Γεωπολιτικά

Η Στρατηγική Υπομονή του Πεκίνου: Πώς ο Τραμπ μετατρέπει την Κίνα σε παγκόσμια υπερδύναμη

Η Στρατηγική Υπομονή του Πεκίνου: Πώς ο Τραμπ μετατρέπει την Κίνα σε παγκόσμια υπερδύναμη

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Η Στρατηγική Υπομονή του Πεκίνου: Πώς ο Τραμπ μετατρέπει την Κίνα σε παγκόσμια υπερδύναμη

Ενώ ο Τραμπ διαλύει τα θεμέλια της αμερικανικής επιρροής, η Κίνα οργανώνεται συστηματικά για να αναλάβει τον παγκόσμιο γεωπολιτικό και τεχνολογικό ρόλο της.

Το Πεκίνο βλέπει, παρακολουθεί και… περιμένει

Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά πολλούς, δεν είναι απλώς μια πολιτική ανωμαλία στις ΗΠΑ, αλλά ένας παράγοντας συστημικής αποδόμησης. Ενώ οι Αμερικανοί σύμμαχοι κοιτούν με ανησυχία τη δυναμική επιστροφή του στη σκηνή, η Κίνα παρακολουθεί με σχεδόν στρατηγική απόλαυση.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο αρθρογράφος της Washington PostΙσάν Θαρόρ, «το Πεκίνο βλέπει τις ανατρεπτικές ενέργειες του Τραμπ […] ως πράξεις αυτο-σαμποτάζ». Από τη διάλυση θεσμών ήπιας ισχύος όπως το Voice of America, μέχρι την αποξένωση συμμάχων, ο Τραμπ μοιάζει να εργάζεται για τα συμφέροντα… των ανταγωνιστών των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ως ο Γκορμπατσόφ της Αμερικής

Ο κινέζος πρώην διπλωμάτης Βίκτορ Γκάο θέτει το ερώτημα που στοιχειώνει τη γεωπολιτική σκέψη στο Πεκίνο: Μπορεί ο Τραμπ να είναι ο Γκορμπατσόφ των ΗΠΑ;

Η απάντηση υποδηλώνει ειρωνεία αλλά και στρατηγική ελπίδα: όπως ο Σοβιετικός ηγέτης κατέρρευσε άθελά του το οικοδόμημα που διοικούσε, έτσι και ο Τραμπ, στην προσπάθειά του να «μεγαλώσει» την Αμερική, ίσως επιφέρει τη μεγαλύτερη παρακμή της.

Πολιτιστική Επανάσταση τύπου MAGA

Ο παραλληλισμός δεν σταματά στον Γκορμπατσόφ. Στην Κίνα, το κίνημα MAGA προσεγγίζεται ως μια αμερικανική εκδοχή της Πολιτιστικής Επανάστασης. Ο Μάο είχε τους Ερυθροφρουρούς, ο Τραμπ έχει τους νεο-επαναστάτες του διαδικτύου και της Silicon Valley, που με ρητορική «κάθαρσης» στοχεύουν στις ελίτ και το κατεστημένο.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ζανγκ Τσιανφάν περιγράφει τον Τραμπ ως ηγέτη που αποδομεί θεσμούς από τα μέσα, προκαλώντας έναν θεσμικό σεισμό στην αμερικανική δημοκρατία.

Το μεγάλο γεωπολιτικό ρίσκο: Η παρακμή της αμερικανικής ήπιας ισχύος

Η διάλυση της U.S. Agency for Global Media ήταν για το Πεκίνο μια στρατηγική νίκη χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα. Κρατικά κινεζικά μέσα πλημμυρίζουν την Ινδονησία και τη Νιγηρία, αντικαθιστώντας τη δυτική αφήγηση με την κινεζική.

Όπως έγραψε ο πρώην αρχισυντάκτης των Global TimesΧου Σιτζίν«ο κινεζικός λαός χαίρεται που βλέπει το ιδεολογικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ να καταρρέει από μέσα».

Η τριπλή στρατηγική του Πεκίνου

Σύμφωνα με τον αναλυτή Αλί Γουάιν, η Κίνα ακολουθεί τριπλή στρατηγική απέναντι στον Τραμπ:

  1. Εμπορική διαφοροποίηση: Ενίσχυση σχέσεων με άλλες αγορές για αντιστάθμιση του αμερικανικού προστατευτισμού.
  2. Προπαγανδιστική εκμετάλλευση: Ανάδειξη του «Πρώτα η Αμερική» ως συστημικό πρόβλημα των ΗΠΑ, όχι απλώς ενός προέδρου.
  3. Οικοδόμηση εναλλακτικής παγκόσμιας τάξης: Μέσω της Belt & Road Initiative και άλλων προγραμμάτων, το Πεκίνο δημιουργεί έναν «νέο διεθνισμό» χωρίς φιλελεύθερες αξίες.

Η στρατηγική ηγεμονία στην πράσινη ενέργεια

Ο Τραμπ έδωσε στην Κίνα το μεγαλύτερο δώρο: το μέλλον της πράσινης τεχνολογίας. Καταργώντας επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις για την ενεργειακή μετάβαση, άφησε ελεύθερο πεδίο στο Πεκίνο να ηγηθεί παγκοσμίως στην καθαρή ενέργεια και την τεχνολογική καινοτομία.

Ο ιστορικός Άνταμ Τουζ περιγράφει την Κίνα ως «το μεγαλύτερο εργαστήριο οργανωμένου εκσυγχρονισμού στην ιστορία του ανθρώπου». Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ μοιάζουν να βυθίζονται σε μια γεωπολιτική εσωστρέφεια.

Τελική πράξη: Η επαρχιοποίηση της Δύσης

Η Δύση, σύμφωνα με τους πιο οξυδερκείς αναλυτές, δεν χάνει απλώς ισχύ. Επαρχιοποιείται. Από παγκόσμιος πυρήνας τεχνολογίας και αξιών, κινδυνεύει να γίνει περιφέρεια ενός πλανήτη που στρέφεται ανατολικά.

Η Μάργκαρετ ΜακΜίλαν προειδοποιεί ότι αν η εχθρότητα του Τραμπ προς τους συμμάχους συνεχιστεί, οι ΗΠΑ θα ξυπνήσουν σε έναν κόσμο πιο εχθρικό απ’ ό,τι ποτέ άλλοτε.

 Ο Τραμπ δεν χάνει το παιχνίδι — το αλλάζει. Και η Κίνα περιμένει να κερδίσει.

Η Κίνα δεν χρειάζεται να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ. Αρκεί να παρακολουθεί, να εκμεταλλεύεται και να περιμένει. Ο Τραμπ, στην πορεία του για την επανεκλογή και την «κάθαρση» της Αμερικής, ίσως μετατραπεί στον πιο χρήσιμο γεωπολιτικό σύμμαχο… του Πεκίνου.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments