Στον Δεκαπενταύγουστο, ανατρέχουμε στα ακριβότερα έργα που απεικονίζουν τη Θεοτόκο και κατάφεραν να “αγγίξουν” όχι μόνο την τέχνη αλλά και τα ρεκόρ δημοπρασιών.
Η Παναγία στην αγορά της τέχνης
Η μορφή της Παναγίας, βαθιά χαραγμένη στη χριστιανική εικονογραφία, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για κορυφαίους ζωγράφους από την Αναγέννηση μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Αν και τα περισσότερα έργα με θρησκευτικό περιεχόμενο φιλοξενούνται σε μουσεία ή εκκλησιαστικά ιδρύματα, ορισμένοι πίνακες –σπάνιοι και πολύτιμοι– έχουν εμφανιστεί σε δημοπρασίες, καταγράφοντας εντυπωσιακές τιμές.
Τα ρεκόρ του Τιτσιάνο και του Τιέπολο
Ο πίνακας «Η Ανάπαυση κατά τη Φυγή στην Αίγυπτο» του Τιτσιάνο πωλήθηκε το 2024 από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο για 22,18 εκατ. δολάρια, καθιστώντας τον το πιο ακριβό έργο του καλλιτέχνη που έχει εμφανιστεί σε δημοπρασία.
Αντίστοιχα, η «Madonna of the Rosary with Angels» του Τιέπολο, με την έντονη μπαρόκ αισθητική και την επιβλητική του σύνθεση, άγγιξε τα 17,3 εκατ. δολάρια στη Νέα Υόρκη το 2020 από τον οίκο Sotheby’s.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και η εμφάνισή τους στην αγορά είναι εξαιρετικά σπάνια, γεγονός που εκτοξεύει την εμπορική και ιστορική τους αξία.
Μια διαφορετική Μαρία: Από τον Μουνχ στον Justin O’Brien
Η “Madonna” του Έντβαρντ Μουνχ, μια τολμηρή εκτύπωση με σκοτεινή, σχεδόν υπερβατική ματιά στο πρόσωπο της Παναγίας, πωλήθηκε για 1,25 εκατ. λίρες στο Λονδίνο. Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για πίνακα, η επιτυχία της εκτύπωσης δείχνει τη διαχρονική απήχηση του ιερού προσώπου ακόμα και σε μοντέρνα μέσα.
Από την άλλη πλευρά, ο Justin O’Brien, με έναν μοντέρνο αλλά απόλυτα σεβαστικό εικαστικό λόγο, παρουσίασε μια δική του “Madonna” που έφτασε τις 417.000 δολάρια Αυστραλίας το 2022. Η τιμή-ρεκόρ για τον ίδιο υπογραμμίζει την αξία της Παναγίας ακόμα και στην περιφερειακή αγορά τέχνης.
Η αιώνια απήχηση της Παναγίας
Είτε πρόκειται για έργα της Αναγέννησης είτε για εκτυπώσεις του 20ού αιώνα, η Παναγία συνεχίζει να συγκινεί συλλέκτες, ιστορικούς τέχνης και κοινό, όχι μόνο για την καλλιτεχνική τους αξία αλλά και για το βαθύ τους συμβολικό φορτίο. Οι δημοπρασίες αυτές δεν αποτυπώνουν μόνο οικονομικές αξίες, αλλά και την πολιτιστική και πνευματική δύναμη της Παναγίας ως μορφή.
-
➤ Γιατί τα αγόρια χρειάζονται περισσότερη στοργή απ’ όση νομίζουμε
-
➤ Ολυμπιακοί Αγώνες Λος Άντζελες 2028: Τέλος σε μία παράδοση δεκαετιών
-
➤ Η επιστροφή του μαξιμαλισμού: Η ιταλική κομψότητα νικά τη σιωπηλή πολυτέλεια
-
➤ Μελάνια Τραμπ vs Χάντερ Μπάιντεν: Αγωγή $1 δισ. για ισχυρισμούς περί Έπσταϊν
-
➤ Η φωτιά που δεν σβήνει: Η στρατηγική της καμένης γης στη Γάζα
-
➤ Μετεωρίτης από Άρη πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη – Νίγηρας ζητά εξηγήσεις για τον θησαυρό