται μετά τον πόλεμο στα μέσα Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του οποίου το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν έντονες αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ιράν, στοχεύοντας τις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του. Το Ιράν απάντησε πυροδοτώντας εκατοντάδες πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ και εξαπολύοντας μια σειρά πυραύλων κατά της αεροπορικής βάσης Al Udeid στο Κατάρ, της μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Μέση Ανατολή.
Ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ξέσπασε μετά από χρόνια εντάσεων λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της σθεναρής αντίθεσης της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών στην παραγωγή πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Η Μουσκάτ και η Ρώμη φιλοξένησαν πέντε ξεχωριστούς γύρους έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της στρατιωτικής κλιμάκωσης, με στόχο την επίλυση των διαφωνιών σχετικά με το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο.
Ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή της στο δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να έχει δηλώσει τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και σε ιρανικούς αξιωματούχους ότι υποστηρίζει την ιδέα μιας πυρηνικής συμφωνίας που θα απαγορεύει στο Ιράν κάθε εμπλουτισμό.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές και ισραηλινές πηγές που επικαλέστηκε το Axios στις 12 Ιουλίου, η Μόσχα έχει παροτρύνει την Τεχεράνη να αποδεχθεί ένα πλαίσιο «μηδενικού εμπλουτισμού».
Πούτιν: Επιβεβαιώνω τη ρωσική υποστήριξη σε πολιτική διευθέτηση του ιρανικού πολιτικού ζητήματος
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια μιας μη προαναγγελθείσας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα με τον Αλί Λαριτζάνι, τον μεγαλύτερο σύμβουλο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, ο Πούτιν επανέλαβε τη στήριξη της Ρωσίας για μια πολιτική λύση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν το μέλλον της JCPOA, δήλωσε ο Μπαγκάεϊ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αποκλείοντας την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον προς το παρόν.
Τον Απρίλιο, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις στη Μόσχα για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα. Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ακολούθησαν έναν παρόμοιο γύρο συνομιλιών με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στα μέσα Μαρτίου.
Στις 5 Ιουνίου — ενώ ήταν σε εξέλιξη οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν — μια έκθεση του The Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ιράν είχε παραγγείλει από την Κίνα μεγάλες ποσότητες υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων.
Η έκθεση ανέφερε ότι η Τεχεράνη παρήγγειλε αρκετό υπερχλωρικό αμμώνιο — βασικό συστατικό των στερεών πυραυλικών κινητήρων πολλών πυραύλων — για την παραγωγή 800 πυραύλων, με το υλικό να αναμένεται να παραδοθεί τους επόμενους μήνες.
Επίσης, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το τέλος του πολέμου, ιρανικά μέσα ενημέρωσης — συμπεριλαμβανομένων των φιλομεταρρυθμιστικών Entekhab, Ruydad 24 και Asre-Iran — ανέφεραν ότι η Τεχεράνη έχει αποκτήσει ένα προηγμένο στρατιωτικό πακέτο από την Κίνα που περιλαμβάνει ραντάρ μακράς εμβέλειας και προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Η Κίνα, ωστόσο, αρνήθηκε αμέσως τις αναφορές, με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι «η Κίνα δεν εξάγει ποτέ όπλα σε χώρες που εμπλέκονται σε πολεμικές συγκρούσεις».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί συναντήθηκε με τους Ρώσους και Κινέζους ομολόγους του στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης στην κινεζική πόλη Τιαντζίν.
Στη συνάντησή τους, ο Αραγτσί και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν στην ανάγκη επίλυσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
Ο μεγαλύτερος Ιρανός διπλωμάτης είχε επίσης συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ο οποίος τόνισε την υποστήριξη της Κίνας στο δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας του να συνεχίσει να εργάζεται για τη διπλωματική επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος.
Ο Αραγτσί, εν τω μεταξύ, μίλησε στη συνεδρίαση της SCO στις 16 Ιουλίου, καλώντας τα κράτη μέλη να παράσχουν πλήρη πολιτική υποστήριξη στο Ιράν, λαμβάνοντας υπόψη την «επιθετικότητα» κατά της χώρας του. Παράλληλα, ο Μπαγκάεϊ δήλωσε σε συνέντευξή του στον κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix Television ότι «η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο σε οποιαδήποτε διπλωματική διαδικασία σχετική με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα».
Το Ιράν και η Ρωσία υπέγραψαν τον Ιανουάριο μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης διάρκειας 20 ετών με στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας. Η συμφωνία, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, την οποία η Μόσχα έχει υπογράψει με άλλους εταίρους.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας