Ελλάδα

Πάτρα: Στη Δικαιοσύνη δύο από τους συλληφθέντες για εμπρησμό

Πάτρα: Στη Δικαιοσύνη δύο από τους συλληφθέντες για εμπρησμό
Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρέθηκαν  δύο από τους τρεις άνδρες που συνελήφθησαν για εμπρησμό στην περιοχή της Πάτρας

Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρέθηκαν  δύο από τους τρεις άνδρες που συνελήφθησαν για εμπρησμό στην περιοχή της Πάτρας, με τον έναν εξ αυτών να έχει ομολογήσει, λίγο πριν ξεσπάσει φωτιά στα σημεία από τα οποία είχε περάσει.Ο 25χρονος συνελήφθη την Τετάρτη (13/8) από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, μέσα σε οικοπεδική έκταση. Αμέσως μετά την αποχώρησή του από το σημείο, φέρεται να εκδηλώθηκε φωτιά.

Οι κινήσεις του καταγράφηκαν τόσο από κάμερα ασφαλείας όσο και από φωτογράφο που βρισκόταν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο συλληφθείς προέβαλε αντίσταση κατά τη στιγμή που οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν, ενώ κατά την προσαγωγή του στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, συγκεντρώθηκαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που απαίτησαν την απελευθέρωσή του.

Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για εμπρησμό και αναμένεται να λογοδοτήσει αύριο, Δευτέρα.

Έκταση της καταστροφής και δορυφορικά δεδομένα

Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες του Meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με το πρόγραμμα Copernicus EU EMS, δείχνουν ότι μέχρι τις 13 Αυγούστου είχαν καεί αθροιστικά:

  • 9.220 στρέμματα στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας

Παράλληλα, το πανελλήνιο σοκαρίστηκε με τις εκτιμήσεις της WWF: πάνω από 130.000 στρέμματα καμένες εκτάσεις μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες—πολύ πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας.

Οι πυρκαγιές δεν περιορίστηκαν σε δάση: σπίτια, αγροτικές εκτάσεις κι επιχειρήσεις στο πέρασμά τους μετατράπηκαν σε στάχτη. Οι εικόνες στις περιοχές Συχαινά και Κάτω Αχαΐα δείχνουν ολοκληρωτική καταστροφή.

Στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας (ΒΙ.ΠΕ.), μαρτυρίες αναφέρουν φωτιές κοντά σε σπίτια—ειδικά σε Τσουκαλαίικα και Καμίνια—με επιβολή κυκλοφοριακών περιορισμών και φράγματα ασφαλείας από το Λιμενικό.

Απεγκλωβισμοί, εκκενώσεις και συνεργασία όλων

Δύσκολες και συντονισμένες ήταν και οι δράσεις:

  • Εκκενώθηκαν το παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμανδάνειο, γηροκομείο και η δομή «Μέριμνα», χωρίς κανείς να κινδυνεύσει απολύτως.

  • Εκκενώσεις ισχύουν για προάστια όπως Ρωμανός, Αρόη, Διάκου και Λυκόχορο, με απομάκρυνση πολιτών με μήνυμα 112.

  • Εθελοντές, πυροσβέστες και πολίτες ένωσαν δυνάμεις: κουβάδες, λάστιχα και πεζοπόρα τμήματα αντιμετώπισαν αμείωτα το μέτωπο.

Οι φωτιές στην Πάτρα εντάσσονται σε ένα κύμα πυρκαγιών που αντιμετωπίζει η χώρα: χθες, η Ελλάδα ήταν αντιμέτωπη με μέτωπα σε Πάτρα, Χίο, Ζάκυνθο και Πρέβεζα—με αποκαλυπτικά δορυφορικά και επίγεια στοιχεία.

Ο απολογισμός στις πληγείσες περιοχές της Αχαΐας είναι βαρύς: ολοσχερής καταστροφή δασικών και αγροτικών εκτάσεων, απειλή για ανθρώπινες ζωές και υποδομές, με το ανθρώπινο κόστος και την προσπάθεια να γίνουν ορατές σε κάθε καμένο κομμάτι γης. Οι ρήξεις στη φυσική και κοινωνική ζωή επιβάλλουν επείγουσα αποκατάσταση και ενίσχυση της πρόληψης.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο