Διεθνή

Το timing της απόφασης Μακρόν να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

Το timing της απόφασης Μακρόν να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

Πηγή Φωτογραφίας: France 24, President de la Republique

Η απόφαση του Μακρόν έρχεται σε ένα σημείο, στο οποίο η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αγγίζει νέα σκοτεινά βάθη - Μπορεί όμως να αλλάξει το παιχνίδι;

Η διακήρυξη του Εμανουέλ Μακρόν ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει επίσημα το Παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο ταρακούνησε τη διεθνή σκηνή: η Γαλλία καθίσταται η πρώτη χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του G7 που κάνει ένα παρόμοιο βήμα.

Αν και η πρόθεση της Γαλλίας ήταν γνωστή εδώ και μήνες — και καθυστέρησε λόγω του πολέμου Ισραήλ–Ιράν — η ανακοίνωση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, εκτός πλαισίου Συνόδων και χωρίς να περιμένει κανείς την ακριβή χρονική στιγμή.

«Με μια ανάρτηση στο X, ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε τα πάντα — και ίσως τίποτα απολύτως», σχολιάζει το CNN και εξηγεί γιατί η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο προκαλεί διπλωματικό ντόμινο, αλλά έρχεται αργά για όσους πεινούν στη Γάζα.

Γιατί τώρα

Η απόφαση του Μακρόν έρχεται σε ένα σημείο, στο οποίο η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αγγίζει νέα σκοτεινά βάθη. Πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί αναζητώντας φαγητό από τον Μάιο, δεκάδες έχουν πεθάνει από πείνα, ενώ ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λατσαρίνι μίλησε για ανθρώπους που «μοιάζουν με περιφερόμενα πτώματα».

Η ανακοίνωση της Γαλλίας αποτελεί κίνηση υψηλού συμβολισμού — μετά την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία — αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα.

Στενός συνεργάτης του Μακρόν δήλωσε στο CNN ότι «δεν θα είμαστε οι μόνοι», αφήνοντας να εννοηθεί πως έρχονται κι άλλες αναγνωρίσεις.

Οργή από Ισραήλ και ΗΠΑ

Το Ισραήλ αντέδρασε έντονα. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η αναγνώριση «ανταμείβει την τρομοκρατία», ενώ άλλοι υπουργοί έκαναν λόγο για νομιμοποίηση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης. Οι ΗΠΑ, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, απέρριψαν τη γαλλική κίνηση ως «χαστούκι στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου».

Παρά τις επικρίσεις, το Παρίσι ελπίζει να οδηγήσει σε ντόμινο αναγνωρίσεων. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σιωπούν, ενώ η Ουάσινγκτον παραμένει αμετακίνητη.

Η Γαλλία και η Παλαιστίνη: Μια παλιά σχέση

Η Γαλλία έχει ιστορικά φιλοπαλαιστινιακή στάση. Ο Σαρλ ντε Γκωλ στήριξε τους Παλαιστίνιους μετά το 1967, ενώ η χώρα έχει εμπλακεί με την Παλαιστινιακή Αρχή και την ΟΑΠ ακόμη και σε περιόδους εντάσεων. Το 2014, η γαλλική Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναγνώριση, ενώ το Παρίσι έχει ταχθεί υπέρ λύσης δύο κρατών βάσει των συνόρων του 1967.

Παράλληλα, ο Μακρόν έχει στηρίξει το Ισραήλ μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, αλλά σταδιακά σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση Νετανιάχου, απαγορεύοντας εξαγωγές όπλων και οργανώνοντας ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η Γαλλία είχε σχεδιάσει κοινή αναγνώριση με τη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο, αλλά ο πόλεμος Ισραήλ–Ιράν ματαίωσε τη σύνοδο. Τώρα, ο Μακρόν προχωρά μόνος, ίσως από ανάγκη, ίσως για να πιέσει συμμάχους να ακολουθήσουν. Στο εσωτερικό της Γαλλίας, πάντως, η απόφαση δεν προκαλεί εντάσεις – η κοινωνία έχει παραδοσιακά πιο φιλική στάση προς την παλαιστινιακή υπόθεση.

Αλλά όσο η αναγνώριση αργεί να μεταφραστεί σε πραγματική πίεση και ανθρωπιστική ανακούφιση, η Γάζα θα συνεχίσει να μετράει σκελετωμένα παιδιά και λιμοκτονούντες αμάχους.

Το Παρίσι έσπασε τη σιωπή. Το ερώτημα είναι ποιος θα το ακολουθήσει.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments