Πολιτική

Με γνώμονα την οικονομία η νέα τακτική της κυβέρνησης

Με γνώμονα την οικονομία η νέα τακτική της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΙ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς, όπως επισημαίνεται, τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας όπως αυτά των επενδύσεων, των τουριστικών εσόδων, των εξαγωγών και της μείωσης του χρέους, είναι εξαιρετικά ικανοποιητικά

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο εισέρχεται στην τελική ευθεία της επεξεργασίας όλων των δεδομένων, προκειμένου τις επόμενες εβδομάδες να διαμορφωθεί στο σύνολό του και στις λεπτομέρειές του το πακέτο της ΔΕΘ, που θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σύνολο των υπουργείων καλείται πλέον να επισπεύσει την προώθηση των πολιτικών για τις οποίες έχει ήδη δοθεί η έγκριση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν το επόμενο διάστημα ως την τελική ευθεία για την εφαρμογή των υποσχέσεων που δόθηκαν το 2023, με κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στο μέσον της θητείας της, με την εντολή του πρωθυπουργού να είναι σαφής: Το κυβερνητικό έργο πρέπει να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα, οδηγία, που θα δοθεί με έμφαση και στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι στόχος είναι οι πολίτες να βλέπουν το αποτύπωμα και τα αποτελέσματα αυτού του έργου, που θα συνεχιστεί με βασικούς άξονες τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα, κυρίως μέσα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αβεβαιότητας, τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών, με δεδομένο ότι οι ανατιμήσεις, που συνεχίζονται πιέζουν τα νοικοκυριά, τη βελτίωση των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με στόχο τη μετατροπή του σε ένα σύστημα υγείας σύγχρονο, που θα δίνει έμφαση στη θεραπεία, αλλά και την πρόληψη και την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να λέει, μάλιστα, σε συνεργάτες του ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται «έτσι ώστε να μπορέσουμε το 2027 να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε: τα είπαμε και τα κάναμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε το 2023».

Το ορόσημο της ΔΕΘ

Το «ορόσημο» για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης παραμένει, σε κάθε περίπτωση, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την ευνοϊκή πορεία της ελληνικής οικονομίας να μετατρέπεται στο ισχυρότερο επιχείρημα του κυβερνητικού αφηγήματος. Ο στόχος για ένα «πακέτο» μέτρων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, παραμένει, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας να σημειώνουν ότι το 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα προέρχεται από τις επιδόσεις του Προϋπολογισμού, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις προβλέψεις τόσο σε έσοδα όσο και σε δαπάνες και τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.

Επίκεντρο των επικείμενων ανακοινώσεων θα είναι οι μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη, καθώς και η ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται συναφείς προτάσεις, μόνιμου χαρακτήρα. Στο πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να συμπεριληφθούν και νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό, με τις τελικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» μέσα στον επόμενο μήνα. Στόχος είναι όλα τα μέτρα, να έχουν αναπτυξιακό πρόσημο για την οικονομία, χωρίς να αποτελούν απλώς παροχές.

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, στα μέτρα περιλαμβάνονται μειώσεις φόρων για τα μεσαία εισοδήματα, με παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά για την υποστήριξη των οικογενειών, στο «τραπέζι» βρίσκεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα εισοδήματα από ενοίκια, αλλά και η παροχή επιπλέον κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν στην αγορά κλειστά ακίνητα.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ενέργειες όπου εντοπίζονται προβλήματα για τους πολίτες, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας τα μέτρα που προωθήθηκαν αμέσως για τις τραπεζικές χρεώσεις και προμήθειες, τη στιγμή, που προέκυψε σχετικό ζήτημα τις πρόσφατες ημέρες, λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις, αλλά και τις ρυθμίσεις που είναι υπό εξέταση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments