Η Meta απεφάσισε να παύσει την πώληση χώρου για πολιτικές διαφημίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενη καινούριους κανονισμούς που εκτιμά ότι δημιουργούν ένα «μη βιώσιμο επίπεδο πολυπλοκότητας και νομικής αμφιβολίας».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram θα καταργήσει τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με πολιτικές διαφημίσεις από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανάρτηση στο blog που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι νέοι κανόνες για τη διαφάνεια και την στόχευση όσον αφορά τις πολιτικές διαφημίσεις που τίθενται σε εφαρμογή τον Οκτώβριο, περιορίζουν τα δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή πολιτικών μηνυμάτων σε άτομα.
Συγκεκριμένα, η Meta έγραψε ότι είχε «εκτεταμένες συζητήσεις» με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με το ζήτημα πριν την οριστικοποίηση του κανονισμού, αλλά απεφάνθη ότι οι κανόνες θα «αφαιρέσουν δημοφιλή προϊόντα και υπηρεσίες από την αγορά, μειώνοντας τις επιλογές και τον ανταγωνισμό».
Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου έτους και η Google της Alphabet ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει να πουλάει πολιτικές διαφημίσεις στην ΕΕ.
Η απόφαση συνιστά την τελευταία εξέλιξη σε μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ της Meta και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τη δύναμη και τη συλλογή δεδομένων από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Οι ρυθμιστικές αρχές, έχουν αμφισβητήσει τα σχέδια της Meta να προσφέρει μία έκδοση των πλατφορμών της χωρίς διαφημίσεις και έχουν επιβάλει πρόστιμο σχεδόν 1 δισ. ευρώ στον αμερικανικό κολοσσό τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες
Η νέα αυτή κίνηση της Meta είναι συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό ανάμεσα στον διαδικτυακό κολοσσό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σύγκρουση έχει ενταθεί από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο.
Η Meta είναι μία από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που επικρίνουν το ψηφιακό εγχειρίδιο κανόνων της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί, αλλά και η προσπάθεια της ΕΕ να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών αυτών από τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη, είναι ένα από τα σημεία σύγκρουσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση Τραμπ.
Για την εταιρεία του Ζάκερμπεργκ, ο Kανονισμός TTPA εισάγει «σημαντικές λειτουργικές προκλήσεις και νομικές αβεβαιότητες» και ως εκ τούτου αποφάσισε να μην επιτρέπει πλέον τέτοιες διαφημίσεις στις πλατφόρμες του στην ΕΕ. Ωστόσο, ο περιορισμός ισχύει μόνο για τις διαφημίσεις. Άτομα ή υποψήφιοι μπορούν να δημοσιεύουν ή να συζητούν πολιτικά θέματα στις πλατφόρμες του της Meta.