Πολιτική

Χατζηδάκης: Η Δημοκρατία είναι καθημερινή πράξη ευθύνης

Χατζηδάκης: Η Δημοκρατία είναι καθημερινή πράξη ευθύνης

Πηγή Φωτογραφίας: [376394] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ "ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΔΩΡΕΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ, ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ" (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

"Φυσικά, η Δημοκρατία έχει προβλήματα. Όμως, όπως υπενθύμιζε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχει δύο πραγματικούς εχθρούς: τη δημαγωγία και τις ακρότητες"

Το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης .Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ειδικά στην εποχή των σύνθετων προκλήσεων, στην οποία ζούμε.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και της κυβέρνσης, «”δημοκρατία υπάρχει μόνο στα χαρτιά”, “οι θεσμοί είναι διακοσμητικοί”, “η Μεταπολίτευση απέτυχε”. Δεν είναι σίγουρα αλήθεια! Είναι όμως επιχειρήματα που ακούμε όλο και συχνότερα, από όσους επιχειρούν να μηδενίσουν ό,τι έχει κτιστεί με κόπο στην πατρίδα μας. Και καθώς στις 24 Ιουλίου συμπληρώνονται 51 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι χρήσιμο να στοχαστούμε τι πραγματικά σημαίνει η Δημοκρατία σήμερα. Και κυρίως, γιατί δεν πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη“.

Κατά τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, “η αμφισβήτηση της Δημοκρατίας δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Είναι διεθνές φαινόμενο. Ζούμε σε μια εποχή σύνθετων προκλήσεων: πόλεμοι, πληθωρισμός, μετανάστευση, κλιματική κρίση, γεωπολιτική αβεβαιότητα. Και μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, όλο και περισσότεροι κοιτούν προς τα αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία παρουσιάζονται ως πρότυπα σταθερότητας και ταχύτητας. Που, λένε, παίρνουν αποφάσεις “χωρίς καθυστερήσεις”, χωρίς διαβουλεύσεις, χωρίς αντιρρήσεις. Υποτίθεται ότι είναι πιο “αποτελεσματικά”. Έτσι καλλιεργείται σιωπηρά μια επικίνδυνη αντίληψη: ότι η δημοκρατία είναι πολυτελής, διστακτική, ίσως και ανεπαρκής.

Αλήθεια όμως, ποιο είναι το τίμημα αυτής της “αποτελεσματικότητας”; Πόση ελευθερία πρέπει να θυσιάσει μια κοινωνία για να έχει γρήγορες αποφάσεις; Και ποιος ελέγχει αυτές τις αποφάσεις; Η δημοκρατία είναι πιο αργή, διότι είναι πιο δίκαιη. Επιτρέπει τη διαφωνία, τη διόρθωση, τον έλεγχο. Αντίθετα, ο αυταρχισμός είναι γρήγορος, γιατί δεν ρωτάει κανέναν. Κι όταν κάνει λάθος, το λάθος δεν διορθώνεται. Επιβάλλεται και πληρώνεται.

Οι κύριοι αντίπαλοι της Δημοκρατίας

Φυσικά, η Δημοκρατία έχει προβλήματα. Όμως, όπως υπενθύμιζε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχει δύο πραγματικούς εχθρούς: τη δημαγωγία και τις ακρότητες. Είναι αυτοί που μιλούν στο όνομα της “λαϊκής βούλησης” για να πλήξουν τις ελευθερίες όλων. Είναι αυτοί που παρουσιάζουν την αυθαιρεσία ως πολιτική λύση.

Η Δημοκρατία δεν είναι θεωρία. Είναι καθημερινή πράξη ευθύνης για τον καθένα από εμάς. Όχι μόνο για τους πολιτικούς, αλλά και για τους πολίτες. Και όσο κι αν φαίνεται “αργή” ή “δύσκολη”, παραμένει το μόνο σύστημα που μπορεί να σεβαστεί τον πολίτη. Γι’ αυτό και αξίζει να την υπερασπιζόμαστε. Όχι για να τη δικαιολογήσουμε, αλλά για να την ενισχύσουμε!».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments