Policy Briefs

Ο Μακρόν χαιρετίζει την απόφαση του Καναδά για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

Ο Μακρόν χαιρετίζει την απόφαση του Καναδά για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

Πηγή Φωτογραφίας: The Japan Times, Macron weighs recognition of Palestinian state as Gaza toll mounts

"Χαιρόμαστε για τη δυνατότητα που θα μας δοθεί να συνεργαστούμε με τον Καναδά για να δώσουμε νέα ώθηση στην προοπτική της ειρήνης στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής"

Η προεδρία της Γαλλίας χαιρέτισε την πρόθεση του Καναδά να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο και διαβεβαίωσε πως θα “συνεχίσει τις προσπάθειές της” ώστε και άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο.

Χαιρόμαστε για τη δυνατότητα που θα μας δοθεί να συνεργαστούμε με τον Καναδά για να δώσουμε νέα ώθηση στην προοπτική της ειρήνης στην περιοχή” της Εγγύς Ανατολής, ανέφερε το Ελιζέ. “Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε και άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή τη δυναμική” ενόψει της ΓΣ, συνέχισε, προσθέτοντας πως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε με τον καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνι “λίγο νωρίτερα” χθες για το ζήτημα αυτό.

“Αναγνωρίζουμε το παλαιστινιακό κράτος υπό προϋποθέσεις”

Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς προτίθεται να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός της επικράτειας. Ο Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σχεδιαζόμενη κίνηση εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις – συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της Παλαιστινιακής Αρχής για ριζική μεταρρύθμιση της διακυβέρνησής της και για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών το 2026 στις οποίες η Χαμάς δεν θα μπορεί να διαδραματίσει κανέναν ρόλο.

«Ο Καναδάς έχει από καιρό δεσμευτεί σε μια λύση δύο κρατών, ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Κάρνεϊ, πλαισιωμένος από την υπουργό Εξωτερικών Ανίτα Ανάντ.

«Ο Καναδάς σκοπεύει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στην 80ή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Κάρνεϊ. «Σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτό επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή έχει δεσμευτεί να ηγηθεί των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και έχει επίσης δεσμευτεί να μην στρατιωτικοποιήσει το κράτος της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά δήλωσε επίσης ότι «καταδικάζει το γεγονός ότι το Ισραήλ επέτρεψε να εκτυλιχθεί μια καταστροφή στη Γάζα».

Η ανακοίνωση του Καναδού πρωθυπουργού έρχεται μετά από συνομιλία που είχε με τον Μαχμούντ Αμπάς νωρίτερα και ακολουθεί παρόμοιες δεσμεύσεις από άλλες χώρες.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments