EDITOR'S PICK

Made in China και στην πολυτέλεια: Η μεγάλη ανατροπή στην καταναλωτική κουλτούρα

Made in China και στην πολυτέλεια: Η μεγάλη ανατροπή στην καταναλωτική κουλτούρα
Αντίο Cartier, γεια σου Laopu: Η νέα πολυτέλεια είναι… κινεζική

Η Δύση δεν έχει ακόμα απαντήσει

Ο Johann Rupert της Richemont παραδέχθηκε ότι η Laopu συνδέεται με τον πατριωτισμό και έχει «πλεονεκτήματα», επιμένοντας όμως ότι η Cartier είναι «παγκόσμια». Όμως η παγκοσμιότητα δεν είναι πια ατού από μόνη της. Είναι μάλλον πρόκληση για επαναπροσδιορισμό. Για πρώτη φορά, ένα εγχώριο κινεζικό brand έχει φτάσει να ανταγωνίζεται —όχι απλώς να μιμείται— την ευρωπαϊκή πολυτέλεια.

Αξιοσημείωτο είναι και το soft power των κινεζικών brands: ο σταρ του NBA Victor Wembanyama εμφανίστηκε δημόσια με μενταγιόν Laopu, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Και ενώ οι διασημότητες ανοίγουν δρόμο, το ερώτημα παραμένει: είναι έτοιμη η Δύση να δεχτεί ένα νέο, αυθεντικό, “Made in China” luxury;

Το brand δεν είναι μόνο όνομα — είναι αφήγημα

Η νέα γενιά καταναλωτών της Κίνας δεν ψάχνει απλώς το πιο ακριβό. Ψάχνει αυτό που την εκφράζει — πολιτισμικά, αισθητικά, και τελικά, κοινωνικά. Σε μια εποχή ρευστότητας, η πολυτέλεια αποκτά νέο νόημα: τοπικότητα με κύρος, όχι παγκοσμιότητα με όγκο.

Πηγή: pagenews.gr