Οικονομία

Ηχηρή ήττα της UBS στην υπόθεση «Sterling Lads»

Ηχηρή ήττα της UBS στην υπόθεση «Sterling Lads»

Πηγή Φωτογραφίας: Challenges.fr, Les banques suisse

Η UBS έχασε την έφεση για καρτέλ συναλλάγματος Credit Suisse, αλλά το πρόστιμο μειώθηκε από 83 σε 28 εκατ. ευρώ λόγω σφαλμάτων της ΕΕ στον υπολογισμό της παράβασης

Η UBS Group υπέστη ήττα στην κύρια όψη της προσφυγής της κατά των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη συμμετοχή της Credit Suisse Group σε καρτέλ καθορισμού τιμών συναλλάγματος. Εντούτοις, η απόφαση είχε ανακουφιστικό αποτέλεσμα, μια και το πρόστιμο μειώθηκε σχεδόν κατά δύο τρίτα.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την Τετάρτη την προσφυγή της ελβετικής τράπεζας κατά του προστίμου που της είχε επιβληθεί τον Φεβρουάριο του 2021 και υποστήριξε το συμπέρασμα της Κομισιόν ότι η Credit Suisse — την οποία εξαγόρασε η UBS το 2023 — συμμετείχε παρανόμως στο καρτέλ μέσω του chatroom με την ονομασία «Sterling Lads».

Παράλληλα όμως, οι δικαστές προχώρησαν σε μείωση του προστίμου από 83,2 εκατομμύρια ευρώ (ή 97,7 εκατομμύρια δολάρια) σε 28,9 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας λαθών που διαπίστωσαν στην αξιολόγηση των ρυθμιστικών αρχών ως προς την επίμαχη συμπεριφορά.

«Το Γενικό Δικαστήριο αναγνωρίζει τη συμμετοχή της Credit Suisse σε παράνομη συμφωνία στην αγορά spot συναλλάγματος, αλλά προχωρά σε μείωση του προστίμου», αναφέρει η απόφαση. «Παρότι η Credit Suisse συμμετείχε στη συμφωνία, η Επιτροπή δεν καθόρισε σωστά τη βάση υπολογισμού του προστίμου, δηλαδή την αξία των σχετικών πωλήσεών της».

Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ. Εκπρόσωπος της UBS δήλωσε ότι η τράπεζα δεν θα σχολιάσει περαιτέρω.

Ιστορικό της υπόθεσης

Η απόφαση της Κομισιόν το 2021 είχε επιβάλει κυρώσεις στις HSBC Holdings Plc, Credit Suisse, Barclays Plc και Royal Bank of Scotland Group Plc, λόγω ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών και συντονισμένων κινήσεων στις αγορές συναλλάγματος, που φέρεται να τους επέτρεπαν να χειραγωγούν τις αποφάσεις αγορών και πωλήσεων. Τα συνολικά πρόστιμα για τις εμπλεκόμενες τράπεζες ανήλθαν σε 344 εκατομμύρια ευρώ. Η UBS απέφυγε το πρόστιμο καθώς είχε αποκαλύψει πρώτη την ύπαρξη του καρτέλ.

Η υπόθεση αυτή συνδέεται με μια ευρύτερη δεκαετή προσπάθεια της ΕΕ να διερευνήσει τον ρόλο των τραπεζών σε πρακτικές συντονισμού μέσω διαδικτυακών συνομιλιών, η οποία οδήγησε σε πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό την εποπτεία της τότε Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όταν η ΕΕ είχε εγκρίνει γενναία κρατική στήριξη για πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να τις διασώσει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments