Nέα της αγοράς

Κάζακς (ΕΚΤ): Η πορεία των δημοσίων οικονομικών αποτρέπει νέα νομισματική χαλάρωση

Κάζακς (ΕΚΤ): Η πορεία των δημοσίων οικονομικών αποτρέπει νέα νομισματική χαλάρωση

Πηγή Φωτογραφίας: Wiki, Martin Kazaks

Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης τονίζει ότι, με τον πληθωρισμό στο 2% και την οικονομία εύρωστη, οι λόγοι για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένοι

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε επιπλέον μειώσεις επιτοκίων, εκτός εάν η οικονομία υποστεί σοβαρό πλήγμα, σύμφωνα με τον μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς.

Με τον πληθωρισμό στο 2% και την ευρωζώνη να κινείται σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, δεν υπάρχουν προφανείς λόγοι για μείωση τον Σεπτέμβριο — παρότι αυτό αναμενόταν από την πλειοψηφία των οικονομολόγων πριν από τη φετινή συνεδρίαση, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας.

“Πολιτική σταθερότητας”

«Έχει αξία να διατηρηθούν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα και η εποχή των “αυτόματων” αποφάσεων για αύξηση ή μείωση έχει τελειώσει», δήλωσε ο Κάζακς σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη. «Αυτή τη στιγμή, ενδείκνυται μια πολιτική σταθερότητας».

Οι δηλώσεις του ήρθαν μία ημέρα αφότου οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από ένα έτος συνεχούς χαλάρωσης, χωρίς να δώσουν σαφείς ενδείξεις για τα επόμενα βήματα, καθώς αναμένουν αποτελέσματα από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–ΕΕ.

Η διατήρηση των επιτοκίων φαίνεται πως αποτελεί το βασικό σενάριο για την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με όσους υποστηρίζουν νέα μείωση να αντιμετωπίζουν ισχυρές αντιστάσεις, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία.

Οι αγορές περιόρισαν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και μετέπειτα, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ —ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλή τροχιά για την επίτευξη του στόχου πληθωρισμού 2%— ως ένδειξη ότι έχει αυξηθεί ο πήχης για νέες παρεμβάσεις.

«Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες — δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μείωση επιτοκίων», υπογράμμισε ο Κάζακς. «Δεδομένων των εκτεταμένων μειώσεων που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο ώστε η νομισματική χαλάρωση να διοχετευθεί στην οικονομία».

Ο Κάζακς είναι το πρώτο μέλος του Συμβουλίου, εκτός της Λαγκάρντ, που τοποθετείται δημόσια, με τις απόψεις του να συμφωνούν με εκείνες της Ιζαμπέλ Σνάμπελ, η οποία υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική και δεν δικαιολογεί περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, εμφανίστηκαν πιο ανοιχτοί σε επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, λόγω φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης και διαρκή υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 2%.

Το επιτόκιο καταθέσεων παραμένει στο 2%, ένα επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο για την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Κάζακς σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επικεντρωθεί κυρίως στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες, την ανάκαμψη της μεταποίησης και τη συναλλαγματική ισοτιμία.

«Το ευρώ παρουσίασε έντονες και γρήγορες μεταβολές, αλλά παραμένει κοντά σε ιστορικά μέσα επίπεδα — και δεν πρέπει να ξεχνάμε την αποδυνάμωσή του στα τέλη του περασμένου έτους», πρόσθεσε. «Ωστόσο, θα παρακολουθήσουμε στενά την εξέλιξή του».

Παρά την πρόσφατη σταθεροποίηση, η ενίσχυση του ευρώ κατά 13% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους προκαλεί ανησυχία, καθώς καθιστά τις εξαγωγές ακριβότερες και μειώνει το κόστος των εισαγωγών.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι ενίσχυση του ευρώ πάνω από το 1,20 δολάριο θα περιέπλεκε σημαντικά τα πράγματα. Ο Κάζακς είχε προειδοποιήσει πως μια περαιτέρω σημαντική άνοδος του ευρώ θα μπορούσε να «γείρει την πλάστιγγα» υπέρ μιας νέας μείωσης επιτοκίων.

«Δεδομένου ότι οι πολιτικές θέσεις μπορεί να αλλάξουν γρήγορα, είναι προτιμότερο να δρούμε βάσει αποφάσεων και όχι υποθέσεων», δήλωσε, τονίζοντας ότι υπάρχει «ανεκμετάλλευτο αναπτυξιακό δυναμικό» στην οικονομία.

Τόνισε ακόμη ότι «αν η εμπορική διένεξη λυθεί σύντομα και αρθεί η υπερβολική αβεβαιότητα, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης μπορεί να στηρίξει την επενδυτική και καταναλωτική δραστηριότητα, μειώνοντας έτσι τον αρνητικό αντίκτυπο των δασμών».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments