Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν επικοινωνιακές και πολιτικές ταχύτητες, αναζητώντας ζωτικό χώρο και αξιοπιστία σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου κυριαρχεί η ΝΔ αλλά φθείρεται σταδιακά.
Μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο: η μάχη της αξιοπιστίας
Η κεντροαριστερά δείχνει σημάδια κινητικότητας, σε μια προσπάθεια να καλύψει το χαώδες κενό ανάμεσα στον ρόλο της ως αντιπολίτευση και την προσδοκία για κυβερνητική εναλλακτική. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πατούν «γκάζι μεταρρυθμίσεων», εστιάζοντας στον ρεαλισμό, τη λογοδοσία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την ώρα που προσπαθούν να απαντήσουν στην αμφιβολία του κόσμου για το αν οι προτάσεις τους είναι πραγματικά εφαρμόσιμες ή απλώς αναπαραγωγή φθαρμένων συνθημάτων.
Στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφετηρία τη ΔΕΘ, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα δίπολο που αφορά τόσο τον εκσυγχρονισμό του κράτους όσο και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Στην πράξη, θέλει να αποδείξει ότι το κόμμα του μπορεί να παίξει ρόλο σοβαρής, μεταρρυθμιστικής δύναμης – και όχι μόνο ρυθμιστή ή παρατηρητή. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 13%-15% δίνουν ώθηση και αυτοπεποίθηση στη Χαριλάου Τρικούπη, που προσβλέπει σε στρατηγικά ανοίγματα και συνεργασίες, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.
Φάμελλος στη ΔΕΘ με “ολικό restart” για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την Κουμουνδούρου να αναζητά επανεκκίνηση, μετά την παρατεταμένη εσωστρέφεια και την κρίση ηγεσίας. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος περιλαμβάνουν προτάσεις για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ρυθμίσεις για το ελβετικό φράγκο, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και σχέδιο για την ακρίβεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαχωριστεί από το παρελθόν του, επενδύοντας στη θεσμική υπευθυνότητα και την κοινωνική πολιτική με σαφές πολιτικό πρόσημο.
Κεντροαριστερά σε αναζήτηση στρατηγικού προσανατολισμού
Πέρα από τις επικοινωνιακές κινήσεις, το μεγαλύτερο στοίχημα για τα δύο κόμματα είναι η πολιτική πειθώ: να καταφέρουν να πείσουν τον ψηφοφόρο ότι συνιστούν αληθινή εναλλακτική απέναντι στη Δεξιά, χωρίς να παραμένουν εγκλωβισμένοι είτε στο «ρεαλισμό» του παρελθόντος είτε στη ρητορική του χθες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων της Αριστεράς θεωρεί τις ιδέες της είτε ανεφάρμοστες είτε επιθυμητές αλλά μη ρεαλιστικές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο ένα νέο αφήγημα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να αναζητά πρόσωπα με πολιτικό βάρος – όπως ο Σταύρος Μπένος – για να εκπέμψει μήνυμα πολυσυλλεκτικότητας και τεχνοκρατικής σοβαρότητας. Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εμφανιστεί ως συνεκτική δύναμη προγραμματικής ανασυγκρότησης, αφήνοντας πίσω τη φθορά της εσωτερικής κρίσης.
Η επόμενη μέρα της αντιπολίτευσης
Το ερώτημα είναι αν αυτή η κινητικότητα θα οδηγήσει σε συγκλίσεις μετεκλογικά ή απλώς θα ενισχύσει το φαινόμενο του πολιτικού κατακερματισμού. Οι συζητήσεις για συνεργασίες βρίσκονται στο παρασκήνιο, αλλά κανένα σενάριο δεν φαίνεται ώριμο προς υλοποίηση. Προς το παρόν, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στο να αποκτήσουν πολιτικό momentum, πριν αρχίσει η τελική αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες.
Πηγή: pagenews.gr