Οικονομία

ΟΟΣΑ: Κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη η επενδυτική αδράνεια

ΟΟΣΑ: Κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη η επενδυτική αδράνεια

Πηγή Φωτογραφίας: OECD, Round Table on Sustainable Development

Η ΟΟΣΑ προειδοποιεί για παγκόσμια επιβράδυνση λόγω χαμηλών εταιρικών επενδύσεων - Η αβεβαιότητα και η πίεση για μερίσματα εμποδίζουν τη μετάβαση σε βιώσιμη ανάπτυξη, παρά τα χαμηλά επιτόκια

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα απειλεί τη μακροχρόνια παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς οι εταιρικές δαπάνες δεν έχουν ανακάμψει μετά την κρίση του 2008 και την πανδημία. Οι καθαρές επενδύσεις έχουν μειωθεί από 2,5% σε 1,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, με μόνο το Ισραήλ και την Πορτογαλία να ξεπερνούν τα προ κρίσης επίπεδα.

Η πολιτική αβεβαιότητα, ενισχυμένη από την ασαφή επιβολή δασμών από τον Τραμπ, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, οι οποίες υποχωρούν σε όλους τους βασικούς κλάδους. Παρά την αύξηση των επενδύσεων σε ψηφιακή τεχνολογία, αυτές δεν αντισταθμίζουν τη φθορά φυσικών υποδομών, οδηγώντας σε συνεχιζόμενη καθοδική πορεία, μεταδίδουν οι Fiancial Times.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα, οι πραγματικές επενδύσεις θα μειωθούν κατά 1,4 μονάδες ΑΕΠ έως το 2026. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις προτιμούν τη διανομή μερισμάτων από την ανάληψη νέων επενδύσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον βρετανικό υδάτινο τομέα και εταιρείες όπως η BP, που πιέζονται να περικόψουν δαπάνες για να ικανοποιήσουν τους μετόχους.

Κλίμα αβεβαιότητας

Η προειδοποίηση του ΟΟΣΑ είναι σαφής, αν διατηρηθεί αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, οι πραγματικές επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 1,4 μονάδες ΑΕΠ έως το 2026. Η τάση που καταγράφεται δείχνει ότι οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τη διανομή μερισμάτων αντί για τη χρηματοδότηση νέων παραγωγικών πρωτοβουλιών. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι θεωρητικό· χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως ο βρετανικός υδάτινος τομέας και ο ενεργειακός κολοσσός BP επιβεβαιώνουν την προτεραιότητα που δίνεται στην ικανοποίηση των μετόχων, ακόμη και με τίμημα τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και την εγκατάλειψη κρίσιμων επενδυτικών σχεδίων.

Η στασιμότητα των επενδύσεων, που ξεκίνησε ήδη από την οικονομική κρίση του 2008 και ενισχύθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, πλέον εξελίσσεται σε μόνιμο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας οικονομίας. Ο ΟΟΣΑ καλεί σε άμεσες και συντονισμένες παρεμβάσεις για την αντιστροφή αυτής της πορείας, πριν η επενδυτική ανεπάρκεια παγιωθεί ως το νέο κανονικό με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τις μελλοντικές γενιές.

Πηγή: Pagenews.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments