Δημήτρης Μπαλής
Μπορεί την Κίνα να μην την έχουμε κερδίσει, τουριστικά, στο βαθμό που θα έπρεπε, μολονότι προ πανδημίας υπήρχε μια έξαρση Κινέζων τουριστών σε εκτός τουριστικής περιόδου διάστημα και είχαμε αρκετούς γάμους Κινέζων με δημοφιλέστερη τη Σαντορίνη, εντούτοις τη γειτονική Ινδία μπορούμε να την κατακτήσουμε καλύτερα.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση των προτιμήσεων των Κινέζων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε απευθείας συνδέσεις πόλεων την Κίνας με την Ελλάδα, ορισμένες όλο το χρόνο και άλλες εποχικές.
Όμως με την Ινδία η κατάσταση είναι διαφορετική. Η Ελλάδα βρισκόταν στην 39η θέση της προτίμησής τους και σε λίγο διάστημα ανέβηκε στην 26η θέση, πάνω και από την Κίνα!
Η AEGEAN πρόσφατα ανακοίνωσε απευθείας πτήσεις από τον Μάρτιο του 2026, ενώ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά με σημαντικά βήματα στην απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης βίζας, ώστε να διευκολυνθούν οι Ινδοί στα ταξίδια τους.
Οι Ινδοί το 2024 ξόδεψαν για ταξίδια στο εξωτερικό περίπου 32 δισ. δολάρια. Μάλιστα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός τους είναι ο μεγαλύτερος στον πλανήτη με περίπου 1,64 δισ. άτομα, εκ των οποίων το 0,5% έχει εισόδημα πάνω από 53.000 δολάρια, τότε υπάρχει μια δεξαμενή άνω των 7 εκατ. ταξιδιωτών που μπορούμε, ως χώρα, να προσελκύσουμε.
Η έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ δείχνει ότι το 69,8% των Ινδών σκοπεύουν να κάνουν ταξίδι μεσαίας διάρκειας, 5-7 ημέρες. Η απόλαυση και η χαλάρωση είναι το βασικότερο κίνητρο διακοπών στο εξωτερικό για το 51% των Ινδών. Αναφορικά με το ποσό που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν για διαμονή ανά διανυκτέρευση ανά άτομο (συμπεριλαμβανομένων φόρων), είναι 1.601-2.400 ρουπίες (16- 24 ευρώ) για το 12,6%, 2.401-3.200 ρουπίες (24 ευρώ- 32 ευρώ) για το 13,9%, ενώ το 38,9% των Ινδών είναι διατεθειμένο να ξοδέψει πάνω από 4.800 ρουπίες (47 ευρώ) ανά διανυκτέρευση.
Προτιμητέο κατάλυμα είναι το ξενοδοχείο/μοτέλ, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 66,5%.
Καταλήγοντας, από προσωπική εμπειρία, οι Ινδοί έχουν τελείως διαφορετική ιδιοσυγκρασία από τους Κινέζους και πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά και τις διατροφικές τους προτιμήσεις, γεγονός στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί.
Πηγή: pagenews.gr