Πολιτική

Παρουσίες, απουσίες και μηνύματα από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Παρουσίες, απουσίες και μηνύματα από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Πηγή Φωτογραφίας: [379384] ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 51η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μήνυμα ενότητας από τον Τασούλα στη δεξίωση για τα 51 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Παρουσίες, απουσίες και διακριτές εντάσεις στο Προεδρικό Μέγαρο

Με την πολιτική ηγεσία παρούσα –και με ορισμένες ηχηρές απουσίες– πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο η δεξίωση για την 51η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Εν μέσω καύσωνα και υπό κλίμα συγκρατημένης ευγένειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας απηύθυνε μήνυμα ενότητας και σταθερότητας, ενώ τα «πηγαδάκια» και οι διακριτικές εντάσεις δεν έλειψαν.

«Με ενότητα ξεπερνάμε τις Συμπληγάδες»

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της 24ης Ιουλίου ως ιστορικής τομής για τη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, εξυμνώντας τον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τη θωράκιση του πολιτεύματος.

«Με ενότητα στα μεγάλα και στα σπουδαία, σταθερότητα στο εσωτερικό και διεθνή υπόληψη, μπορούμε να ξεπερνούμε τις Συμπληγάδες που ορθώνονται μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας την ανάγκη υπεύθυνου διαλόγου και αποφυγής πολιτικών εντάσεων, ως εγγυήσεις για τη μακροημέρευση της δημοκρατικής πορείας της χώρας. MITSOTAKIS PROEDRIKO

Η επταετία, το Κυπριακό και το Σύνταγμα του 1975

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη δικτατορία των Συνταγματαρχών ως «τραγική επταετία» που οδήγησε τη χώρα σε οπισθοδρόμηση και διεθνή ανυποληψία. Τόνισε ότι η κατάρρευση της χούντας ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ως «ανοικτή πληγή» που εξακολουθεί να αφορά ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Αναφερόμενος στη μεταπολιτευτική πορεία, μίλησε για την άμεση κατάργηση των «ανυπόστατων ρυθμίσεων» της χούντας, τη νομιμοποίηση όλων των κομμάτων, τη διεξαγωγή εκλογών και το δημοψήφισμα του 1974 που καθιέρωσε την αβασίλευτη δημοκρατία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Σύνταγμα του 1975, το οποίο χαρακτήρισε «το πιο σύγχρονο και ανθεκτικό καταστατικό χάρτη του σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Παρουσίες με σημασία και απουσίες με αποχρώσεις

Το «παρών» στη δεξίωση έδωσαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, οι περισσότεροι αρχηγοί κομμάτων καθώς και διακεκριμένοι πολίτες –μεταξύ των οποίων αριστούχοι των Πανελληνίων και αθλητές.

Ωστόσο, απουσίες πολιτικών αρχηγών τράβηξαν τα βλέμματα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) προτίμησε να συμμετάσχει σε εκδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Σύνταγμα, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) και ο Δημήτρης Νατσιός (ΝΙΚΗ) επέλεξαν να μη δώσουν το «παρών». Ειδική μνεία έγινε και στην αποχώρηση του Αλέξη Χαρίτση (Νέα Αριστερά), καθώς –σύμφωνα με ανακοίνωσή του– δεν επετράπη η είσοδος στον Παλαιστίνιο πρόσφυγα που τον συνόδευε. xaritsis_palaistinios

«Παγωμένα» χαμόγελα και διακριτικά μηνύματα

Η εικόνα της δεξίωσης χαρακτηρίστηκε από συγκρατημένες συνομιλίες και «παγωμένα» χαμόγελα μεταξύ πολιτικών αρχηγών. Παρά την επισημότητα της στιγμής, η σκιά των πολιτικών συγκρούσεων στη Βουλή των τελευταίων ημερών ήταν εμφανής.

Ο Πρόεδρος, πάντως, επιχείρησε να δώσει έναν ενωτικό και θεσμικό τόνο, υπενθυμίζοντας ότι η δημοκρατία είναι κεκτημένο που οφείλουμε να προστατεύουμε συλλογικά, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments