UBS: Εκτόξευση της ενεργειακής ζήτησης έως και 50% μέχρι το 2055

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//UBS: Εκτόξευση της ενεργειακής ζήτησης έως και 50% μέχρι το 2055
Σημαντική άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 30% έως και 50% μέσα στα επόμενα 30 χρόνια προβλέπει η ελβετική τράπεζα UBS, υπογραμμίζοντας ότι η ανάγκη για διαφοροποίηση ενεργειακών πόρων και σταθερές επενδύσεις καθίσταται επιτακτική, εν μέσω των πιεστικών στόχων για απανθρακοποίηση και της ανάγκης για ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική προσιτότητα.
Στην ετήσια ανασκόπησή της για την αγορά ενέργειας, η UBS επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης αναμένεται να προέλθει από τις αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί ταυτόχρονα μια ευκαιρία αλλά και μια πρόκληση για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.
«Η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται με ρυθμούς που ξεπερνούν τις τρέχουσες δυνατότητες κάλυψης. Η βιώσιμη μετάβαση απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε νέες υποδομές και καθαρές τεχνολογίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Ηλεκτροδότηση και υδρογόνο στην πρώτη γραμμή
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή κατανάλωσης, ιδιαίτερα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Παράλληλα, η UBS βλέπει το υδρογόνο –ιδίως το πράσινο και το μπλε– ως βασικό μοχλό απανθρακοποίησης στη βιομηχανία και στις μεταφορές.
Αξιοσημείωτη είναι και η εκτίμηση ότι οι παραδοσιακές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται σε καλή θέση να αναπτύξουν υποδομές για την αποθήκευση και διανομή υδρογόνου, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για τεχνολογική πρόοδο στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).
Η εικόνα του 2024: Σε ιστορικά υψηλά η ζήτηση
Το 2024 η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση αυξήθηκε κατά 2,1%, φτάνοντας σε νέο ρεκόρ 592,2 exajoules, με τις ανανεώσιμες πηγές και το φυσικό αέριο να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων υποχώρησε οριακά από 87% σε 86,6%, ενώ η κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενισχύθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφική κατανομή:
-
Η Ασία-Ειρηνικός ηγήθηκε της ανόδου στη ζήτηση ενέργειας (+2,9%),
-
Η Ευρώπη κατέγραψε μικρή αύξηση (+1%)
-
Η Βόρεια Αμερική παρέμεινε στάσιμη (+0,6%)
-
Ενώ η Αφρική και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν άνοδο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 4,3%, με τα ορυκτά καύσιμα να εξακολουθούν να κατέχουν την πρωτοκαθεδρία (άνθρακας 34%, φυσικό αέριο 22,4%), αν και το μερίδιο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε αισθητά (από 15,8% σε 17,3%).
Η μετάβαση δεν θα είναι στιγμιαία
Παρά τις θετικές ενδείξεις, η UBS τονίζει πως η πλήρης απανθρακοποίηση θα απαιτήσει δεκαετίες. Η χρήση καθαρότερων ορυκτών καυσίμων (όπως το φυσικό αέριο αντί για άνθρακα) και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν κρίσιμες ενδιάμεσες λύσεις. Την ίδια ώρα, καλούνται οι επενδυτές να διατηρήσουν τις περιβαλλοντικές αρχές τους, επενδύοντας σε βιώσιμες λύσεις ακόμη και εντός της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.
Επενδυτική προοπτική δεκαετιών
Η UBS βλέπει στη μετάβαση μια «ελκυστική επενδυτική ευκαιρία δεκαετιών», με τις επιλογές να εκτείνονται από εταιρείες υποδομών φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας έως κορυφαίους παίκτες στις ανανεώσιμες πηγές, τις μπαταρίες και την ενεργειακή απόδοση. Οι κυβερνήσεις, πάντως, καλούνται να χαράξουν πολιτικές με μακροπρόθεσμη στόχευση, ισορροπώντας ανάμεσα στη βιωσιμότητα, την ασφάλεια και την προσιτότητα.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να βασιστεί σε μία μόνο λύση. Θα χρειαστεί να επενδύσουμε σε όλες τις τεχνολογίες – από τις πιο ώριμες έως τις καινοτόμες – για να ανταποκριθούμε σε μια ζήτηση που αυξάνεται ταχύτερα από ποτέ», καταλήγει η ανασκόπηση της UBS.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας