Οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, και του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, έπειτα από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Πάτρα. Ο Δήμαρχος απάντησε με έντονο ύφος στις κατηγορίες του Υπουργού, που χαρακτήρισε τη στάση του απέναντι στο 112 «εγκληματική».
Πελετίδης: “Προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες”
Ο Κώστας Πελετίδης, με δήλωσή του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Υπουργείου, κατηγορώντας τον κ. Κεφαλογιάννη για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης:
«Είναι ντροπή να κατηγορούν τον Δήμαρχο μιας πόλης που ακόμα καίγεται, όταν το κράτος ήταν παντελώς απών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για έλλειψη πυροσβεστικών μέσων, ανεπαρκή σχεδιασμό και εγκατάλειψη κρίσιμων περιοχών:
«Ο ΧΥΤΑ σώθηκε από τους εργαζομένους και τους χειριστές του Δήμου. Στη ΒΙΠΕ το ίδιο. Εμείς καλούσαμε για ενίσχυση, και οι μόνοι που ήρθαν ήταν οι βροχές…».
Παράλληλα, κατήγγειλε ότι ακόμα και την ώρα που οι φλόγες πλησίαζαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κατοικημένες περιοχές, οι εργαζόμενοι παρέμεναν στη θέση τους χωρίς οδηγίες εκκένωσης, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Η αμφισβήτηση του 112 και η ουσία της διαφωνίας
Η έντονη κριτική του Πελετίδη εστιάζει στον τρόπο χρήσης του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112:
«Το 112 δεν είναι λάθος ως εργαλείο. Είναι λάθος το πώς το χρησιμοποιείτε. Δεν μπορεί το μόνο σχέδιο να είναι “φύγετε”».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσοι έμειναν και πάλεψαν μαζί με τον Δήμο και τους πυροσβέστες, έσωσαν τις περιουσίες τους. Όσοι έφυγαν, τα έχασαν όλα.»
Ο Δήμαρχος τόνισε επίσης πως δεν αρνήθηκε την εκκένωση, αλλά καυτηρίασε τη χωρίς σχέδιο και υποδομή εφαρμογή της:
«Το 112 είναι χρήσιμο για κανονικά κράτη. Όχι για το “επιτελικό” που το χρησιμοποιεί για να γλιτώσει η κυβέρνηση».
Κεφαλογιάννης: “Κατώτερος των περιστάσεων ο Δήμος Πατρέων”
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Γιάννης Κεφαλογιάννης κατηγόρησε τον Πελετίδη για ανευθυνότητα και υπονόμευση της δημόσιας ασφάλειας.
«Είναι υποκριτικό ο ίδιος ο Δήμαρχος να ζητά την ενεργοποίηση του 112 και ύστερα να λέει στους πολίτες να μην το ακολουθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός κατήγγειλε επίσης αμέλεια στην πρόληψη, λέγοντας ότι πολλά οικόπεδα στον Δήμο παρέμεναν ακαθάριστα, γεγονός που επιδείνωσε την εξάπλωση της φωτιάς.
Το ΚΚΕ στο πλευρό του Δημάρχου Πάτρας
Άμεση ήταν και η παρέμβαση του ΚΚΕ, το οποίο έκανε λόγο για «φτηνό αντιπερισπασμό και ομολογία ενοχής» από πλευράς κυβέρνησης.
«Μεθοδεύουν επίθεση κατά της δημοτικής αρχής Πάτρας μέσω υπουργών και ΜΜΕ, για να συγκαλύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι ενώ η πυρκαγιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη, «η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με την κατάσβεση, ασχολούνταν με τρολ στο διαδίκτυο και επικοινωνιακές επιθέσεις».
Στην καρδιά της σύγκρουσης: Η Πολιτική Προστασία
Η αντιπαράθεση φωτίζει τις χρόνιες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού στην πολιτική προστασία, αλλά και την απουσία εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος:
«Η τακτική της κυβέρνησης έχει κάνει σημαία το “τρέξτε να φύγετε” – όταν αυτοί που μένουν πίσω, παλεύουν με γυμνά χέρια να σώσουν τα σπίτια τους».
Τελική σύγκρουση ή αρχή νέας κρίσης;
Το ζήτημα ξεπερνά τοπικές διαστάσεις και αγγίζει τον ευρύτερο δημόσιο διάλογο για την αποτελεσματικότητα της κρατικής διαχείρισης κρίσεων. Με την κλιματική κρίση να εντείνεται, τέτοια επεισόδια φέρνουν στο φως τις δομικές αδυναμίες της χώρας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Το ποιος ήταν τελικά «κατώτερος των περιστάσεων» – όπως αναφέρει ο Δήμαρχος – είναι κάτι που θα κρίνει ο λαός της Πάτρας, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.
-
➤ Άδωνις Γεωργιάδης: «Η υγεία των παιδιών είναι αδιαπραγμάτευτη» – Το Καραμανδάνειο ξανά σε πλήρη λειτουργία
-
➤ Κεφαλογιάννης: Η Ελλάδα 3η σε κατά κεφαλήν αριθμό πυροσβεστών στην Ευρώπη
-
➤ Παπανδρέου: Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πελατειακή κατασπατάληση των πόρων
-
➤ Καραγκούνης για φωτιές: Αν είναι σχέδιο αποσταθεροποίησης δεν μπορώ να το πω ούτε και να το αποκλείσω
-
➤ Τσουκαλάς: “Οι πολίτες κουράστηκαν από μια διακυβέρνηση ανεύθυνη, ασύδοτη”
-
➤ Πελετίδης: Ζητήσαμε εναέρια μέσα στις 7 το πρωί, ήρθαν στις 12 και έφυγαν στις 3