Policy Briefs

Μπαρόζο: Η ΕΕ δεν πρέπει να είναι ένας «γεωπολιτικός έφηβος» απέναντι στην Κίνα

Μπαρόζο: Η ΕΕ δεν πρέπει να είναι ένας «γεωπολιτικός έφηβος» απέναντι στην Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Vecernj, JOSE MANUEL BARROSO

Η κυριαρχία της Κίνας θα πρέπει να αποτελέσει ένα «κάλεσμα αφύπνισης» για την Ευρώπη να «κάνει τα μαθήματά της», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να “κάνει περισσότερα και ταχύτερα” για να προβάλει την επιρροή της απέναντι σε μια ολοένα και πιο κυρίαρχη Κίνα, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

“Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι ένα είδος γεωπολιτικού εφήβου. Πρέπει να γίνουμε ενήλικες υπεύθυνοι για το μέλλον μας”, δήλωσε ο Μπαρόζο, ο οποίος ήταν επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ από το 2004 έως το 2014, σε συνέντευξή του ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Πεκίνο.

Αντί να επικρίνουμε τους άλλους, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι τα δικά μας μαθήματα“, συνέχισε, προσθέτοντας ότι “δεν είναι εξαιτίας της Κίνας ή των ΗΠΑ” το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη μια πλήρως ολοκληρωμένη ενιαία αγορά υπηρεσιών ή κεφαλαίων ή μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

“Επιμένω, αυτό θα πρέπει να είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη να κάνει τα δικά της μαθήματα, αντί να επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους”.

Διάψευση ελπίδων

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας της Πέμπτης είχε υποσχεθεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την αναζωογόνηση των δεσμών ΕΕ-Κίνας: πέφτει στην πεντηκοστή επέτειο των διμερών σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου και έρχεται καθώς οι απρόβλεπτες εμπορικές πολιτικές του Τραμπ φέρνουν σε σύγχυση τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις.

Ωστόσο, οι ελπίδες για μια επανεκκίνηση έχουν διαψευστεί από τις εντάσεις που σιγοβράζουν για μια σειρά θεμάτων, με κυριότερο την κρατικά επιδοτούμενη υπερπαραγωγή της Κίνας, η οποία κινδυνεύει να διογκώσει το ήδη καταστροφικό εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα, ύψους 305,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Οι εμπορικές διαμάχες κλιμακώθηκαν επίσης μετά την επιβολή δασμών από την ΕΕ στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) που κατασκευάζονται στην Κίνα πέρυσι, επικαλούμενη την άδικη χρήση επιδοτήσεων από το Πεκίνο, οι οποίες εκτοπίζουν τους ανταγωνιστές της ΕΕ από την αγορά. Αυτό προκάλεσε μια εμπορική σύγκρουση “τιτάνα για τιτάνα”, με το Πεκίνο να εξαπολύει ελέγχους κατά των επιδοτήσεων σε κονιάκ, χοιρινό κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμη ελπίδα η σύνοδος κορυφής να αποφέρει μια σημαντική πρόοδο, ο Μπαρόζο ήταν σαφής: “Ειλικρινά, δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Βλέπω μεγάλη ένταση“.

“Δεν περιμένω ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η προοδευτική, αναμνηστική στιγμή που κατ’ αρχήν θα θέλαμε να δούμε”.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ο Μπαρόζο ήταν επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, η Κίνα εδραίωσε τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Επιτροπή του απέφυγε να χορηγήσει στην Κίνα το λεγόμενο “καθεστώς οικονομίας της αγοράς”, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το μπλοκ των 27 χωρών από το ντάμπινγκ.

Οι συνομιλίες για μια επενδυτική συμφωνία, γνωστή ως Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις (CAI), ξεκίνησαν επίσης επί Μπαρόζο, αλλά η επικύρωση της συμφωνίας έμεινε αργότερα στάσιμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα τότε για να προβλεφθεί πώς η Κίνα θα μπορούσε να διογκώσει το εμπορικό της πλεόνασμα με τους παγκόσμιους εταίρους και να αναπτύξει ένα σχεδόν μονοπώλιο σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού, ο Μπαρόζο υπερασπίστηκε την Επιτροπή του: “Δεν νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο να κρίνουμε τις πολιτικές αποφάσεις μιας συγκεκριμένης στιγμής υπό το πρίσμα των όσων συνέβησαν στη συνέχεια. Διότι ένας πολιτικός ηγέτης αποφασίζει με βάση τις πληροφορίες που έχει εκείνη τη στιγμή”.

Το ερώτημα είναι, ήταν αυτές οι αποφάσεις οι σωστές σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες εκείνη τη στιγμή; Και ναι, πιστεύω ότι ήταν“.

Καθυστερεί επίσης κάθε προοπτική εκτόνωσης μεταξύ των δύο πλευρών η θέση της Κίνας σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το Πεκίνο ότι είναι “βασικός αρωγός” του πολέμου μέσω της “χωρίς όρια” εμπορικής και οικονομικής εταιρικής σχέσης του με τη Μόσχα.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εκτιμά ότι η Κίνα προμηθεύει το 80% των προϊόντων διπλής χρήσης που καταλήγουν στα ρωσικά όπλα.

Παραδοσιακά, η Κίνα πάντα έλεγε ότι είναι υπέρ της πολυμερούς τάξης, ότι είναι υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου“, εξήγησε ο Μπαρόζο.

“Αλλά τώρα, σε μια περίπτωση που είναι η πιο προφανής περίπτωση των τελευταίων δεκαετιών, μιας ξεκάθαρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου (…), η Ρωσία, εισβάλλοντας στη γειτονική της Ουκρανία, καταλαμβάνοντας τμήματα του εδάφους της, η Κίνα δεν είναι σε θέση να πει ούτε μια λέξη κριτικής στη Ρωσία”.

“Αυτό είναι, φυσικά, πολύ δύσκολο για τους Ευρωπαίους να το αποδεχθούν”.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments