Γεωπολιτικά

Ταϊλάνδη-Καμπότζη: Τέταρτη μέρα μαχών

Ταϊλάνδη-Καμπότζη: Τέταρτη μέρα μαχών

Πηγή Φωτογραφίας: CNN, Live updates: Thailand-Cambodia border clashes, Thai F-16 fighter jets deployed

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.

Για πρώτη φορά, η Καμπότζη ανήγγειλε επισήμως απώλειες από την πρόσφατη σύρραξη με την Ταϊλάνδη, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των θανόντων σε περισσότερους από 30, καθώς οι εχθροπραξίες εξαπλώνονται σε νέα σημεία κατά μήκος των συνόρων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού της Καμπότζης, 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ άμαχοι, σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ κατήγγειλε ότι οκτώ πολεμικά πλοία της Ταϊλάνδης εισήλθαν στον θαλάσσιο χώρο της χώρας, κάνοντας λόγο για «προκλητική ενέργεια».

Το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης δήλωσε το Σάββατο ότι έως τις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα), οι ταϊλανδικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να προελαύνουν εντός καμποτζιανού εδάφους, επεκτείνοντας τις συγκρούσεις στις επαρχίες Πουρσάτ και Μπαντέι Μιέντσεϊ. Η Ταϊλάνδη από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι επτά στρατιώτες και 13 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ιστορικό της σύγκρουσης

Η σύγκρουση έχει βαθιές ρίζες, καθώς οι δύο χώρες διεκδικούν τρία ινδουιστικά ιερά της εποχής των Χμερ στην περιοχή των συνόρων, με τελευταία μεγάλη αναζωπύρωση της βίας να έχει καταγραφεί το 2011.

Οι τελευταίες μάχες ξεκίνησαν την Πέμπτη κοντά στον ναό Τα Μουέν, ο οποίος διεκδικείται και από τις δύο πλευρές, ύστερα από κατηγορία της Ταϊλάνδης ότι η Καμπότζη τοποθέτησε νάρκες, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες.

Η περιφερειακή ένωση ASEAN, υπό την προεδρία της Μαλαισίας, κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή για να συζητήσει την κρίση.

Το Σάββατο, ο στρατός της Ταϊλάνδης προειδοποίησε τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών ότι η Καμπότζη ενδέχεται να χρησιμοποιήσει κινεζικής κατασκευής πυραύλους PHL-03 μεγάλου βεληνεκούς. Η Καμπότζη απέρριψε την πληροφορία, κάνοντάς τη λόγο για “ψευδή είδηση”.

Η Πνομ Πενχ κατηγορεί επίσης την Ταϊλάνδη για εκτεταμένη χρήση βαρέων πυροβόλων σε διάφορες τοποθεσίες.

Το απόγευμα του Σαββάτου, εκρήξεις ακούγονταν στην πόλη Σαμρόνγκ, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα, στην επαρχία Όνταρ Μιέντσεϊ. Σε επαρχιακό νοσοκομείο, ο Σι Ουν, 40 ετών, κάτοικος περιοχής κοντά στον ναό Τα Κραμπέι, νοσηλευόταν τραυματισμένος στο πόδι από θραύσμα οβίδας. «Δεν θέλω να δω πόλεμο. Φοβάμαι ότι θα τραυματιστούν κι άλλοι όπως εγώ», είπε.

Η Ταϊλάνδη έχει απομακρύνει πάνω από 130.000 πολίτες από τις παραμεθόριες περιοχές, ενώ η Καμπότζη τουλάχιστον 35.000.

Στο χωριό Μπατ Θκάο, κοντά στα σύνορα, χιλιάδες άνθρωποι ζουν προσωρινά σε πρόχειρα καταλύματα, κάτω από μουσαμάδες, στο προαύλιο ενός δημοτικού σχολείου. Η Θναμ Σοπέακ, 30 ετών, δήλωσε ότι εγκατέλειψε το σπίτι της κοντά στον ναό Τα Μουέν μαζί με την οικογένειά της, όταν εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πιθανόν της Ταϊλάνδης, πέταξαν από πάνω τους. Ο σύζυγός της επέστρεψε προσωρινά για να φροντίσει τα ζώα τους, αλλά σκοπεύει να επανέλθει.

«Η Ταϊλάνδη θέλει τον ναό Τα Μουέν, αλλά κι εμείς τον θέλουμε, είναι μέρος της δικής μας επικράτειας», δήλωσε. Κοντά της, δεκάδες εκτοπισμένοι περίμεναν στην ουρά για βοήθεια σε εμφιαλωμένο νερό, ρύζι και τρόφιμα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments