Οικονομία

Τι αλλάζει στις λήξεις μισθώσεων από 1/1/2026

Τι αλλάζει στις λήξεις μισθώσεων από 1/1/2026

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΚΙΝΗΤΑ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Νέα διαδικασία από το 2026 δίνει «ανάσα» στους ιδιοκτήτες και εξάμηνη προστασία στους ενοικιαστές
  • Νέα διαδικασία «Διαταγής Απόδοσης Μισθίου»: Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πάρουν πίσω το ακίνητό τους πιο γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να πάνε στα δικαστήρια και να περιμένουν μήνες ή χρόνια.
  • Προστασία ενοικιαστών: Ο ενοικιαστής έχει τουλάχιστον 6 μήνες συνολική προθεσμία πριν την έξωση, χωρίς να χρειαστεί να κάνει ο ίδιος ενέργειες ή έξοδα.

Πώς λειτουργεί η νέα διαδικασία:

  1. Ο ιδιοκτήτης στέλνει εξώδικο 3 μήνες πριν τη λήξη της μίσθωσης (ή αργότερα αν πρόκειται για αόριστη σύμβαση).
  2. Αν ο ενοικιαστής δεν αποδώσει το ακίνητο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει τη «Διαταγή Απόδοσης» από ειδικά πιστοποιημένο δικηγόρο, όχι από δικαστήριο.
  3. Ο ενοικιαστής έχει 15 εργάσιμες ημέρες για να ασκήσει ανακοπή (ένσταση) και να ζητήσει παράταση, αν έχει σοβαρό λόγο.
  4. Η διαταγή εκτελείται τουλάχιστον 2 μήνες μετά την κοινοποίησή της, με αποτέλεσμα ο ενοικιαστής να έχει τουλάχιστον 6 μήνες συνολικά από το εξώδικο μέχρι την έξωση

Από που προκύπτει ο χρόνος λήξης μιας μίσθωσης ακινήτου;

*Από το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, αρχικό ή κατά παράταση, που έχουν υπογράψει οι συμβαλλόμενοι εκμισθωτής (ιδιοκτήτης) και μισθωτής (ενοικιαστής).

*Από την τελευταία ηλεκτρονική δήλωση των πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

*Από το νόμο ο οποίος προβλέπει ότι κάθε νέα μίσθωση κατοικίας και κάθε επαγγελματική μίσθωση που συνάπτεται από την 1.4.2014 και μετά, έχει ελάχιστη νόμιμη διάρκεια τριών ετών.

*Στις παλαιές αορίστου χρόνου μισθώσεις, από την κοινοποίηση εξώδικης πρόσκλησης με δικαστικό επιμελητή προς τον ενοικιαστή με αίτημα να αποδώσει το μίσθιο, εφόσον έχει παρέλθει και ο χρόνος που προσδιορίζεται υπέρ των ενοικιαστών από όλες τις προηγούμενες τρεις παραμέτρους.

Επιπλέον στοιχεία:

  • Η διαδικασία αυτή επιταχύνει την επιστροφή ακινήτων στον ιδιοκτήτη και μειώνει τη γραφειοκρατία και το κόστος.
  • Δεν επιτρέπει «αυθαίρετες» ή «γρήγορες» εξώσεις μέσα σε 1-2 μήνες.
  • Δίνει ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα ιδιοκτητών και ενοικιαστών.
  • Αν ο ενοικιαστής χρειάζεται περισσότερο χρόνο, μπορεί να ζητήσει παράταση δικαστικά.

Γιατί ήταν απαραίτητη η αλλαγή;

  • Μέχρι τώρα, οι ιδιοκτήτες έπρεπε να ακολουθήσουν χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες.
  • Ο ενοικιαστής μπορούσε να παραμένει στο ακίνητο παρά τη λήξη της μίσθωσης για μήνες ή και χρόνια, χωρίς ουσιαστική αντίδραση.
  • Η νέα ρύθμιση διευκολύνει την τήρηση των συμφωνιών και αναμένεται να βγάλει περισσότερα ακίνητα στην αγορά.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments