Πολιτική

Κυβέρνηση: Τα στοιχήματα του Αυγούστου

Κυβέρνηση: Τα στοιχήματα του Αυγούστου

Πηγή Φωτογραφίας: [379270] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η πίεση στην κυβέρνηση, η δυσαρέσκεια των βουλευτών και η δημοσκοπική διολίσθηση - Στη ΔΕΘ ποντάρει η κυβέρνηση για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους

Το πολυπόθητο σε κυβέρνηση και βουλευτές σήμα έναρξης της καλοκαιρινής ανάπαυσης έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας και την αποχή του για τις επόμενες δύο Κυριακές από την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση που «ανεβάζει» στο Facebook.

Πρόκειται για ένα διάλειμμα που φαίνεται να το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η κυβέρνηση και η κυβερνητική παράταξη, καθώς το τελευταίο διάστημα διαμορφώθηκαν συνθήκες έντονης πίεσης και η προσδοκία είναι να λειτουργήσουν οι διακοπές σαν βαλβίδα αποφόρτισης.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παρείχε χθες (Πρώτο Θέμα) ήθελε να δώσει μια εικόνα αταλάντευτης κανονικότητας για την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι ο ίδιος θα επιδιώξει τρίτη θητεία.

Με τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να απαλλάξει το κλίμα και την αναστάτωση που επικρατεί στο εσωτερικό κυβέρνησης και κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπου η δυσαρέσκεια, οι ανταγωνισμοί και οι γκρίνιες δείχνουν συνεχώς να οξύνονται.

Είναι δεδομένο, πάντως, ότι η κατάσταση που επικρατεί και τα ανοιχτά μέτωπα που έχουν διαμορφωθεί απέχουν πολύ από την εικόνα που ιδανικά επιθυμούσε η κυβερνητική ηγεσία να αφήσει πίσω στις αρχές Αυγούστου.

Ιδανικά, στόχος ήταν η δημοσκοπική άνοδος που το κυβερνών κόμμα σημείωνε στις αρχές του καλοκαιριού να συνεχιστεί και αυτή την περίοδο να έχει παγιωθεί ένα ποσοστό κοντά στο 30%, που θα αποτελούσε τη βάση για περαιτέρω αύξηση των ποσοστών μετά τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.

Αντί γι’αυτό, η κυβέρνηση μετράει πληγές από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή. Δημοσκοπικά, οι απώλειες δεν είναι αμελητέες και αν κάτι σώζει την κατάσταση είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται, για άλλη μια φορά, η αντιπολίτευση να μπορεί να καρπωθεί την υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.

Οι συναφείς με τη δικογραφία χειρισμοί, με κορύφωση την ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας για τις προτάσεις συγκρότησης προανακριτικής, προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια και αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η θερινή διακοπή σε σημαντικό βαθμό προφυλάσσει από την εμφάνιση αυτής της δυσαρέσκειας, ενώ βάζει φρένο και στη συζήτηση περί απώλειας στήριξης από μερίδα βουλευτών, που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απώλεια δεδηλωμένης.

Δυναμική επανεμφάνιση Σαμαρά

Η καινούργια εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά με συνέντευξή του (Βήμα) υπενθύμισε ότι το μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό παραμένει ενεργό. Με τις δηλώσεις του φανέρωσε ότι διατηρεί σταθερά κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του, καθώς έφτασε να δηλώσει, με αφορμή όσα συνέβησαν στην ψηφοφορία για την προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι «αυτή η κυβέρνηση λίγο – λίγο ακυρώνει τη θεσμική ομαλότητα της Μεταπολίτευσης».

Παράλληλα, εξακολουθεί τη σκληρή κριτική για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα, όπου η κυβέρνηση πιέζεται από την κινητικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, και όχι μόνο. Ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να διατηρήσει διαύλους με το παραδοσιακό ακροατήριο της παράταξης και διατηρεί ζωντανή τη συζήτηση για ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας προσεχώς, πιθανότητα που αποτελεί έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση.

Από το Μαξίμου ρίχνουν το βάρος στο πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ, με τις πληροφορίες να δηλώνουν ότι το τελικό ποσό των μέτρων που θα ανακοινωθούν θα υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ που έχει γνωστοποιηθεί. Η παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα εξελίσσεται στο πιο κρίσιμο στοίχημα της προσπάθειας για ανασύνταξη της κυβέρνησης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους.

Αν δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα, δεν υπάρχουν πολλές εφεδρείες.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments