Κόσμος

Η Αίγυπτος στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης

Η Αίγυπτος στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης

Πηγή Φωτογραφίας: Hotelplan, SENTIDO Mamlouk Palace Resort - Hourghada (Égypte)

Το παραλιακό μέτωπο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου αντιμετωπίζει οξύ κίνδυνο. Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας οδηγεί σε διάβρωση του εδάφους, με αποτέλεσμα να υποχωρούν τα θεμέλια των παραθαλάσσιων οικισμών

Η Αλεξάνδρεια βυθίζεται μέρα με τη μέρα, με την κυβέρνηση της Αιγύπτου να ψάχνει λύση και τους πολίτες των παραλιακών περιοχών της πόλης να είναι πολύ ανήσυχοι για το μέλλον τους.

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, τα τσιμεντένια αναχώματα αυξάνονται σε μήκος, αλλά τα κτίρια στο παραθαλάσσιο μέτωπο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Περί τα 40 κτίρια καταρρέουν κάθε χρόνο, από μόλις ένα πριν από μια δεκαετία, όπως δείχνει μια νέα μελέτη που παρουσιάζει το Reuters.

Η πόλη που κατόρθωσε να επιβιώσει από όλα τα δεινά, είτε ήταν οι Σταυροφόροι το 1160, είτε ήταν βρετανικές επιθέσεις στη δεκαετία του 1880, πλέον βλέπει τα θεμέλιά της να καταρρέουν. Τα ύδατα της Μεσογείου γίνονται όλο και πιο θερμά, ενώ η στάθμη τους ανεβαίνει, εν μέρει ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Για την Αλεξάνδρεια αυτό σημαίνει παράκτια διάβρωση και εισροή θαλασσινού νερού μέσα από το αμμώδες υπόστρωμα, δηλαδή καταστροφή απευθείας στα θεμέλια των κτιρίων.

Κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός

Παρά τα προβλήματα, η Αλεξάνδρεια συνεχίζει να είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς «Γι’ αυτό βλέπουμε τα κτίρια στην Αλεξάνδρεια να διαβρώνονται από κάτω προς τα πάνω», εξηγεί στο Reuters ο Εσάμ Χέγκι, ειδικός για θέματα υδάτινων πόρων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο συνδυασμός της συνεχούς ανόδου της στάθμης της θάλασσας, της καθίζησης του εδάφους και της παράκτιας διάβρωσης σημαίνει ότι η ακτογραμμή της Αλεξάνδρειας υποχωρεί κατά μέσο όρο 3,5 μέτρα ετησίως τα τελευταία 20 χρόνια, επεσήμανε ειδικός στο πρακτορείο.

«Για πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που θα συμβεί στο μέλλον και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, στην πραγματικότητα συμβαίνει εδώ και τώρα», πρόσθεσε ο Χέγκι. Η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική, έτσι όπως παρουσιάζεται στην έκθεση «Soaring Building Collapses in Southern Mediterranean Coasts», στο περιοδικό Earth’s Future.

Οι κινήσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και υπόσχεται ότι θα αναλάβει δράση. Υποθαλάσσιοι κυματοθραύστες μειώνουν τη δύναμη των κυμάτων και φορτηγά με άμμο αναπληρώνουν τις γυμνές παραλίες. Εχουν τοποθετηθεί εννέα τσιμεντένια θαλάσσια φράγματα «για την προστασία του Δέλτα και της Αλεξάνδρειας από τον αντίκτυπο των αυξανόμενων κυμάτων», δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης, Αχμέντ Καλέντ Χασάν.

Τα φράγματα εκτείνονται μέσα στη θάλασσα, με εντυπωσιακά γεωμετρικά σχήματα και με τις καθαρές καμπύλες και γραμμές τους να ξεχωρίζουν, σε αντίθεση με τις φθαρμένες, ξεφλουδισμένες πολυκατοικίες στην ξηρά. Οι Αρχές προσπαθούν να προλάβουν τις καταρρεύσεις κατεδαφίζοντας επικίνδυνα κτίρια

. Περίπου 7.500 κτίρια έχουν προγραμματιστεί για κατεδάφιση και 55.000 νέες κατοικίες θα κατασκευαστούν, όπως υποσχέθηκε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί. «Δεν περνάει μέρα χωρίς μια μερική ή ολική κατάρρευση τουλάχιστον ενός κτιρίου που είχε ήδη διαταγή κατεδάφισης», επεσήμανε.

Κάποιοι ελπίζουν ότι τα μέτρα θα κάνουν τη διαφορά. «Δεν υπάρχουν κίνδυνοι τώρα… Εχουν κάνει τους υπολογισμούς τους», εκτίμησε, μιλώντας στο Reuters ο Σάντι Μοσταφά, ιδιοκτήτης καφετέριας, καθώς παρακολουθούσε εργάτες να δουλεύουν σε ένα από τα φράγματα. Αλλοι είναι λιγότερο σίγουροι. Η παράκτια ζώνη μήκους 70 χιλιομέτρων της Αλεξάνδρειας χαρακτηρίστηκε η πιο ευάλωτη σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Περίπου 2% του οικιστικού αποθέματος της πόλης –δηλαδή περίπου 7.000 κτίρια– θεωρούνται δυνητικώς επικίνδυνα. Την ίδια στιγμή, όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συρρέουν στην πόλη – ο πληθυσμός της Αλεξάνδρειας σχεδόν διπλασιάστηκε, σε περίπου 5,8 εκατομμύρια τα τελευταία 25 χρόνια, διογκωμένος από εργάτες και τουρίστες, σύμφωνα με την αιγυπτιακή στατιστική υπηρεσία CAPMAS.

Οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται, παρ’ όλους τους κινδύνους, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ανεβαίνει πιο γρήγορα στη Μεσόγειο από ό,τι σε πολλές άλλες θάλασσες, εν μέρει επειδή το σχετικά ρηχό θαλάσσιο λεκανοπέδιό της θερμαίνεται ταχύτερα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments