Πολιτική

Η τακτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης με το βλέμμα στο φθινόπωρο

Η τακτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης με το βλέμμα στο φθινόπωρο

Πηγή Φωτογραφίας: [375142] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εάν δεν μεταβληθεί κάτι δραματικά το ερώτημα των προσεχών εκλογών θα είναι διττό: θα καταφέρει η ΝΔ να επιτύχει αυτοδυναμία και ποιος θα καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, με την οποία ορίστηκε η παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο, τήρησαν κοινή θέση. Εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας οι δυνάμεις όλου του πολιτικού φάσματος (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη) δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Με αυτό τον τρόπο επιθυμούσαν να δηλώσουν πως δεν νομιμοποιούν την διαδικασία που διάλεξε η κυβέρνηση προσπερνώντας, επί της ουσίας την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, εξάλλου στην τοποθέτηση του σημείωσε πως η συγκεκριμένη επιτροπή συνεδρίασε μόνο για έξι ώρες. «Όσο κάνει το τρένο να φτάσει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη», είπε παραστατικά κάνοντας έναν παραλληλισμό με τη μοιραία αμαξοστοιχία των Τεμπών. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου προτίμησε να παραμείνει στην αίθουσα της Ολομέλειας για να καταψηφίσει.

Η τακτική των δυνάμεων της μειοψηφίας απέναντι στην κυβέρνηση είναι περίπλοκο να συντονίζεται απόλυτα. Πρώτον διότι υπάρχουν οι διαχωριστικές γραμμές – δεξιά, κέντρο, αριστερά – που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η βάση για να μην εκπέμψουν στην ίδια συχνότητα. Δεύτερον, διότι «χάνονται» στη μάχη των εντυπώσεων. Στην χθεσινή ψηφοφορία η Πλεύση Ελευθερίας τόσο με τις παρεμβάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου (ειδικά με την επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας) όσο και με την καταψήφιση του πορίσματος της Νέας Δημοκρατίας επιθυμούσε να αναδειχθεί ως μοναδική αντισυστημική δύναμη της Βουλής. Δεν ακολούθησε τους υπόλοιπους της αντιπολίτευσης οι οποίοι σε διαφορετικούς χρόνους άδειασαν τα έδρανα της Ολομέλειας.

Συμπαγής γραμμή ως προς τα «ντεσιμπέλ» που ανύψωσαν απέναντι στην κυβέρνηση διατήρησαν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος. Με τον χαρακτηρισμό και οι δυο περί «μαφίας» για την κυβερνητική πλειοψηφία κατέστησαν σαφές πως θα επιδιώξουν μέχρι τέλους την φθορά της πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλθει στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο του 1,5 δισ. που διαθέτει.

Ο ανταγωνισμός στην αντιπολίτευση αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω από την ερχόμενη χρονιά, μετά την πρόσφατη ανάπαυλα του καλοκαιριού. Η πολιτική σκηνή είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη, και εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές, το ερώτημα που θα προκύψει στις επόμενες εκλογές θα είναι διττό: κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να επιτύχει την αυτοδυναμία και ποιος θα αναδειχθεί νικητής στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 35 υπογραφές, δύο περισσότερες από την κοινοβουλευτική του δύναμη, στο αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με αυτόν τον τρόπο, επιθυμούσε να καταδείξει προς τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς, των 37 βουλευτών, ότι υπάρχουν «απαντήσεις», εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ενδεχομένως, οι δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής να αποτελούν ένα «σήμα» ότι η «μάχη» για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments