Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ανακάλεσε το νομοσχέδιο για τη διαφθορά

Πηγή Φωτογραφίας: WSJ, We're Making Steady Progress in Ukraine, Despite Putin
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποχώρησε από την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμισή του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σφοδρές επικρίσεις ξένων αξιωματούχων.
Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «άκουσε τον κόσμο» και αποφάσισε να καταθέσει ένα νέο νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, άμεσα την Πέμπτη. Το νέο νομοσχέδιο ενισχύει το σύστημα επιβολής του νόμου της Ουκρανίας και την ανεξαρτησία των υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο Ζελέσνκι έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι το νομοσχέδιο είναι ισορροπημένο και «διατηρεί την αυτονομία των υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς».
Μία ημέρα νωρίτερα, είχε δεσμευτεί να καταθέσει νέο νομοσχέδιο σε δύο εβδομάδες, όμως σημειώθηκαν νέες αντιδράσεις εναντίον του. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους του Κιέβου την Τετάρτη το βράδυ λίγο μετά τη δήλωση του ουκρανού προέδρου. Μερικοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι δεν πίστευαν ότι η προσπάθεια του Ζελένσκι να αντιμετωπίσει την κριτική για τη μεταρρύθμιση ήταν αρκετή. Η 19χρονη Ολένα, φοιτήτρια από το Σούμι, δήλωσε στην Telegraph ότι διαδήλωνε επειδή «δεν θέλω στη χώρα μου διαφθορά». Είπε ότι ήθελε η Ουκρανία να ασπαστεί τις «ευρωπαϊκές αξίες», προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες.
Ο Ζελένσκι έχει αντιμετωπίσει πρωτοφανή αντίδραση από το κοινό, τους στρατιώτες που υπηρετούν και τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας για την απόφασή του την Τρίτη να αφαιρέσει την αυτονομία των δύο βασικών υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς της χώρας.
Η AntAC, μια ΜΚΟ κατά της διαφθοράς, σημείωσε ότι «μένει να δούμε πόσο μακριά θα φτάσει ο πρόεδρος» στην αποκατάσταση της ελεύθερης λειτουργίας του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (Nabu) και της Εξειδικευμένης Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Sapo). Η Τετιάνα Σέβτσουκ, επικεφαλής διεθνών σχέσεων της AntAC, δήλωσε στην Telegraph, πριν την ανακοίνωση της Πέμπτης: «Δεν έχουμε δει το κείμενο αυτού του νέου νομοσχεδίου. Και δύο εβδομάδες είναι πολύς χρόνος. »Εάν το Kοινοβούλιο μπόρεσε να υιοθετήσει τον νόμο σε 24 ώρες, θα πρέπει να είναι σε θέση να διορθώσει το λάθος του στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. «Είμαι χαρούμενη που ο Ζελένσκι έχει τη σοφία να μην αντιταχθεί στο κοινό, αλλά θα πρέπει να δούμε αν γίνεται σωστά».
Ο νόμος, που ψηφίστηκε την Τρίτη, παρέδωσε τον έλεγχο των δύο υπηρεσιών στον γενικό εισαγγελέα, μια θέση που διορίζεται απευθείας από τον πρόεδρο. Το νομοσχέδιο προκάλεσε φόβους ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να εμποδίσει τους φορείς να κινήσουν υποθέσεις εναντίον στενών συμμάχων του, όπως ο Ολέξι Τσερνίσοφ, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσφατα κατηγορήθηκε για αποδοχή δωροδοκίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν, «εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της» για τον νόμο, δήλωσε ο εκπρόσωπός της. Οι επικεφαλής των Βρυξελλών προειδοποίησαν ότι η αρχική νομοθεσία του Ζελένσκι έθεσε σε κίνδυνο τόσο την παροχή βοήθειας όσο και την τελική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ένοπλες δυνάμεις τάχθηκαν επίσης κατά των μέτρων, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι υπονόμευσε το ηθικό στο μέτωπο και «χάρισε» τη νίκη στη Ρωσία. Ο Βιτάλι Ουμανέτς, ένας ουκρανός στρατιώτης, είπε: «Όποιος δεν είναι στον στρατό, παρακαλώ βγείτε στη διαμαρτυρία για μένα, γιατί χωρίς ανεξάρτητα όργανα κατά της διαφθοράς, δεν έχει κανένα νόημα ο τωρινός μας αγώνας, η μελλοντική μας νίκη».
Ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι, ένας άλλος στρατιώτης, έγραψε στο X: «Μπορείτε να διαφωνείτε για πολύ καιρό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των οργάνων κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία, αλλά το να κάνεις τέτοιες ανοησίες, ενώ γνωρίζεις πλήρως ότι ο κόσμος θα είναι εναντίον του, είναι μια σκόπιμη πρόκληση που θα βοηθήσει τηΜόσχα». Ένας ουκρανός αξιωματικός, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στην Telegraph ότι η μεταρρύθμιση «σίγουρα θα επηρεάσει το ηθικό των στρατιωτών, ακόμη και απλώς αποσπώντας την προσοχή τους από τη μάχη».
Σε διφορούμενα σχόλια που θα μπορούσαν να απευθύνονται στο γραφείο του προέδρου ή στους διαδηλωτές, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι η χώρα θα μπορούσε να «διαλυθεί» από την κρίση και ζήτησε «ανοιχτό διάλογο». «Η ουκρανική ιστορία μάς έχει διδάξει ότι ένα έθνος χάνει αν διαλυθεί από εσωτερικές αντιφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Κίριλι Μπουντάνοφ.
Οι αντιπολιτευτικές αιτιάσεις εναντίον του Ζελένσκι
Οι αντίπαλοι του Ζελένσκι χαρακτήρισαν την αρχική νομοθεσία ως «κατάληψη εξουσίας από έναν ολοένα και πιο αυταρχικό ηγέτη, πανικοβλημένο από την έναρξη ερευνών στον δικό του στενό κύκλο». Ο Ζελένσκι προσπάθησε να δικαιολογήσει τον νόμο, το πρωί της Τετάρτης, λέγοντας ότι είχε συναντηθεί με τους ηγέτες των Nabu και Sapo και συμφώνησε να καταρτίσει ένα κοινό σχέδιο δράσης σε δύο εβδομάδες για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα είχε ένα «αρκετά ισχυρό σύστημα κατά της διαφθοράς».
«Κατά τη γνώμη μας, ο Ζελένσκι ενήργησε [στην αρχή] επειδή οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς ήρθαν πιο κοντά στους στενούς συμμάχους του», είπε η Σέβτσουκ. «Ο Ζελένσκι δεν είναι ενάντιος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά νιώθει ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο», είπε. Ο Τσερνίσοφ κατηγορήθηκε, μαζί με τους συνεργάτες του, ότι δέχτηκε δωροδοκίες για να δώσει το πράσινο φως για την ανέγερση μιας πολυκατοικίας. Οι κατηγορίες, τις οποίες αρνήθηκε πριν απολυθεί σε έναν ανασχηματισμό, υποστηρίζουν ότι δέχτηκε ένα διαμέρισμα με αντάλλαγμα την έγκριση.
«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική διαμαρτυρία εδώ και τρεισήμισι χρόνια», είπε η Σέβτσουκ. Αλλά η διαφθορά στις αμυντικές προμήθειες, για παράδειγμα, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την Ουκρανία. «Η απόφαση είναι πολύ απλή. Απορρίψτε τον νόμο και πείτε ότι αυτό ήταν λάθος. Διαφορετικά, μοιάζει με μια προσπάθεια για την προστασία της διαφθοράς», πρόσθεσε η ίδια.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας