AGRICULTURE

Φεστιβάλ τυροκομίας και Πελοποννησιακοί Δρόμοι του Τυριού στα Καλάβρυτα

Φεστιβάλ τυροκομίας και Πελοποννησιακοί Δρόμοι του Τυριού στα Καλάβρυτα
Πολύ ενδιαφέρον διήμερο 28 και 29 Ιουλίου στην πόλη με ΠΟΠ προϊόντα και με τουριστικό ενδιαφέρον

Δημήτρης Μπαλής

Η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. με την υποστήριξη του Δήμου Καλαβρύτων, στο πλαίσιο τοπικών δράσεων, του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο «Say cheese! Balkan cheese» του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER, πραγματοποιεί στα Καλάβρυτα ένα άκρως ενδιαφέρον διήμερο με βάση το τυρί.

Και μη ξεχνάμε ότι τα Καλάβρυτα σε αυτόν τον τομέα έχουν ΠΟΠ προϊόντα.

Πέραν του καθαρά αγροδιατροφικού ενδιαφέροντος, τέτοιες εκδηλώσεις προσφέρονται και για τουριστική ανάπτυξη και προβολή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Φεστιβάλ Τυροκομίας

Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025, ώρα: 18.00, η πλατεία των Καλαβρύτων μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό χώρο εμπειρίας, διαλόγου, γεύσης και πολιτισμού. Ένα ανοιχτό απογευματινό Φεστιβάλ αφιερωμένο στην παραδοσιακή τυροκομία της Αχαΐας και τον ρόλο της στη σύγχρονη τοπική ανάπτυξη. Στόχος του είναι η ανάδειξη της τοπικής τυροκομίας, των τυροκομικών προϊόντων, αλλά και της τοπικής γαστρονομίας με κύριο χαρακτηριστικό το τυρί αλλά και το τοπικό κρασί.

To Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκδήλωση με θέμα «Η Γεύση του Τόπου: Η Τυροκομία της Αχαΐας ως Μοχλός Τοπικής Ανάπτυξης», γευσιγνωσία Τοπικών Τυριών, και pairing τοπικών τυριών με οίνων.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τη προβολή της ταινίας μικρού μήκους – ντοκιμαντέρ «Στη Γη της Αυθεντικής Τυροκομίας» και μας ταξιδεύει από το χθες στο σήμερα, μέσα από γνώριμους τόπους, ήχους και πρόσωπα.

Πελοποννησιακοί Δρόμοι του Τυριού

Την Τρίτη 29 Ιουλίου διοργανώνεται μια εκδήλωση από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Πάρνωνα Α.Ε., ΑΧΑΪΑ – Αναπτυξιακή Α.Ε. και Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Ε., σε μια κοινή προσπάθεια να χαρτογραφηθούν, αναδειχθούν και συνδεθούν οι γευστικές, πολιτισμικές και παραγωγικές ταυτότητες της Αρκαδίας, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Λακωνίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και παρεμβάσεις για την παραγωγή, την πολιτιστική κληρονομιά και την τουριστική αξιοποίηση της τυροκομίας, προβολή βίντεο με αυθεντικές ιστορίες τυροκόμων και έκθεση πελοποννησιακών τυριών, γευσιγνωσία και διάλογο με παραγωγούς.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς η παρουσίαση της πρότασης θεσμοθέτησης των «Ημερών Πελοποννησιακών Δρόμων του Τυριού», ως ετήσιου θεσμού με θεματικές διαδρομές, δράσεις συμμετοχής, ψηφιακά εργαλεία και ενιαία ταυτότητα προβολής (Cheesescape Peloponnese).

Η εκδήλωση αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάδειξη, διασύνδεση και προβολή της τυροκομικής παράδοσης της Πελοποννήσου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή: pagenews.gr