Πολιτική

Κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους

Κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους
Ο πρωθυπουργός θεωρεί το επόμενο εξάμηνο «το πιο κρίσιμο της θητείας του»

Η κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο βιώνει το μαρτύριο του Σισύφου. Διαρκώς υπερβαίνει κρίσεις, ανεβαίνει δημοσκοπικά και διαρκώς ξεσπούν καινούργιες και πηγαίνει πάλι πίσω. Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο είχε και πάλι έναν χαρακτήρα επανεκκίνησης και αλλαγής ατζέντας μετά σχεδόν ένα μήνα που στη δημόσια συζήτηση κυριαρχεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο πρωθυπουργός, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο ζήτημα –το οποίο ούτως ή άλλως θα επιστρέψει μέσα στην εβδομάδα λόγω των ψηφοφοριών για την Εξεταστική και την Προανακριτική–, προσπάθησε φυγή προς τα εμπρός δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς.

Από τις 25 προτεραιότητες του επόμενου 6μήνου που παρουσίασε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο πρωθυπουργός εστίασε την προσοχή του σε συγκεκριμένα υπουργεία που δείχνουν πού θέλει να δώσει έμφαση ενόψει του φθινοπώρου. Οι μεταρρυθμίσεις που επέλεξε να σχολιάσει ο πρωθυπουργός είχαν όλες ως επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνική πολιτική.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ετοιμασία του υπουργείου Οικονομικών για τη ΔΕΘ και «τα καινούργια μέτρα ελαφρύνσεων, την υποστήριξη της μεσαίας τάξης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τα καινούργια ψηφιακά εργαλεία». Ακόμη, στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις στο 25% από το υπουργείο Ανάπτυξης, στην αναθεώρηση του πειθαρχικού κώδικα δημοσίων υπαλλήλων από το υπουργείο Εσωτερικών, στα πρώτα καινούργια δείγματα των καινούργιων ελληνικών σιδηροδρόμων από το Υποδομών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε στις τροποποιήσεις της μεθόδου λειτουργίας των πολεοδομιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στον νέο ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη βιομηχανία και για τον τουρισμό και στη διαχείριση των υδάτων. Τελικά, αναφέρθηκε στην κοινωνική αντιπαροχή. Ο πρωθυπουργός απαίτησε αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, κάτι που συνδέεται, όπως είπε, άμεσα και με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς «το 2026 είναι απολύτως κρίσιμη χρονιά για την ολοκλήρωση του Ταμείου», υπογραμμίζοντας προς τους υπουργούς πως «οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι απολύτως καθοριστικοί, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από πόρους που εξασφαλίσαμε με πολύ μεγάλο μόχθο και με πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Ορίζοντας το ερχόμενο εξάμηνο

Όλες οι ανωτέρω αναδιαρθρώσεις έχουν ορίζοντα το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή έως την ολοκλήρωση του 2025. Είναι φανερό ότι, ξεκινώντας από τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση μπαίνει σε εγρήγορση με σκοπό το τέλος του έτους να την βρει με ποσοστό άνω του 30%. Στο Μαξίμου θεωρούν απόλυτα σημαντικό να «απορροφήσουν» έως το τέλος του 2025 την φθορά που προκάλεσαν αρχικά τα Τέμπη και έπειτα ο ΟΠΕΚΕΠΕ και κατόπιν να ξεκινήσει η δύσκολη διαδικασία να «οικοδομήσουν» πάνω σε αυτό το ποσοστό με ορίζοντα τις εκλογές. Η πεποίθηση που υφίσταται είναι πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν τρόπο: με κοινωνική ατζέντα και βελτίωση της καθημερινότητας.

Ο πρωθυπουργός θα είναι, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, «άκρως αυστηρός» στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος, καθώς εκτιμά το επόμενο εξάμηνο «πιθανώς το κρισιμότερο της κυβερνητικής θητείας», διότι, όπως λεγεται, εάν δεν ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, αυτό θα είναι πολύ πιο δυσχερές το 2026. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, μάλιστα, αυτό που θα επιδιώξει το Μαξίμου είναι όλα τα στελέχη να προβάλλουν τη «θετική ατζέντα», αφήνοντας πιο πίσω τη σκανδαλολογία και όσα φθείρουν την κυβέρνηση.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο